Tarihi yeniden masaya geliyor

Diyarbakır Dicle Üniversite Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız’ın yürütücüsü olduğu “Diyarbakır İç Kale Artuklu Sarayı Kaçış Tüneli ile Divanhane Mekânlarının Fizibilite Projesi “ Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından hibe almaya hak kazandı.

Haberler 26.02.2021 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Dicle Üniversite Ziya Gökalp Eitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eitimi Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. rfan Yldzn yürütücüsü olduu Diyarbakr ç Kale Artuklu Saray Kaç Tüneli ile Divanhane Meknlarnn Fizibilite Projesi Karacada Kalknma Ajans tarafndan hibe almaya hak kazand.

HBE ALMAYA HAK KAZANDI

Bu proje kapsamnda Diyarbakr merkezde ilk yerleimin balad ve bölgenin yönetildii yer olan çkalede 56 yl aradan sonra Dicle Üniversitesi Rektörlüü ve Kültür ve turizm Bakanlnn ibirlii ile yaplan kazlarla bölgenin tarihine k tutuluyor.

TARH YENDEN YAZILACAK

Ortaya çkarlan bulgularla kent tarihinin yeniden yazldna dikkat çeken Prof. Dr. rfan Yldz, Artuklu Saray kazs ile Diyarbakr tarihi yeniden yazlacaktr. Biz kazlara baladmz zaman Diyarbakr merkezdeki yerleim milattan önce 3500 4000 olarak biliniyordu ama kazlardan sonra milattan önce 6100 tarihi netleti. Yani günümüzden 8.000 yl önce burada yerleimin balad ve özellikle kesintisiz olarak her dönem burada yerleimin olduu kantland. Dolaysyla Diyarbakr tarihi bu kazlarla beraber yeniden yazlacak dedi.

çKALEDEK KAZILAR

Yldz, Diyarbakr çkale Artuklu Saray Kazsnn, Diyarbakr merkezde ilk yerleimin balangç tarihini deitirmesi, ünlü slam limi El Cezerinin dünyada ilk robotlar yapt, sibernetik ve otomasyon sisteminin temellerini att ve krank milini gelitirdii mekann ortaya çkarlmas bakmndan önemli olduunu söyledi.

Ana Sayfaya Git