'Tarımsal destek tüm illeri kapsamalı'

Hükümetin sadece tarımsal üretimi düşük olan 21 kentte yüzde 75 hibe tohum desteği vermesine tepki gösteren Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, listenin bütün illeri kapsayacak şekilde yeniden revize edilmesini istedi.

Haberler 09.04.2020 - 02:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Hükümet koronavirüs tedbirleri kapsamnda, açklad paketler eletiri konusu olmaya devam ediyor. Daha önce koronavirüs tedbirleri kapsamnda, konut kredisinin peinat oranlarnn düürülmesi, ulamda, konaklamada getirilen ek vergilerden bazlarnn askya alnmas, kredilerin yasal faiz orannda 3 ay ertelenmesi gibi hükümeti herhangi maddi bir yükün altna sokmad gibi yurttalara katksnn tartma konusu olduu tedbirlerin bir benzeri de tohum hibe desteinde alnd.

PROGRAMIN KAPSADII KENTLER

Tarm ve Orman Bakanl, Bitkisel Üretimin Gelitirilmesi program kapsamnda, 21 ilde baz ürünlerde yüzde 75 tohum hibe desteini sunacaklarn açklad, ancak tarmsal üretimin en yüksek olduu Güneydou, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgeleri bu destein dnda tutuldu. Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, tarmsal üretiminde alt sralarda ye alan Dou, ç Anadolu ile Karadenizi kapsayan ve tarmsal üretimdeki yerleri tartmal olan ç Anadoluda bulunan Aksaray, Kayseri, Krkkale, Krehir, Konya, Nevehir, Nide, Sivas, Yozgatn içinde olduu 9 il, Dou Anadoluda bulunan Bingöl, Ar, Erzincan, Erzurum, Kars, Muun içinde olduu 6 il; Karadenizde bulunan Samsun, Tokat ilerini destek kapsamna ald. Bakanlk, tarmsal üretimi dier illere göre snrl olan iller arasnda olan ç Anadoluya komu olan ç Egedeki Afyon ve Uak, Güneydouda Adyaman, Marmarada çanakkaleyi dahil etti.

Bakanlk, tohum hibe destei verecei iller arasnda tarmsal üretim çeitliliinin fazla ve tarmsal üretimin en çok yapld iller arasnda bulunan Adana, Türkiyenin sebze üretimini neredeyse tek bana karlayan Antalya, pamuk üretimin en çok yapld Diyarbakr, Mardin, Batman, Manisa, zmir, Aydn, Denizli; Marmara Bölgesinde Sakarya, Bilecik, Bursa gibi illeri dahil etmedi.

NANAMADIM LSTEYE 2 DEFA DAHA BAKTIM

Tarmsal üretimin en çok yapld yerlerde çiftçiye tohum hibe desteinin verilmemesine tepki gösteren Diyarbakr Yeniehir Ziraat Odas Bakan Süleyman skenderolu, Diyarbakr, Urfa, Adanann olmamasna inanamadm. Dedim acaba ben yanl listeye mi baktm. ki sefer kontrol ettim listeyi. Birincisi bu listeyi kim nasl ve ne ekilde belirledi. Tarmsal alanlar nedir ne ekiliyor, Türkiyenin ekonomisine ne katklar var? Bu listeyi yapanlardan bunlar örenmek istiyoruz. Krmz mercimein bakenti, msrn, ekmeklik budayn ve makarnann ambar Diyarbakrn bu listenin içinde olmamasna iddetle tepki gösteriyorum. Bu listenin derhal revize edilip tarmsal üretimin yapld tüm illeri kapsayacak ekilde hazrlanmas lazm. Evet kabul ediyoruz, para olmayabilir. Bundan dolay tohum hibe destei yüzde 75 deil de yüzde 50 olabilir, yüzde 40 olabilir. Ama tüm illeri kapsayacak ekilde olmasn istiyoruz diye konutu.

BUNU KABUL ETMYORUZ

Koronavirüs bahane edilerek son zamanlarda tarmsal zirai ürünlere zam yapldna belirten skenderolu, Son zamanlarda gübre fiyatlar, koronavirüs bahane edilerek art ve bu izah olmayan artlardan birilerinin hesap sormas lazm. Tarm Bakanlnn, Ticaret Bakanlnn bu gübre art nedeniyle gübre fabrikalarndan hesap sormas lazm. 21 ile tohum destei listesi açklanyor, ama tarmsal üretimin en çok yapld iller bu listede yer almyor, bu inanlr gibi deil. Birilerinin bunu bize izah etmesi lazm. zaha muhtaç bir konudur bu. Bunu da kabul etmiyoruz. Bu listenin derhal revize edilip Diyarbakrn da içinde olacak ekilde düzenlenmeli. Bunu Bakanlktan mutlaka istiyoruz. ifadelerini kulland.

Yaanan ekonomik kriz nedeniyle maliyetin az olabilecei illerin seçilmi olabileceine iaret eden skenderolu, Ama bu böyle olmaz ki. Biz üretiyoruz. Bütün kaplar kapand, biz bize kaldk. thalat ve ihracat tamamen durmu. Devlet bize destek verecek ki biz üretelim, bu aç kapatalm. Bize destek vermese biz nasl üretelim. Bu adil olmayan bir durum. Her eye para var çiftçiye mi yok, üretime mi yok? Biz üretiyoruz. Üreten çiftçiye destek verilmesi lazm eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git