TARLALAR KURUDU!

Diyarbakır'da elektrik kesintileri nedeniyle sulanamayan pamuk ve Mısır tarlaları kurumaya başladı.

Haberler 03.08.2012 - 12:29 Son Güncelleme : 03.08.2012 - 12:29

Diyarbakır’da elektrik kesintileri nedeniyle sulanamayan pamuk ve Mısır tarlaları kurumaya başladı.

GAP bölgesinin hidroelektrik üretim üssü olmasına karşın bölgede yaşanan elektrik sıkıntıların izahının mümkün olmadığını belirten çiftçiler, voltaj dalgalanları yüzünden dalgıç, dinamo, trafo, bobin, konjektör ve sigorta gibi aletlerin bozularak sulama motorlarının devre dışı kalmasına neden olduğunu söyledi.

TARLALAR KURUDU

Binlerce dönüm ekili pamuk ve mısır tarlasının bulunduğu Diyarbakır merkeze bağlı Yaytaş köyü ve Ayşik mezrasında, elektrik kesintileri yüzünden tam bir kuraklık yaşanırken çiftçiler elektrik kesintileri ve sulamadaki aksamalar karşısında isyan ediyorlar.

MADDİ ZARAR BÜYÜK

Köylüler, ürünlerinin gözleri önünde kuruduğunu ve hiçbir şey yapamadıklarını belirttiler. Susuzluktan ekinlerinin kırıldığını belirten Yaytaş Köyü ve Ayşik Mezrası sakinleri, pamuklar ve mısırların telef olmaması için bir an evvel kendilerine elektrik ve su verilmesini istedi.

Köylüler, Bize hiç kimse sahip çıkmıyor. Kimin kapısına gidiyorsak, tamam diyor ama çözüm yok. Sulama birliğine su parasını ödüyoruz. Ama su yok. Elektrik parasını ödüyoruz, ama elektrik yok. Enerji bakanına, Tarım Bakanına ve yetkililere sesleniyoruz bize sahip çıkın. Mahsulümüz kurudu, elden gitti. Mahsulde kaybımız var. Bir aydır ekinler sussuz dediler.

BU ÇAĞDA KESİNTİLER

Çİftçiler, Bu çağda elektrik kesintilerini normal karşılayacak halimiz yok, ekstrem sebeplerle kesilen elektriklerin mazereti olabilir ama bu geçici olmalıdır. Yetkililerin tarımla uğraşan binlerce çiftçiyi artık mağdur etmemek için gerekli önlemleri almasını bekliyoruz. Elektrik kesintileri ve dalgalanmalardan dolayı çiftçi sulama yapamayacak duruma geldi. dedi.

TRAFOLAR YANIYOR

Elektrik akımındaki voltaj dalgalanmaları nedeniyle dalgıçlarının da yandığını ifade eden Köylüler Trafolarımız, elektronik eşyalarımız yanıyor. Elektrik yetersiz olduğu için tarlayı yeterince sulayamıyoruz. Bazı yerlerde yetersiz sulamadan ekinlerimiz kurumaya başladı. Tarım bölgemiz için ciddi bir istihdam alanı. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz. şeklinde konuştu.

AİLELER PERİŞAN OLDU

Çiftçilerden Abullah Fidan, son bir aydan buyana yaşanan elektrik kesintisi ve voltaj dalgalanmaları yüzünden, tarladaki üründe büyük oranda kayıp yaşadıkları gibi, maddi zararlarının on binlerce lira olduğunu söyledi. Fidan, Pamuk ve mısır tarlasında çalışan 20’ye yakın ailenin çaresizlik içerisinde kaldığını ifade ederek şöyle dedi:

Elektrik dalgalanmaları yüzünden derin kuyu sulamasında kullanılan dalgıç, dinamo, trafo, bobin, konjektör ve sigorta gibi aletlerin bozularak devre dışı kalması sonucu son Biray içerisinde binlerce lira zarara uğradık. Mısır tarlaları kurumuş durumda. Şu an 20 aile buradan ekmek yiyoruz. Tarla sahibi böyle giderse bizi evlerimize göndermek zorunda kalacak. Zaten bir çok pamuk ve mısır tarlasında çalışan işçiler, bu yüzen evine döndü. Tarla sahibi verim olmadığı için, işçi çalıştırmıyor, korkuyor. Şuan tarlada var olan ürün de, sermayeyi bile kurtarmadığı gibi, yaşanan bir afettir.Yetkililerin biran önce bu soruna çözüm bulmasını istiyoruz . dedi

TAM DA SULAMA DÖNEMİ

Elektrik dalgalanması yüzünden arazilerini yeterince sulayamadıklarını belirten Yaytaş köyü sakinleri ise, yaşadıkları sıkıntıya karşı isyanlarını şöyle dile getirdiler: Her sene tam da sulama mevsiminde aynı sıkıntılarıı yaşıyoruz. Ekinin en çok su istediği bu 2 -3 ayda elektrik sıkıntısı yaşanıyor. Nasıl yapacağımızı bilmiyoruz. Tarım milli bir servettir. Ekinlerimiz kavurucu sıcakların da etkisiyle daha çok suya ihtiyaç duyuyor. Ancak yeterince sulama yapamıyoruz. Elektrik sorununun çözülmesini istiyoruz.

Yetkilileri alternatif çözüm üretmeye çağıran Çiftçiler, aksi taktirde maddi kayıpların yanında sosyal bir infalın da yaşanabileceğini belirterek, DEDAŞ ve TEİAŞ yetkililerini, sorumluluğa davet etti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır