Taşların bereketi!

Taşlı arazilerde yetişen tescilli Karacadağ pirincine elle hasat

Haberler 02.10.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Karacada eteklerinde doal kaynak sularyla, bazalt tal arazilerde yetitirilen rengi, aromas, lezzetiyle tescilli Karacada pirinci elle hasat ediliyor.

Diyarbakrda son faaliyetini 100 bin yl önce gerçekletirdii belirtilen 1957 metre yüksekliindeki Karacadada bazalt tal arazide Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen Karacada pirinci yetitiriliyor.

Karacada eteklerinde doal kaynak sularyla, bazalt tal arazilerde yetitirilen, rengi, aromas, lezzetiyle tescilli Karacada pirinci elle hasat dönemi balad.

Tal arazide zorlu hasat döneminde pirincin baaklarn erkekler orakla biçiyor, kadnlar da elleriyle topladklar ürünü heybelerle tayor.

çilerin toplad çeltik halindeki Karacada pirinci, bo arazilere serilerek güne altnda kurumaya braklyor. Kurutulduktan sonra kabuklarnn soyulmas için fabrikalara gönderilen çeltik, buradaki ilemlerin ardndan tüketime hazr hale getiriliyor.

ORGANK OLUU VE EL EME DEERN 10 KAT ARTTIRIYOR

çnar Kaymakam Güher Sinem Büyüknalçac, AA muhabirine, Karacada pirincini dierlerinden ayran en önemli özelliinin eker orann düük, protein orannn yüksek olmas olduunu söyledi.

Karacada pirincinin volkanik bir arazi ürerinde tamamen doal ve organik koullarda yetitiini kaydeden Büyüknalçac, Arazimiz büyük oranda talk olduu için bu hasadn en büyük ksmn içilerimiz yapyor. Daha az bir ksmn biçerdöver ile hasat ediyoruz. Karacada pirinci hem organik artlarda yetiiyor hem de el emei ile hasad yaplyor. Bu da deerini 10 kat arttryor. dedi.

EKM ALANI DÜTÜ ÜRÜN KALTES ARTTI

çnar lçe Tarm ve Orman Müdürü Abdulaziz Özçelik de Karacada pirincinin tohumunun bölgeye özgü ve tescilli olduunu ve ortalama bir dekar ekim alannda 500 kilogram ürün elde ettiklerini bildirdi.

Kuraklk nedeniyle ekim alannda daralma yaandn aktaran Özçelik, 10 bin dekar alandan bu yl 3 bin 600 dekara kadar dütüünü anlatt.

Özçelik, öyle devam etti:

Rekolte beklentimiz 1800 ton civarnda. çalmalar neticesinde ürün kalitesi ve verim gittikçe artyor. Datlan tohumun yüzde 75i hibe olarak Diyarbakr Valilii tarafndan çiftçilerimize verildi. Organik yöntemlerle ekilen bir ürün ve bir araziye ekilince ayn yere en az 3 yl ürün ekilmiyor. Gübre az kullanlyor. laç kullanlmyor. Organik bir üründür ve analizler de bunu gösteriyor. Protein oran yüksek eker oran düük olan bir tür.

LEZZET BAIMLILIK YAPIYOR

Karacada pirincinin önemli ekim sahalarndan olan Yarmka köyünün muhtar Mehmet Sait Gülçer ise bölgede atalarnn izinde talk arazide organik yöntemlerle deerli bir ürün yetitirdiklerini dile getirdi.

Karacada pirincini yiyen artk baka pirinç yiyemez. Lezzeti bamllk yapyor. diyen Gülçer, hasadn zahmetli olduunu belirtti.

Hasadn büyük bir ksnn insan emeiyle gerçekletiini ifade eden Gülçer, öyle konutu:

Yaptmz iin çounluu insan emeiyle oluyor. Hasadn yüzde 80ini orakla dierlerini biçerdöverle yapyoruz. Erkekler bata orakla biçer, daha sonra kadnlar elle toplar. Harman yapyoruz ve sonra harman tekrar biçerdövere atyoruz. Bu ekilde olunca masraflar da artyor. çinlilerin fazla pirinç tükettiini söylüyorlar, Karacada pirincini yiyenler ne çin pirincini ne de baka pirinci tüketir. Hem lezzetli hem de çok kaliteli bir pirinç. Biz de çok tüketiyoruz. Pilavsz sofra kurmayz.

Ana Sayfaya Git