Tatar bölgede!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, hiçbir zaman şehitleri ve gazileri unutmayacaklarını belirterek, "Kıbrıs'ta oynanan oyun, federal temelde bir anlaşmayla Kıbrıs'ın bir bütün olarak Avrupa Birliğine dahil edilmesi, Türkiye'nin de Kıbrıs'tan bir bakıma çıkarılması. Gönlümüz buna asla müsaade etmez. Çünkü Kıbrıs davası, bizim Türkiye Cumhuriyeti ile yürüttüğümüz müşterek bir dava." dedi.

Haberler 07.07.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbakan Ersin Tatar, hep Türkiye sevgisiyle Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinde Kbrs Türk halk olarak var olduklarn belirterek, Bundan sonra da inallah aramzdaki köprüler ve gönül ba daha da güçlenecek. dedi.

çeitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakra gelen Tatar, Kuran- Kerimde isimleri geçen Zülkifl ile Elyesa peygamberler dahil 9 peygamberin medfun olduuna inanlan Eil ilçesine geçti.

Kaymakam dris Arslan tarafndan karlanan Tatar, peygamberlerin makamn ziyaret etti, ilçedeki inanç deerleri ve Dicle Baraj Gölü ile ilgili yetkililerden bilgi ald.

Tatar, gazetecilere yapt açklamada, Diyarbakrda bulunmaktan mutluluk duyduunu söyledi.

Diyarbakr ilk kez ziyaret ettiini belirten Tatar, Diyarbakrn çok önemli bir ehir olduunu, bölgenin kültürünü ve tarihini bu ziyaretlerle görmekten duyduu memnuniyeti dile getirdi.

Biz hep Türkiye sevgisiyle Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinde Kbrs Türk halk olarak var olduk. Türkiye Cumhuriyetiyle her zaman iyi ilikilerimiz olmutur. Bundan sonra da inallah aramzdaki köprüler ve gönül ba daha da güçlenecek. diyen Tatar, 20 Temmuz 1974te gerçekletirilen Kbrs Bar Harekatna deindi.

20 TEMMUZDA K BAYRAMI BR ARADA KUTLAYACAIZ

Tatar, 20 Temmuzda bu harekatn 47nci yl dönümünün kutlanacan aktararak, kutlama törenleri için hazrlklar yapldn bildirdi.

Kurban Bayramnn ilk günü olan 20 Temmuz Kbrs Bar Harekatnn da yl dönümü. O gün iki bayram bir arada kutlayacaz. Hem Kurban Bayramn hem de Kbrs Bar Harekatnn 47. yl dönümünü. Bu törenlerde inallah Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve heyeti de Kbrsta bizlerle olacak ve beraber iki bayram bir arada kutlayacaz. ifadelerini kullanan Tatar, bu ziyaretler vesilesiyle KKTCye 1974ten sonra gelip, yerleen, çocuklarn orada büyüten ve orann halk olan Diyarbakr kökenli insanlar da selamladn kaydetti.

K AYRI EGEMEN DEVLETLE ANCAK KIBRISTA BR ANLAMA OLABLECEKTR

Diyarbakrn tarihi ve kültürel mekanlarn çok merak ettiini, yllardr görmek istediini vurgulayan Tatar, öyle konutu:

Diyarbakr halkna güçlü bir Türkiye Cumhuriyetinin her zaman güçlü bir Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti için fevkalade önemli olduunu buradan belirtmek istiyorum. çeitli oyunlar oynanmaktadr. Bugün Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinde bir devletimiz vardr. Bu devletin yaayabilmesi Dou Akdenizdeki hakl çkarlarn korunmas bakmndan önemli. Dolaysyla Türkiye Cumhuriyetiyle iyi ilikiler ve Türkiyenin bir garantör olmas, Türkiye Cumhuriyetinin Kbrstaki varl ve dolaysyla Kbrs Türk halknn güvenlii bakmdan çok önemli. Kbrs Türk halk ile Türkiye arasndaki balarn kopartlmas noktasnda üzerimize yöneltilen basklarn Cumhurbakan seçilmem dolaysyla defteri artk kapanmtr. Biz diyoruz ki; iki ayr egemen devletle ancak Kbrsta bir anlama olabilecektir. O egemen devletin biri de kuzeydeki Türk devletidir. Bizim siyasetimiz bu anlamda Türkiyenin de bize verdii destekle çok daha anlaml hale gelmitir. Kbrs Türk halk vardr, var olacaktr.

Tatar, Kbrstaki halklarn hukukunun sonuna kadar korunacan ve bu ekilde mücadelenin sürdürüleceini belirterek, Türkiyenin Kbrsta salad güvenliin ve kendilerine verdii destein önemine dikkati çekti.

Daha sonra Dicle Baraj Gölünü tekne ile gezen Tatara ziyaretlerinde Dileri Bakanl Diyarbakr Temsilcisi brahim Mete Yal ve AK Parti MKYK Üyesi Alattin Parlak da elik etti.

Tatar, Diyarbakrdaki temaslar kapsamnda, Sümerpark Ortak Yaam Alannda düzenlenen programda, Kbrs gazileri ile bir araya geldi.

Burada konuan Tatar, Türkiyenin her yerinin kendisi için önemli olduunu ve Türkiyeyi çok sevdiini söyledi.

Bugün de Diyarbakrda olmaktan mutluluk duyduunu dile getiren Tatar, kendisini coku ile arlayan Diyarbakrllara teekkür etti.

Türkiyenin de önemli destekleri ile Kbrsta destans bir mücadele yazldn, bu kahramanlk direniinin çok önemli olduunu vurgulayan Tatar, Kbrsl Türklerin tarihinde bir gün vardr. O da 20 Temmuz 1974tür. Bu tarih, Mehmetçiin adaya ayak basmas ile siz gazilerin orada bizim mücahitlerimiz ile verdii mücadele ve sonunda Kbrsl Türklerin bamszlna, özgürlüüne kavuabilmesidir. Onun için 20 Temmuzu bir kez daha iki hafta öncesinden kutlamaya baladk. diye konutu.

Tatar, gazileri bir kez daha yürekten selamladn aktararak, onlar unutmadklarn ve unutmayacaklarn dile getirdi.

Kbrsn tarihinde önemli bir dönüm noktas olan mücadelelerde ehit düenlere Allahtan rahmet dileyen Tatar, sözlerini öyle sürdürdü:

Kbrsta bir vatan, bir devlet ve bir Cumhuriyet bunlarn sayesinde olmutur. Hiçbir zaman ehitlerimizi, gazilerimizi unutmayacaz. Kbrsta oynanan oyun, federal temelde bir anlamayla Kbrsn bir bütün olarak Avrupa Birliine dahil edilmesi, Türkiyenin de Kbrstan bir bakma çkarlmas. Bizim gönlümüz buna asla müsaade etmez. çünkü Kbrs davas, bizim Türkiye Cumhuriyeti ile yürüttüümüz müterek bir dava. Bu müterek davann yürütülmesinde çok bedeller ödenmi çok ehitler verilmitir. Türkiye Cumhuriyeti çok fedakarlklar yapmtr. Kbrs Türklerinin ba dik, gelecee umut ve güven içerisinde bakabilecekse, varlmz sürdürebileceksek Türkiye ile her daim ilikilerimizin daha da pekimesi, Türkiyenin garantörlük haklarn sonuna kadar sürdürmesi ve dolaysyla tek vücut olarak bu siyasetin kabul gömesi gerekmektedir.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURYET GÜçLENEREK YOLUNA DEVAM EDYOR

Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyeti güçlenerek yoluna devam ediyor. diyen Tatar, salgndan dolay baz skntlar yaandn ancak alanma ve alnan tedbirlerle bu skntlarn da hep birlikte alacana inandklarn kaydetti.

Tatar, Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinin geliebilmesi ve kökleebilmesi için ekonomik faaliyetlerini daha da artrmas gerektiine iaret ederek, dolaysyla Türkiye ile kültürel faaliyetlerin gelimesi ve pekimesi gerektiini aktard.

Kbrs gazilerine ükranlarn ileten Tatar, 47 yl önce 20 Temmuzun o scak sabahnda Kbrsa adm attnzda 47 yl sonra orann Cumhurbakannn buraya gelip sizlere sesleneceini ve bu kadar duygu yüklü balarn gelieceini düünmek belki hayalin de ötesindeydi. Ama u anda bu gerçek olmutur. görüünü paylat.

Türkiye Muharip Gaziler Dernei Diyarbakr ube Bakan Siraç Ezer de 47 yl önce Kbrs Bar Harekatna katlan askerlerden kiminin ehit dütüünü, kiminin de gazi olduunu belirtti.

Ezer, Vatanmza, sevdiklerimizin arasna zafer ile geri döndük. Ama bu vatan için her an ehit ve gazi olmaya hazrz. Bundan kimsenin üphesi olmasn.

Sayn Kbrs Cumhurbakanm, Diyarbakra teriflerinizden dolay çok teekkür ediyoruz. dedi.

Program sonunda Tatara hediye takdimi yapld.

Programa, Vali Yardmcs Zerrin çay Beikci ve 7. Kolordu Komutan Tümgeneral Ylmaz Yldrm da katld.

KKTC Cumhurbakan Tatar daha sonra kentteki tarihi mekanlardan Ongözlü Köprü, Dört Ayakl Minare, Gazi Kökü, Ulucami ve Keldani Kilisesi ile çkale Müze Kompleksini ziyaret etti, esnaf ve vatandalarla görütü.

Tatara ziyaretlerinde Sur Kaymakam Abdullah çiftçi ve AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak da elik etti.

Ana Sayfaya Git