Taziye yemeğine Müftülükten fren

İl Müftüsü Karabayır, taziye evinde yemek verilmesinin dinen caiz olmadığını söyledi. Banka kredisi ve borçla taziye yemeğine "dur" denilirken, taziye evlerine, taziyede dinen caiz olan ve olmayan tabelaları asılmaya başlandı.

Haberler 29.08.2018 - 11:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki cenaze evlerinde, 3 gün boyunca taziyelerini bildirmek için gelen yüzlerce kiiye yemek verilmesi, baz yas sahiplerini ekonomik açdan zor durumda brakyor. Diyarbakrda, maddi durumu iyi olmad için taziye evinde yemek vermek amacyla bankadan kredi çeken yas sahipleri olduunun belirlenmesi üzerine müftülük harekete geçti.

Maduriyetin önüne geçilmesi için Diyarbakr Müftülüü tarafndan taziye adab uygulamas balatld. Müftülük yetkililerince kentte birçok taziye evinin giriine, Taziye süresi üç gündür. Taziyede teselli verilir, sabr dilekleri sunulur. Kuran- Kerim okunurken konuulmaz. Taziye yerinde yemek verilmez. Taziye yeri temiz bir ekilde teslim edilir yazl tabelalar asld.

Diyarbakr Müftüsü Yavuz Selim Karabayr, taziye evinde yemek verilmesinin dinen caiz olmadn belirterek, Peygamberimizin hadisinden örendiimiz gibi cenaze evlerine sknt vermemek gerekiyor. Biz bunu kesinlikle reddediyoruz. manz gerei buna dikkat etmemiz lazm. Sadece uzaktan gelenler için özel bir uygulama yaplabilir. dedi.

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerindeki cenaze evlerinde, 3 gün boyunca taziyelerini bildirmek için gelen yüzlerce kiiye yemek verilmesi, baz yas sahiplerini ekonomik açdan zor durumda brakyor. Diyarbakrda, maddi durumu iyi olmad için taziye evinde yemek vermek amacyla bankadan kredi çeken yas sahipleri olduunun belirlenmesi üzerine müftülük harekete geçti. Maduriyetin önüne geçilmesi için Diyarbakr Müftülüü tarafndan taziye adab uygulamas balatld. Müftülük yetkililerince kentte birçok taziye evinin giriine, Taziye süresi üç gündür. Taziyede teselli verilir, sabr dilekleri sunulur. Kuran- Kerim okunurken konuulmaz. Taziye yerinde yemek verilmez. Taziye yeri temiz bir ekilde teslim edilir yazl tabelalar asld.

CENAZE EVLERNE SIKINTI VERLMEMEL

Diyarbakr Müftüsü Yavuz Selim Karabayr, taziye evlerine, yas sahiplerinin aclarn hafifletmek için gidildiini vurgulad. Cenaze evinde yemek vermenin caiz olmadn kaydeden Karabayr, Peygamberimiz, taziyenin 3 gün olabileceini buyurmu ve onun adabn kendi uygulamasyla göstermi. Peygamberimizin amcasnn olu Cafer Bin Ebu Talip, vefat ettiinde peygamberimiz, Caferin evine yemek götürün; çünkü onun bana çok büyük bir i gelmi, kendi ileri ile uraamaz diye buyurmu. Taziyeye nasl gidilir, taziyede neler yapl biz bunu peygamberimizin uygulamasndan öreniyoruz. Gelenek, görenek ve adetler korkusuna deil; tamamen dini bir kaygyla bu ii yapmak lazm.

CENAZE EVNDE YEMEK CAZ DELDR

Cenaze evinde yemek vermek, caiz deildir. O ev halkna yemek yedirilmesi gerekiyor. O süreç içerisinde onlar sahiplenmek gerekiyor. Sünnet olan, budur. Komular götürecekler, o evde yemek pimeyecek. Hatta baz alimlerimiz, cenaze evinde bir ey yenilip, içilmemesine öngörüyorlar. Aclarn hafifletmek için orada bulunulur. Bölgemizin baz illerinde taziye sahibi, büyükba hayvan kesip, ziyaretçilere yemek veriyor. Bu, hiç caiz olan bir ey deil. Peygamberimizin hadisinden örendiimiz gibi cenaze evlerine sknt vermemek gerekiyor. Biz bunu kesinlikle reddediyoruz. manz gerei buna dikkat etmemiz lazm diye konutu.

YEMEK YEDRMEK MADD KÜLFETTR

Müftü Karabayr, taziye evinde yemek vermek için birçok kiinin bankalardan kredi çektiine deinerek, unlar söyledi: Diyarbakr Müftülüü olarak taziye adab uygulamasn balattk. Bu uygulamada, taziye gelen kii ne yapmas gerekiyor, nasl hitapta bulunur ve taziyeye gelenlere ne tür ikramlarda bulunur; diye açklanm. Bir insan taziye evine gittiinde, el hükmü lillah der. Orada oturur, Kuran okunmasn biliyorsa okur. Fatiha okunduktan sonra biraz oturup, çklr. Orada yemek yedirmek maddi bir külfettir. Biz hadisin tam zddn yapyoruz. Hadiste, Peygamberimiz cenaze sahiplerine eziyet edilmemesi gerektiini ve ona maddi bir sknt yaatmamasn söylüyor. Ama biz, cenaze sahibinin yemek yedirmesini bekliyoruz. Bu caiz deildir. Diyarbakrl hemehrilerimizin, taziyeye gittiinde o taziyede yemek yemesi caiz deildir.

BORç ALTINDA MASRAF YAPILMASIN

O taziye sahibi masraf yapyor hatta duyuyoruz, borç alyor. Daha ötesi bankadan 7- 8 bin lira kredi alp, masrafta bulunuyor. Bu caiz deildir. Zaten biz imtihan dünyasndayz. Cenazemizin olmas bizi bir hüzne bouyor. Bir de maddi bir küflet içerisine girmemiz, ii iyice zora sokuyor. Bu adetin sünnete ters olduunu ve bunun kaldrlmas gerektiini Diyarbakr Müftüsü olarak halkmza çarda bulunuyorum. Müftülük bünyesindeki taziye evlerine uygulama geçirdiim taziye adabnda çok güzel tepkiler alyoruz. Ama yemek yedirme adabnn devam ettiini biliyoruz. Dinimizi en güzel ekilde yaayalm. Bu üzüntülü günlerde ne kendimizi ne de bakasna sknt yaatmayalm. Sadece uzaktan gelenler için özel bir uygulama yaplabilir. Ama Diyarbakrda oturduu halde, evinin önündeki bir taziyeye yemek yemeye gidilmesi caiz deildir. Taziyede yemek verilmesi dinen caiz deildir.

Ana Sayfaya Git