Taziyeler artırdı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, yapılan düğün ve mevlitler ile kurulan taziye çadırlarının koronavirüs vaka sayısını artırdığına dikkat çeken Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, "Vatandaşlarımız, yeni normalleşmeyi eski normalleşmeyle karıştırıyor" dedi.

Haberler 04.06.2020 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgn kapsamnda düün, nian ve mevlitler ile taziye çadrlarna getirilen yasaklara, Diyarbakr, Gaziantep, anlurfa, Adyaman, Mardin, rnak, Batman, Elaz gibi çok sayda kentte uyulmamas vaka saysnn artmasna neden oldu.

Son olarak, Diyarbakrda, bir mevlit yemeine katlan koronavirüs hastas, 37 kiiye virüs bulatrd. 1 Hazirandan itibaren balayan normalleme sürecinde ise bu tür organizasyonlarn vaka saysn arttrabileceinden endie ediliyor.

HALKIMIZ, BU SÜREC ESK NORMALLEME SÜREC GB ALGILIYOR

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dal Öretim Üyesi ve Covid-19 Youn Bakm Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin, yeni normallemenin eski normallemeyle kartrldna dikkat çekti. Prof. Dr. Tekin, unlar söyledi:

Ülke olarak Nisan ve Mays aylar itibaryla güzel bir gidiat yakaladk. Vaka saylar giderek düüyordu. Bu durumu aldmz tedbirlere baladk. Koronavirüsle mücadelede normallemenin konuulmasyla birlikte vaka saylarnda bir art yaanmaya baland. Halkmz, bu süreci eski normalleme süreci gibi alglyor. Maske kullanmayacaz, yakn mesafede temas salayacaz, toplu yemeklere gideceiz gibi algland. Bunlara dikkat etmediimizden dolay vaka saymz artt. unu kesinlikle bilmemiz gerekiyor, normallemeden kastmz, yeni normalleme olmal. Yeni normallemenin de belirli standartlar var, maske, sosyal mesafe ve temizlik. Bunlara dikkat etmediimiz sürece vaka saylar artacak ve eskiden daha kötü olacaktr. Bundan dolay halkmzdan isteimiz, herkes maskesini taksn, sosyal mesafeyi korusun ve el hijyenine çok dikkat etsin. Bunlara dikkat edersek, elde ettiimiz baary koruruz. Yoksa eski günlerden daha kötüsünü yaarz. Havalarn snmasyla insanlar rehavete kapld. Yeni normallemenin eski normalleme olmadn bilip, yeni kriterleri örenip, buna göre hareket etmemiz gerekiyor.

2 HAFTA ÖNEML

Önümüzdeki 2 haftaya dikkat çeken Tekin, kinci dalgann oluup olumayacan, bir iki haftada görebileceiz. Toplum olarak buna dikkat edersek, vaka saymzdaki art çok olmayacak. Ama biz maske, sosyal mesafe ve el hijyenine dikkat etmezsek vaka saymz çok artabilir. Yeni normalleme sürecinde tedbiri elden brakmamz gerekiyor.

Ana Sayfaya Git