Tek kadın bakır ustası

Bakırın ana yurtlarından olan Diyarbakır’da, Rojda Akar isimli kadın kendine dert edindiği bakırcılık ustalığı için 17 yaşında girdiği atölyede zorlu aşamalarla 7 yıl sonra Diyarbakır’ın tek bakır ustası, Türkiye’nin de tek kalaycı kadın ustası olarak çıktı.

Haberler 16.11.2020 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakrn ana yurtlarndan olan Diyarbakrda, Rojda Akar isimli kadn kendine dert edindii bakrclk ustal için 17 yanda girdii atölyede zorlu aamalarla 7 yl sonra Diyarbakrn tek bakr ustas, Türkiyenin de tek kalayc kadn ustas olarak çkt.

Bakrn ana yurtlarndan olan Diyarbakrda kadn bakr ustasnn olmamasn kendisine dert edinen 24 yandaki Rojda Akar, ailesi ve arkada çevresinin olumsuz düüncelerine ramen kendilerine ait atölyeye girdi. Akar, 17 yanda çrak olarak girdii atölyede, bakrn zorlu birçok aamasn ustalarnn da desteiyle pes etmeyerek geçip, 7 yl sonra iyi bir seviyeye gelerek usta olmaya balad. Kadnn elinin narin ve zarif olduunu, ayn ekilde bakrn da o ekilde olduunu belirten Akar, Diyarbakrn tek bakr ustas, Türkiyenin de tek kalayc ustas olduunu ileri sürdü.

Erkeklerin kavrayamad baz eyleri bir kadn be dakikada kavrayabiliyor

Rojda Akar, Gaziantepte ilemeci kadn ustalar olduunu, Diyarbakr halknda neden bir kadn yapamasn eklinde düündüünü söyledi. Diyarbakrn bakrn diyar olduunu belirten Akar, Bizde bakr öldürmemeye, tekrardan sürdürmeye çalyoruz. Burada hem imalat, hem üretim, hem de sat yapyoruz. Tek çalan kadn usta benim. Kadn kalayc ustas Türkiyede tek benim. Arkada çevresi bir kadn olarak burada çalmak zor olabiliyor. Bir kadn bakr ilemecilii yapamaz. Bir kadn aama olarak, katk olarak bakrda bir yere gelemez. nsan hiç bir yere varamaz diyorlard. Bakrda bir erkek nasl çalyorsa, bir kadn da çalabilir. Mesela erkeklerin kavrayamad baz eyleri bir kadn be dakika da kavrayabiliyor. 17 yanda bakrcda çrak olarak baladm. u an 24 yandaym 7 yldr burann elemanym dedi.

Ailem, ilk bata scak bakmyordu

Diyarbakrn tek kadn bakr ustas olduunu dile getiren Akar, sözlerine öyle devam etti:

Kulp çakmada baladm, kulptan sonra zmba ilemine geçtim. Zmbadan sonra kalay ilemine geçtim. Kalaydan sonra ileme, ilemeden sonra çizime geçtim. çizimden sonra çaydan kulpu yapmaya baladm. çaydan kulpundan sonra nikelaja geçtim, nekelajdan sonra ykmaya geçtim, eskitmeye geçtim. Bunlar aa aa 7 yl sonra usta olmaya çaltm. Burada hem eleman, hem usta, hem de patronum. Bizim amacmz Diyarbakrda kadn usta yetitirmek. Bir kadnn eli ne kadar narin, ne kadar zarifse bakr da o ekilde. Hem narin, hem de zariftir. Ailem, ilk bata scak bakmyordu. Bakra ilk baladm vakit eller almaynca imeye balad. Ondan sonra kollar ve eller çalt sürece aama aama el alyor bunlara.

Ana Sayfaya Git