TEMASSIZ KART DOLANDIRICILIĞI

Pandemi döneminde kredi kartı özellikle de "temassız" kredi kartları tercih edilmeye başlandı. Ancak uzmanlara göre bu durum temassız kart dolandırıcılığını ortaya çıkardı.

Haberler 30.09.2020 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi döneminde kredi kart özellikle de temassz kredi kartlar tercih edilmeye baland. Ancak uzmanlara göre bu durum temassz kart dolandrcln ortaya çkard.

Dolandrcln nasl yapldn anlatan, tüketicilere uyarlarda bulunan Dijital letiim Aratrmacs Ali Murat Krk, Siber dolandrc, post cihazyla insanlarn kalabalk olduu yerlerde çantasndan veya cebinden, kiiye herhangi bir ekilde temas etmeden para çekme ilemi yapabiliyor. çünkü 5 ile 10 cm arasnda bu temassz kartlar ve post cihazlar birbirleriyle iletiim kurabiliyor dedi.

RAKAMI KÜçÜMSEMEYN EKSTRELERNZ MUTLAKA KONTROL EDN

Ali Murat Krk, temassz kart kullanclarnn ay sonunda mutlaka kart ekstrelerini kontrol etmeleri gerektiini belirterek, unlar söyledi: Siber korsanlar ve siber hrszlar özellikle insanlarn youn olduu ortamlarda bu ilemleri gerçekletirmeye baladlar. Yani bazen 50 lira bazen çekilen 40 lira az geliyor. nsanlar kredi kart ekstrelerine bakyorlar ne olacak 30 liradan 40 liradan diyorlar. Bunu küçümsüyoruz. Ama düünün herkesten bu parann çekildiini. Bu direkt vatandan madur olmasna ve ceplerindeki parann çkm olmasna sebebiyet veriyor. Aniden yaklald için bir anda bir çekim ilemi gerçekleiyor ve o firma marka ismi görülse bile daha sonra siz o markaya ya da firmaya bavursanz ve ben sizden alveri yapmadm deseniz bile bunu ispat edebilme ansnz söz konusu olmuyor. çünkü temassz bir ekilde o ilem gerçekletirilmi oluyor.

KART ALÜMNYUM FOLYOYA SARILABLR

Ali Murat Krk, temassz kart kullanmak isteyenler için ise, Temassz özellii bulunan kartlar alüminyum folyoya sarlarak kullanlrsa çanta içinden ya da kyafetlerin cebinden temas kesilmi oluyor. Sinyal alp verip ilemi gerçeklemediinden dolay sanal dolandrc hiçbir ekilde çekim gerçekletiremiyor diye konutu.

ÖNLEMN ALAN DA VAR, ALMAYAN DA

Temassz kart kullanmnn geçmi yllara göre artt pandemi döneminde, dolandrlanlarn says da her geçen gün artyor. Vatandalarn bazlar tedbirli davranrken bazlar ise kolay olduu için kullanmaya devam edeceini belirtti. Temassz kart kullanclarndan Ayça Ouz, Temassz kullanmaktan ifremi unuttum. Her kartmda kullanyorum diyebilirim. Büyük kolaylk. Dolandrclk ksmn ilk defa sizden duyuyorum. Hiçbir önlem almadm. Ama bundan sonra kapattrp ifreye dönü yapacam gibi duruyor dedi.

Bir baka kullanc ise, Ben temassz özelliini kullanyorum. Hatta bu dönemde limitini de yükselttim. Dolandrclar duydum. Benim hiç bama gelmedi. Zaten düzenli olarak ekstrelerimi kontrol ederim. nallah da gelmez eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git