TENZL-İ RÜTBE aldı

15 Temmuz darbe girişiminde Ankara'yı bombalayan 6 uçağın kalktığı Diyarbakır Askeri Hava Üssü'ne tenzil-i rütbe geldi. Komutanlık Diyarbakır'dan Eskişehir'e alındı.

Haberler 13.10.2016 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankarayı bombalayan 6 uçağın kalktığı Diyarbakırdaki hava üssünde diğişikliğe gidildi. 2014 yılında verilen Muharip Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı, Diyarkbakırdan Eskişehire alındı.

Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezleri (BHHM) Komutanlığından Diyarbakır Valiliğine gönderilen yazıda, yazışmaların bundan sonra Diyarbakırda kalan 8inci Ana Jet üssü ile yapılması istendi. 15 Temmuz darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle üssün 2 komutanı soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.

Türk Silahlı Kuvvetler içerisinde yer alan bir kesimin 15 Temmuzda gerçekleştirdiği darbe girişimi sırasında Ankarada TBMM başta olmak üzere bazı yerleri bombalayan 6 savaş uçağının kalkış yaptığı ve darbe soruşturması kapsamında iki komutanı Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilerek tutuklanan Diyarbakırdaki Hava Kuvvetleri Komutanlığının Hava Üssündeki Komutan Yardımcılığı ve BHHM Komutanlığının alınarak Eskişehire taşındığı ortaya çıktı. Eskişehirde bulunan Hava Kuvvetler Komutanlığı Komutan Yardımcılığı ve BHHMleri Komutanlığından söz konusu yeniden yapılanma ile ilgili Diyarbakır Valiliğine yazı gönderildi. Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı Yardımcılığı ve BHHMleri Komutanı Korgeneral İsmail Güneykayanın imzasını taşıyan ve ilgili resmi kurumlara gönderilen yazıda şöyle denildi:

2016 yılı Askeri Şura (YAŞ toplantısı) sonra Driyarbakırda konuşlu olan Muh.Hv.Kv.K. (Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı) Yardımcılığı ve BHHMleri Komutanlığı Eskişehire konuşlanmış. Komutanlık bağlısı olan Adli Müşavirlik, Askeri Mahkeme, Askeri Savcılığı, 8nci Ana Jet Üs Komutanlığı (Diyarbakır) teşkilatına dahil olmuştur. Muh.Hv.Kv.K. Yardımcılığı ve BHHMleri Komutanlığı konuş yerinin Diyarbakır Garnizonundan Eskişehir Garnizonuna taşınması ve teşkilatında oluşan bağlantı değişiklikleri nedeniyle Diyarbakır Garnizonuyla ilgili hususlarda yapılacak yazışmaların 8nnci Ana Jet Üs Komutanlığı (Diyarbakır) gerçekleştirilmesini arz ve rica ederim.

6 UçAK BOMBARDIMANA KATILMIŞ, 2 KOMUTANI TUTUKLANMIŞTI

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankarayı bombalayan 6 savaş uçağının Diyarbakırdaki Hava Üssünden kalkış yaptığının belirlenmesinden sonra aralarında üssün 2 general komutanının olduğu 100ün üzerinde asker tutulanmıştı. Darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan BHHM komutanı Tümgeneral Atilla Darendeli ve 8inci Ana Jet üssü komutanı Tuğeneral Deniz Kartepe daha sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilmişti. Darbe gecesi Özel Kuvvetler Komatanlığını ele geçirmek isterken Astusay Ömer Halisdemirin vurarak öldürdüğü darbeci General Semih Terzi de 15 Temmuz günü Silopiden Diyarbakıra gelmiş ve buradan hava üssünden 40 özel kuvvetçi asker ile Ankaraya uçmuştu.

KOMUTANLIKLAR, 2 YIL ÖNCE VERİLMİŞTİ

Hava Kuvvetleri Komutanlığının ana muharip unsurlarını tek bir komutanlık çatısı altında toplayan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı 5 Ağustos 2014 tarihinde Eskişehirde oluşturulmuştu. Diyarbakırda 2014 yılına kadar ismi 2nci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı olan hava üssünde, hava harekatını tek bir merkezden yönetmek üzere Komutan Yardımcılığı ve Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezleri Komutanlığı oluşturulmuştu. Türk Hava Kuvvetlerinde darbe girişiminden sonra gerçekleştirilen yeniden yapılandırma ile Diyarbakırda sadece 8inci Ana Jet üssü kalmış oldu.

Ana Sayfaya Git