Terörle değil istihdamla!

Varank, "Diyarbakır'ın gündemi terör değil istihdamdır, üretimdir, eğitimdir. Bunu tersine çevirmek isteyenlere bir an dahi göz açtırmayacağız" dedi.

Haberler 26.09.2020 - 00:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, çocuklar hain terör örgütü tarafndan daa kaçrlan ve onlara kavuma ümidiyle bir yl akn süredir evlat nöbeti tutan Diyarbakr annelerini buradan selamlyorum. Onlarn bu kararl duruu inanyorum ki bölgede istismar siyaseti yürütenlerin yüzüne her gün bir tokat gibi iniyor. Biz de o annelerimizin direniinden, kararllndan ilham alyoruz. dedi.

Diyarbakrdaki temaslarn sürdüren Bakan Varank, Yatrm zleme ve Koordinasyon Bakanl Konferans Salonunda düzenlenen Cazibe Merkezleri ve Sosyal Gelimeyi Destekleme Program (SOGEP) mza Törenine katld.

Varank, Diyarbakra müjdelerle geldiklerini belirterek Birazdan ehrimizin ve bölgenin kalknmasna katkda bulunacak 7 farkl projeye imza atacaz. Böylece yerel potansiyeli daha da güçlendirecek 20 milyon liralk kayna Diyarbakra kazandracaz. Bu imzalar sayesinde mesleki eitim, tarmsal kalknma, turizm ve kadn istihdam gibi farkl alanlarda vatandamza dorudan dokunan projeler hayata geçecek. diye konutu.

DYARBAKIRI YAKINDAN TAKP EDYORUZ

Diyarbakr çok yakndan takip ediyoruz. Buras mevcut kapasitenin çok daha ötesinde iler yapabilecek bir potansiyele sahip. Bu potansiyeli aça çkarmak için çalmalarmza hz kazandrdk. Son 8 senede özel sektörün 7 milyar liraya yaklaan yatrmn tevik belgelerimizle destekledik. Bu sayede 56 bin vatandamza yeni i kaplar açld. diyen Varank, 5 bin KOBnin KOSGEB desteklerinden faydalandn ifade etti.

15 bin vatandan KOSGEBin verdii giriimcilik eitimlerine katldn, Karacada Kalknma Ajansnn sadece son 2 senede 142 projeyi desteklediini anlatan Varank, emek youn sektörlerin gelitirilmesi ve istihdamn artrlmas amacyla Diyarbakr Tekstil htisas OSByi kurduk, sadece bu sene 11 milyon lirann üzerinde ödenek tahsis ettiklerini söyledi.

- 10 BN VATANDAIMIZIN STHDAMI MÜMKÜN OLACAK

2020 ylnn sonunda tüm altyap çalmalarnn tamamlanmasnn hedeflendiini dile getiren Varank, 4 firmamz fabrika inaatlarn tamamlad, makinelerini kurdu, çok ksa bir süre içinde üretime geçecek. Burada 65 firmaya yer tahsisi yaplmasn bekliyoruz. Bu sayede yaklak 1,5 milyar lira tutarnda sabit yatrm ve 10 bin vatandamzn istihdam mümkün olacak. diye konutu.

Varank, Diyarbakrn önemli bir ihtiyac Lojistik Merkezin kurulmasyla ilgili Karacada Kalknma Ajansnn yereldeki paydalarla bugüne kadar yürüttüü çalmalarn meyvelerini verdiine iaret ederek Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann onayyla arazinin mülkiyetinin Büyükehir Belediyesine geçtiini, u an altyap projelerinin hazrlandn bildirdi.

Bakanlk olarak topyekün kalknmay gözetiyoruz. Yani hem iktisadi kalknmay salamak hem de nüfusun dezavantajl kesimlerine odaklanp sosyal refah toplumun geneline yaymak için çalyoruz. te birazdan imzasn atacamz projeler bu amaçlara dorudan hizmet edecek. ifadelerini kullanan Varank, Sosyal Gelitirmeyi Destekleme Program kapsamnda 5 milyon lira tutarnda 3 farkl projeyi balatacaklarn aktard.

Bismil Kaymakaml ile yürütecekleri Özel Eitim Mesleki Eitim Merkezi Projesiyle hafif zihinsel yetersizlie sahip çocuklarn örgün eitime devam etmelerini salayacaklarn anlatan Varank, her sene 60 örencinin bu merkezde eitim alacan, böylece bu çocuklarn sosyal ve ekonomik hayata kazandrlacan dile getirdi.

- TEKSTL HTSAS OSBDE KRE KURUYORUZ

Varank, Tekstil htisas OSBde, kadn istihdamn tevik etmek üzere bir kre kuruyoruz. Böylece kadnlarn çalmasnn önündeki en büyük engellerden biri olan çocuk bakm desteini salam olacaz. l Müftülüümüzle 4 ilçede yer alan 11 kütüphane bünyesinde, kitap kafe, gençlik merkezi, Kuran kursu, spor salonu ve oyun alanlar gibi aktivite üniteleri oluturacaz. Balar, Kayapnar, Sur ve Yeniehir ilçelerinde bata çocuk ve gençler olmak üzere 30 binin üzerinde vatandamz bu imkanlardan ücretsiz faydalanabilecek. Cazibe Merkezlerini Destekleme Programyla yaklak 15 milyon lira bütçesi olan 4 projemiz hayata geçecek. eklinde konutu.

Bunlardan ilkinin çar Merkezi Projesi olduuna iaret eden Varank, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas ile Balar ilçesinde atl durumdaki 3 bin 200 metrekarelik bir binay onararak altyapsn çar merkezi yatrmna uygun hale getireceklerini kaydetti.

- MLL TOHUM çETLLN ARTIRARAK, SEKTÖRDE LAVE 2 BN STHDAMA DA KAPI ARALAYACAK

Varank, sonraki admda en fazla istihdam garantisi sunan özel sektör yatrmna bu binay kiralayacaklarn anlatarak Tohumculuk Aratrma ve Gelitirme Merkezi Projesiyle Diyarbakr Teknokentteki 400 metrekarelik alanda tohum analiz, tescil ve sertifikasyon laboratuvar kuracaklarn müjdeledi. Bu laboratuvarn Diyarbakr ve bölge illerine uygun maliyetle hizmet vereceini, Ar-Ge çalmalarn destekleyeceini, üreticileri bilinçlendireceini ve tarmda genç giriimcilerin yetimesini salayacan bildiren Varank, burada her yl ortalama 400 üreticiye danmanlk hizmeti vermeyi planladklarn söyledi. Varank, kurulacak laboratuvar sayesinde firma bana tohum üretimini 6 bin tondan 15 bin tona çkarmay hedeflediklerine dikkati çekerek öyle konutu:

Bu proje ayn zamanda yerli ve milli tohum çeitliliini artrarak sektörde ilave 2 bin istihdama da kap aralayacak. Tarmsal kalknmay daha güçlü desteklemek adna, Tarma Dayal htisas OSBnin kapasitesini de güçlendireceiz. Altyap eksikliklerini giderip OSBnin cazibesini artracak ve doluluk orann yüzde 100e çkaracaz. Diyarbakr gastro-turizmle de gelitirmek istiyoruz. Kuracamz Gastro novasyon Merkezi ile ilimizin yöresel ürünlerini ekonomiye kazandracak, üretim ve pazarlama süreçlerini destekleyecek, eitim ve danmanlk hizmetleri vereceiz.

- EVLAT NÖBET TUTAN DYARBAKIR ANNELERN SELAMLIYORUM

Diyarbakr ve bölge için yatrmdan, istihdamdan, eitimden bahsetmekten memnuniyet duyduklarn dile getiren Varank, bölgeyi yllarca bu gündemden uzak tutup, terörün karanlnda bomaya çalanlarn, geri kalml, mahrumiyeti, imkanszl bu bölgenin kaderi yapmak isteyenlerin olduuna dikkati çekti. Bunlarn hala var olduunu vurgulayan Varank, sözlerini öyle sürdürdü:

Sayn Cumhurbakanmzn liderliinde, bölgede terörün son bulmas, huzurun hakim olmas, insanmzn refahnn yükselmesi için canla bala mücadele ettik, ediyoruz. Hem kardeliimizi, birliimizi, beraberliimizi perçinleyecek hem de istismar alanlarn ortadan kaldracak admlarmz attk, atmaya devam ediyoruz. Diyarbakrda ve bölgede açlan her fabrikann, yaplan üretimin, salanan her istihdamn Türkiyenin dier bölgelerine göre çok daha büyük anlamlar tadnn farkndayz. Diyarbakrn gençlerini uyuturucuyla ve çarpk ideolojileriyle zehirlemeye çalanlara frsat vermeyeceiz. çocuklar hain terör örgütü tarafndan daa kaçrlan ve onlara kavuma ümidiyle bir yl akn süredir evlat nöbeti tutan Diyarbakr annelerini buradan selamlyorum. Onlarn bu kararl duruu, inanyorum ki bölgede istismar siyaseti yürütenlerin yüzüne her gün bir tokat gibi iniyor. Biz de o annelerimizin direniinden, kararllndan ilham alyoruz. Diyarbakr ve bölgemizde istismar siyasetinin tüm etkilerini ortadan kaldrmak için gece gündüz demeden çalmaya devam edeceiz. Artk unu çok açk yüreklilikle söyleyebiliriz ki Diyarbakrn gündemi terör deil, istihdamdr, üretimdir, eitimdir. Bunu tersine çevirmek isteyenlere bir an dahi göz açtrmayacaz.

Birlik ve beraberlikle daha da güç kazanlacan kaydeden Bakan Varank, bugün imzasn atacaklar yatrmlarn ehre ve bölgeye hayrl olmasn diledi.

- MZALAYACAIMIZ PROJELERLE NEREDEYSE TOPLUMUN HER KESMNE DOKUNACAIZ

Diyarbakr Valisi Münir Karalolu da çocuklar, gençler, engelliler, tarm ve turizm sektörü için güzel projeleri imzalayacaklarn ifade ederek mzalayacamz projelerle neredeyse toplumun her kesimine dokunacaz. dedi.

Diyarbakrda gittii her yerde mutlaka Tarm ve Orman Bakanlnn, Sanayi ve Teknoloji Bakanlnn destekledii bir yatrm görmekten duyduu mutluluu anlatan Karalolu, Artk verilen destekler yatrma dönüüyor. Bunu Diyarbakr en iyi uygulayan ehirlerden biri. nallah bugün imzalayacamz projelerle de Diyarbakrda yaam kalitesini yukar çekeriz diye temenni ediyorum. diye konutu.

Daha sonra Sanayi ve Teknoloji Bakanl tarafndan desteklenen 20 milyon lira bütçeli 7 projenin imzas Vali Karalolu ile kentteki kurumlar ve sivil toplum kurulularnn temsilcileri tarafndan imzaland.

Açl ve temel atma töreni

Bakan Varank, Diyarbakr Sanayi Mektebi açl ve Diyarbakr Giriimci Destek Merkezinin temeli att.

Varank, Diyarbakr Sanayi Mektebinin açlnda yapt konumada, güne Diyarbakr için çok hayrl yatrmlarn imzasn atarak baladklarn söyledi. Sosyal Gelitirmeyi Destekleme Program ve Cazibe Merkezlerini Destekleme Programyla yaklak 20 milyon liralk 7 projelerinin hayata geçeceini belirten Varank, tarihi yüz yllara dayanan Sanayi Mektebinin açln gerçekletireceklerini belirtti. Bu binann ilk defa 1870li yllarda ilkokul olarak ina edildiini, sonra Sanayi Mektebine çevrilerek dereceyle mezun olan örencilerin zanaatkarlk yapmalarnn salandn aktaran Varank, 1910da da Sanat Mektebine dönütürülerek Hamidiye Mektepleri adn aldn anmsatt.

Birinci Dünya Sava srasnda binann hastane olarak kullanldn ifade eden Varank, izleyen yllarda da tp fakültesine bal kalmaya devam etmi. 1956 ylnda Maarif Koleji olarak hizmet vermeye balam. Temellerin atld ilk günden beri, bu yap Diyarbakra eitim hizmeti vermi, ilim-irfan yuvas olmu. dedi. Tarihi yerlekeyi yeni bir misyonla Sanayi Mektebine dönütürdüklerini dile getiren Varank, kentin nitelikli istihdam odana alan çok fonksiyonlu bir yerlekeye kavutuunu aktard.

- ELMZDE LEMEYE HAZIR BR HAZNEMZ VAR

Diyarbakrn stanbuldan sonra Türkiyenin en fazla 18 ya alt nüfusunun olduu illerden biri olduunu aktaran Varank, Yani elimizde ilemeye hazr bir hazinemiz var. Bu evlatlarmzn teknolojiyle daha fazla içli dl olmalarn, teknolojiye yönelmelerini istiyoruz. Bu çocuklar teknoloji üretme kabiliyetini edinsin, teknolojiyi sevsin istiyoruz. te Sanayi Mektebinde sunulacak teknoloji eitimleri, çocuklarmzn ilgisini, merakn fazlasyla cezbedecek. diye konutu.

Diyarbakr Valisi Münir Karalolu da Bakan Varankn kente terifleriyle bereketli bir gün yaadklarn dile getirerek Bu ehrin aslnda eitim hafzas bu binada. 140 yldr bu binada bir eitim faaliyeti var. ekil deitirse de hep eitim olmu. diye konutu.

- Diyarbakr Giriimci Destek Merkezinin temeli atld

Diyarbakr Giriimci Destek Merkezinin temel atma törenine de katlan Bakan Varank, giriimciliin dünyada en fazla ilgi gören alanlardan biri olduunu söyledi. Özellikle teknoloji tabanl ilerde tüm dünyada fonlarn baarl giriimleri arayp onlara yatrm yapmak için gayret gösterdiklerini anlatan Varank, Biz burada yapacamz güzel eserle inallah bölgemizdeki ve ehirlerimizdeki giriimcilere ihtiyaç duyduklar danmanlk ve kapasitelerini artrmak için destek olacaz. Bu proje yaklak 9 milyon lira bütçeli. nallah buradan yetiecek giriimler çok büyük firmalar haline gelecek. Burann ekonomisine büyük katklar salayacak. ifadelerini kulland.

BAKAN VARANK, CUMA NAMAZINI KURUNLU CAMDE KILDI

Bakan Varank, beraberindekilerle PKKllarca atee verilerek tahrip edilen, restorasyonu yaplan Sur ilçesindeki 1516-1520 yllarnda ina edilen, kubbelerinin kurunla kapl olmas dolaysyla Kurunlu diye de anlan, kentteki ilk Osmanl eseri Fatihpaa Camisinde cuma namazn kld.

Ana Sayfaya Git