Tezgahlarda kanser satışı

Sosyal medyada sık sık karşımıza çıkan, karayolları kenarlarında satılan ünlü markalara ait sahte ayakkabılar tehlike saçıyor.

Haberler 15.06.2021 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pandemi dönemiyle birlikte uygulanan sokaa çkma kstlamalarnda, alveri siteleri ve sosyal medya uygulamalarndaki ürün satlarna talep artarken, büyük tehlike de kaplar çald. Dünyaca ünlü markalarn orijinallerinden ayrlmayan sahteleri, yaklak 10da bir fiyatna alcya sunulurken, ucuza satlan ürünlerin banda ayakkablar geliyor. Merdiven alt üretilen, internetin yan sra zaman zaman karayollarnn kenarlarnda da satlan sahte ayakkablar, kullanlan yasakl kimyasallar nedeniyle uzun vadede kansere davetiye çkaryor.

Dermatoloji Uzman Prof. Dr. Burhan Engin, Üretimde kullanlan maddeler çok önemli. Özellikle giysi ve ayakkablarda deri mi yoksa baka bir madde mi kullanlyor, çok önemli. Genellikle ucuz olan maddelerde kullanlan kimyasallar veya deiik maddeler, alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Ayakkablarda kullanlan kimyasallar, renk boya maddeleri, koruyucu maddeler önemli olabiliyor. Yine ayak tabannda kullanlan kauçuk maddesi de önemli dedi.

UZUN VADEDE KANSER çN RSK FAKTÖRÜ

Kullanlan ürünlerin belli standartlarda olmas gerektiine vurgu yapan Prof. Dr. Burhan Engin, Avrupa Birliinin belli standartlar oluyor bunlar için. Türkiyenin de kabul ettii, bu kimyasallarn belli bir oran üzerinde olmamas gerekiyor. Ancak kontrolsüz ve ucuz olan ürünlerde belli bir marka olmad zaman internetten ya da merdiven alt yaplan alveri, bu maddeler ülkemize de gelmekte ve bu maddelerde belirlenen kimyasallarn oranlar biraz daha fazla bulunmakta. Dolaysyla kiilerde alerjik reaksiyonlara, uzun süre kullanmda deride baz hasarlara neden olabilmektedir. Ayak srtnda görebiliyoruz. Ayak tabannda kzarklk, yanma, kant olarak görebiliyoruz. Bu kimyasallarn belli bir orann üzerinde olmas veya baz yasaklanm kimyasallarn kullanlmasn, uzun vadede kanser için bir risk faktörü olarak deerlendirebiliriz diye konutu.

TEREDDÜTLE YAKLAMAK GEREKYOR

Piyasa deerinden çok daha ucuza satlan ürünlere tereddütle yaklamak gerektiini söyleyen Prof. Dr. Engin, Kontrollü olmayan, belli bir marka olmayan veya ucuz dediimiz oradan buradan gelen mallar için bunlar skntl ürünler. Belirlenen oranlarn üzerindeki oranlar kullanlm oluyor. Onun için güvenilir olmayan, özellikle son dönemde çok gördüümüz internet sitelerinden online alveri çok yapmamak lazm. Mutlaka güvenilir sitelerden, güvenilir ürünlerle beraber, belli standartlar olumu, uzun süredir piyasada olan, yan etkileri iyi deerlendirilmi ürünleri tercih etmek gerekiyor. Güvenilir olmayan yerden, merdiven alt dediimiz yerlerden olduu zaman mutlaka tereddütle yaklamak gerekiyor eklinde konutu.

UYGUN OLDUU çN MARKA DEL BÖYLE YERLERDEN ALIYORLAR

Tezgahtan ayakkab alverii yaptn söyleyen Mehmet Özkol, Sk sk yapmyoruz ama ara sra buradan yapyoruz alveri. Fiyatlar uygun. Darda pahal. Bir ayakkab darda bin lira burada 50 lira, 70 lira, 100 lira dedi. Bir baka vatanda ise, Fiyatlar burada orijinalinden daha uygun. Gösterili de. Haftalk giyimler için gayet güzel. Burada bir orijinal parasna, iki, üç tane alabiliyorsunuz diye konutu.

KALTE DÜÜYOR, GÖRÜNTÜ AYNI KALIYOR

Bir ayakkab firmasnda çalan Esmanur Bakar ise, çakma dediimiz sahte ürünlerde vitalat dediimiz maddeye kesinlikle baklmyor. Yüzde yüz kanser yapar. çünkü içinde vitalat var. En ufak eyde vitalat varsa her yere bulaan bir maddedir. Tüketicinin dikkat etmesi gerekiyor ama anlalma ans sfr. Merdiven alt ya da ucuza satan siteler, ucuz maliyetle yapyor. Malzemeyi çok daha uyguna alyorlar. Malzeme ne kadar uygunlarsa, kalitesi o kadar düüyor. Görüntü ise ayn kalyor maalesef dedi.

Ana Sayfaya Git