TKDK'dan işletmeye 1.5 milyon hibe

Diyarbakır'da TKDK'dan süt toplama projesine 1,5 milyonluk hibe

Haberler 28.09.2020 - 00:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumu (TKDK) Diyarbakr l Koordinatörlüüne 3 milyonluk modern süt toplama projesi ile bavuru yapan Diyarbakr Damzlk Manda Yetitiriciler Birlii Bakan, Süt Üreticiler Birlii Bakan ve yatrmc Hüseyin Ylmazn, manda sütünü toplayp ileyip pazara sürecei tesis, projenin yüzde 50si olan 1,5 milyonluk ksm hibe ile desteklendi.

Damzlk Manda Yetitiriciler Birlii Bakan, Süt Üreticiler Birlii Bakan ve yatrmc Hüseyin Ylmaz, üyelerine ve Türkiyede 2nci srada olan manda saysyla bata manda sütünü toplama, depolama ve modern bir ekilde ileyip yüksek katma deerde pazara sunmak için modern tesis projesine bavurdu.

Onaylanan proje, hizmet verme aamasna geldi. Yaklak 3 milyon tutarndaki projenin ve 20 kiinin istihdam edilecei, TKDK tarafndan hibe edilecek yüzde 50nin sözlemesi imzaland. TKDK Diyarbakr l Koordinatörü Hikmet Güne, verilecek hibe ile önümüzdeki aylarda balantlar yaplan araç ve ekipmanlarn almnn yatrmc tarafndan gerçekleip faaliyete geçileceini söyledi.

DYARBAKIRDAK YILLIK SÜT ÜRETMMZ 700 BN TON CVARINDA

TKDK l Koordinatörü Hikmet Güne, manda birlii bakanyla Diyarbakrdaki sütlerin toplanmasna yönelik destekleyecekleri projenin sözlemesini imzalayacaklarn söyledi. Proje kapsamnda 6 adet araç ve araç üstü ekipmanlar, süttün muhafaza edilecei, ilenebilecei alet ekipmanlarn mevcut olduunu belirten Güne, Yllk süt üretimimiz 700 bin ton civarnda Diyarbakrdaki süt üretimi. Ancak bu süttün yüzde 15i souk zincirinde. Dolaysyla bu tür projelerin hayata geçmesiyle üretilen sütümüzü souk zincire dahil ederek hem insan sal hem de ekonomik deerinin artrlmas açsndan önemli. Biz bu projemizle günlük 56 ton civarnda bir sütü souk zincire dahil edeceiz. Proje paydamz ve yatrmcmz ayn zamanda birlik olmas, üretici birlii olmas, manda ve süt birlii olmas da bu projenin önemini artrmakta. Bu projemizin toplam yatrm tutar 3 milyon lira civarnda. Biz kurum olarak bunun yüzde 50sini hibe vereceiz. Projemiz kapsamnda KDV muafiyeti bulunmakta. Balantlarn da yapmlar. Araçlarn ve ekipmanlarn satn alma suretiyle yllara sari olmadan önümüzdeki aylarda projemiz faaliyete geçecek. Yatrmcmz faaliyetlerine balayacaktr. Üreticilerimiz sütlerini merdiven alt üretim yapan firmalara satmak yerine, sütü çok hijyenik, modern bir ortamda toplanmas sayesinde daha yüksek rakamlarda satma ansna kavuacaklar. Gerek bakanlmz, gerekse Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumumuz ilimizde hayvancla yönelik, hayvanclk ürünlerinin ilenmesine yönelik çok ciddi destekleri bulunmakta. l valimiz Münir Karalolunun da talimatlaryla bu yöndeki çalmalarmz artracaz. limizdeki bu süt potansiyeli çok yüksek. Valimizin talimatlar ve öncülüünde biz bu sektördeki bu aç kapatmaya çalacaz dedi.

PROJEMZN YÜZDE 50S HBE, YÜZDE 50S BRLMZN ÖZ KAYNAKLARINDAN

Diyarbakr Damzlk Manda Yetitiriciler Birlii Bakan, Süt Üreticiler Birlii Bakan ve yatrmc Hüseyin Ylmaz, Diyarbakr Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumuna süt toplamayla ilgili proje bavurularn yaptklarn ifade etti. Projelerinin geçtiini, projenin ana hedefi üyelerinin sütünü toplayp souk zincire dahil ettirmek ve pazarlamak olduunu aktard. Ylmaz, uanda bizim 60 tona yakn günlük süt toplama merkezi ve araçlar ve süt soutma tanklar, ekipmanlarla birlikte projemiz desteklendi. uanda proje hibe sözlemesi aamasna geldik. Projemiz yaklak 3 milyon lira maliyetindedir. Bunun yüzde 50si hibe olarak kabul edilmitir. Yüzde 50de öz kaynaklarmzla, birliimiz tarafndan karlanacaktr. Manda sütü bizim için çok önemli. Diyarbakrda Türkiye geneli olarak 2inci sradadr. Bu anlamda manda sütünü katma deere çevirmek, iletip pazara sunmak ve tüketiciye kazandrmak bizim için önemli eklinde konutu

Ana Sayfaya Git