Trafiğe kapatıldı, yenisine başlandı

Diyarbakır'da ağır tonajlı araçların geçişine yasaklanmasına rağmen, sürücülerin kullanmaya devam edip, tahrip ettiği Osmanlı dönemine ait 4 kemerli Dilaver Köprüsü'nün yanına yeni köprü yapılmaya başlandı.

Haberler 30.08.2021 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çnar ilçesine 30 kilometre uzaklkta, Osmanl dönemine ait, 16nc yüzylda yaplan 4 kemerli Dilaver Köprüsü, 2012de Karayollar 9uncu Bölge Müdürlüü tarafndan onarld. Diyarbakr Mardin ve anlurfann baz ilçelerine balayan yol üzerindeki tarihi köprü, 2018 ylnda Büyükehir Belediyesi Ulam Koordinasyon Merkezince (UKOME) alnan kararla ar tonajl araçlarn geçiine kapatld. Geçi yasana ramen tonlarca yük tayan sürücüler, araçlaryla köprüden geçmeye devam etti. Ar tonajl araçlarn geçiiyle köprü giriinin sa ve sol bölümleri, tahrip edildi.

Geçen yl, bölgede yaayanlarn tepkileri Geçi yasana ramen Osmanl eseri köprüyü tahrip ettiler haberiyle gündem olmutu. Büyükehir Belediyesi Ulam ve Trafik Düzenleme Komisyonunca 1 Nisandan itibaren köprü, araç trafiine kapatld. Köprünün giri ve çkna yerletirilen yön levhalaryla sürücüler, açlan geçici yan yolu kullanmaya balad. Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Yap Yapm Daire Bakanlnca, Dilaver Köprüsünün yaklak 100 metre yaknna alternatif yeni bir köprü yaplmas için çalma balatld. Temeli atlan ve yaklak 1,5 milyon TLye mal olacak olan 4 gözlü yeni köprünün 3 ay içerisinde bitirilmesi hedefleniyor.

AIR TONAJLI ARAçLAR KÖPRÜYÜ TAHRP ETT

Bölge halkndan Metinallar Yardmlama, Dayanma ve Eitim Dernei (Metina-Der) Bakan Aydn Pirinççiolu, ar tonajl araçlarn geçii nedeniyle köprünün tahrip olduunu ve bu tahribatn son bulmas için yllarca mücadele ettiklerini söyledi. Pirinççiolu, Diyarbakr, Mardin, anlurfa bölgesine ait stratejik önemi olan tarihi bir köprü. Bu tarihi deerlerimizi korumak öncelikli görevimiz olmal. Bu konuda halkla birlikte srarc olduk. Özellikle Vali ve Büyükehir Belediyesi Bakan Vekilimiz Münir Karalolunun katklaryla beraber bu sene proje yapld. 3 ay içerisinde yeni köprü bitecek. Biz de bu konuda mutlu olduk. Emei geçen herkese sevgilerimi, sayglarm iletiyorum. nallah devletimizin hizmeti bu bölgede daha da youn olacak. Tahrip olduu için köprünün tekrar gözden geçirilmesinde yarar vardr. Yeni köprünün adnn da Metina Köprüsü olmas yönünde bir talebimiz var dedi.

Ana Sayfaya Git