Trump Müslümanları ayağa kaldıracak hamleye hazırlanıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın bir yandan Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan edip bir yandan da Ortadoğu'da barut fıçısını ateşleyecek bir adım daha atmaya hazırlandığı bildirildi.

Haberler 03.12.2017 - 11:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srail jetlerinin Suriyenin bakenti am yaknlarndaki ran askeri üssüne saldr düzenledii dakikalarda ABD, d politikada kritik bir yol ayrmna geldi. Dünya medyasna szan haberlere göre iç siyasette skan Bakan Donald Trump darda çok tehlikeli admlar atmaya hazrlanyor.

Reutersa konuan üst düzey Amerikal kaynaklara göre Trump, çaramba günü yapaca konumada Kudüsü srailin bakenti ilan edebilir. Filistinliler Dou Kudüsü gelecekte kurulacak kendi devletleri için bakent olarak kabul ettiklerinden, srailin tüm ehir üstünde hak iddia etmesine kar. Uluslararas toplum da Kudüsü srailin bakenti saymyor, bu yüzden büyükelçilikler Tel Avivde yer alyor.

Trumpn ikinci muhtemel adm da en az bunun kadar riskli. Bloombergin haberine göre Trumpn damad Jared Kushner, uyarlara ramen ABD Dileri Bakanln da bypass ederek Suudi Arabistann Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile bir süredir müzakereler yürütüyor. Bin Salman da muhtemel rakibi olan dier prensleri geçen ay hapsettirmiti.

SUUDLER KATARA SALDIRABLR

Buna göre iki genç lider, gelecekte kurulacak Filistin devletinin finansman için Suudi Arabistann on milyarlarca dolar ba yapmas konusunda uzlat. Ancak ayn zamanda Kushnerin, Suudi Arabistann Katara askeri harekat düzenlemesine yeil k yakm olabilecei de belirtiliyor. Bloomberg, Böyle bir hamlenin öngörülemez ve çok tehlikeli sonuçlar olabilir. Rusya ve Türkiye ile gerilim yaarz, ran buna silahla karlk verebilir veya Lübnanda ran destekli Hizbullahtan sraile yönelik füze saldrlar yaplabilir diye yazd.

Bloomberge göre ABD Dileri Bakan Rex Tillerson bu planlarn hayata geçmesini engellemeye çalyor. Trumpn yl sonuna kadar Tillerson görevden alacana yönelik medyaya szan iddialarn kaynann da Kushner ekibi olduu iddia ediliyor.

RUSYA SORUTURMASI SIKITIRDI

Trump, eski Ulusal Güvenlik Danman Michael Flynnn itirafç olmas üzerine içeride iyice skmt. Rusyann ABD seçimlerine müdahalesi iddialaryla ilgili yürütülen soruturmada sank olan Flynn, FBI ile ibirlii yaparak suçlamalar kabul etmi, seçim öncesi Ruslarla görüme talimatn Trump Yönetiminden aldn öne sürmütü.

Beyaz Saray Suçu kabul ederse bu sadece Flynni balar diye tepki gösterse de, soruturmann ilk aamada ABD Bakan Yardmcs Mike Pencee de uzanmas bekleniyor. ABD medyasnda, süreç sonunda Trumpn görevden alnmasnn dahi ihtimal dahilinde olduunu savunuyor.

Ana Sayfaya Git