Tüccarlar Hayvan Borsası'nın açılmamasından şikayetçi

Tadilat gerekçesiyle açılmayan Canlı Hayvan Borsası, geçimini hayvancılıkla sağlayanları zora soktu. Açık alanlarda hayvanlarını satışa çıkaran tüccarlar hem koronavirüs salgını tehdidi hem de her gün araç kazalarının meydana gelmesinden endişeli.

Haberler 30.06.2020 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Normalleme ile birlikte Canl Hayvan Borsasnn olduu kentlerde borsa açlrken, Diyarbakrdaki Canl Hayvan Borsas ise tadilat gerekçesiyle bir aydr kapal bulunuyor. Yasaklarn balad 20 Marttan bu yana kapal olan borsa, hayvan tüccarlarn zor durumda brakt. Tüccarlar, Sur ilçesinde bulunan borsann yaknndan geçen Diyarbakr-Mardin karayolu üzerinde bulunan bo alanlar borsaya çevirdi. Tüccarlar hayvan alm satm srasnda koronavirüse yakalanma endiesi tarken, ayn zamanda sk sk yaanan kazalardan dolay endieli.

VRÜS YUVASINDA HAYVANCILIK

Tüccar Tahsin Derin, uzun bir süredir kendilerine hayvan borsasnn açlacann söylendiini belirterek, 3 aydan fazla bir süredir zorlu artlarda hayvan alm satm yaptklarn belirtti. Hayvan alm ve satm yaptklar alan koronavirüs yuvas olarak tanmlayan Derin, Mecburen burada hayvanlarmz satyoruz. Baka çaremiz yok. Kars, Ar Van, Hakkari, Batman ve daha birçok yerden buraya hayvan getirilip satlyor. Pazar kapal olduu için bizde mecburen yaknna olan bu bo arazide yerimizi aldk. Bayramdan önce bize açacaklarn söylediler ama bir türlü açmadlar. uraya bakn, u pislie bakn bu duman direk boazmza kaçyor. Hijyen adna en ufak bir belirti yok. Yola yakn olduu için kazalar da meydana geliyor. Pazar hemen açlsn, temiz koullarda iimizi yapalm diye konutu.

ZATEN ZOR DUMUDAYIZ

Mehmet çelik de içinde bulunduklar artlar nedeniyle perian hale geldiklerini ifade ederek, salgnn olumsuz etkilerine deindi. Pazarn yola yakn olmasndan kaynakl 3 gün önce meydana gelen kazada yaralananlarn olduunu hatrlatan çelik, her gün kendilerinin ve hayvanlarnn ölüm tehlikesiyle kar karya kaldn söyledi. Pazarn açlaca bilgisi verilmesine ramen bir türlü açlmadn söyleyen çelik, Gece 01.00 gibi geliyoruz, sabah 11e kadar buradayz. Her yerden buraya havyanlar getiriliyor. Giri ücreti hayvan ba 5 TL. Bu fiyat artrlmak isteniyor. Yüzde 50lik bir zamdan bahsediliyor. Zaten zor durumdayz. Bir de gelen zamlarla iyice zor duruma düeriz. Eski yerimiz hemen açlsn ve zam yaplmasn. Yer çabuk açlmasa ya koronavirüs ya trafik kazas ya da toz dumandan öleceiz eklinde konutu.

NAKLYE, YEM, SAMAN VE LAç PARASI

Dier bir tüccar Ali Ylmaz ise çöp, tezek, böcek, toz ve duman arasnda 3 ay geçirdiklerini belirterek, salgndan kaçarken, koronavirüsün yuvasna geldiklerini söyledi. Hayvanlarn satmamalar durumunda ellerinde kalacan dile getiren Ylmaz, hayvan pazarnn tekrardan açlmasn istedi. Ylmaz, açlacak olan pazarda fiyat art yaplmak istenmesine tepki göstererek, Kimse keyfinde buraya gelir mi? Baka çaremiz yok. Bundan kaynakl buraya geliyoruz. Ben Mardinden geliyorum. Bingöl, Siirt Kars, Antep ve daha birçok yerden buraya gelip hayvanlarn satyorlar. Pazar olmazsa hayvanlarmz satamayz. Yüzde 50 oranndan zam yaplmak isteniyor. Samann kilosu olmu 3 lira 50 kuru, yem olmu 7 lira. Bunun nakliyesi var, ilac var. Bir de zam yaplsa biz ne yapacaz? diye sordu.

Ana Sayfaya Git