Turistin rotası Zerzevan oldu

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ve Roma İmparatorluğu'nun doğudaki son garnizonu Zervevan Kalesi, yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra turizmcilerin de yeni rotası oldu.

Haberler 11.11.2021 - 10:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Zerzevan Kalesindeki kaz ve restorasyon çalmalarna, Kültür ve Turizm Bakanl ile Dicle Üniversitesinin desteiyle Doç. Dr. Aytaç Cokun bakanlnda 2014 ylnda baland. Turistlerin yan sra turizmcileri de dikkatini çekmeye balayan Zerzevan Kalesine ilgi, her geçen gün artyor.

Kaz Heyeti Bakan Doç. Dr. Aytaç Cokun, Zerzevan Kalesi ile çevresine 1400 yl boyunca el demediini belirterek, Zerzevanda bir kalenin varl biliniyordu. Bunun dnda hiçbir bilgi ve hiçbir çalmann yaplmad bir yer. Ve buras ziyaret edilmeyen bir noktayd. u an dünyann her yerinden Zerzevan Kalesine ziyaretçiler var ki; u an 300 bin rakamn geçti. Yl sonuna kadar 400 bini bulacak dedi.

1 MLYON ZYARETç BEKLENTMZ VAR

Salgnn sona ermesi ile Zerzevan Kalesine ziyaret saysnn 1 milyon kiiyi aacan belirten Cokun, unlar söyledi:

Hem yurt içinden hem de yurt dndan 1 milyon ziyaretçi beklentimiz var. Birçok tur programnda Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapna bulunuyor. Bölgede sadece Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapnana yönelik turlar da yaplmaya balad. u an dünyann aslnda en önemli destinasyonlarndan birisi haline geldi. Bunun sebebi de dünyann en iyi korunmu garnizonlarndan birisi olmas. Aslnda 3 bin yllk tarihi burada yaayabiliyorsunuz ve görebiliyorsunuz. Zerzevan Kalesindeki çalmalarn hem ekonomiye hem de istihdama büyük faydas var. Ziyaretçi says da her geçen gün daha da artyor. Zerzevan Kalesi sadece Diyarbakr deil; Mardin, anlurfa ve Batman gibi çevre kentleri de etkileyebilecek bir potansiyele sahip diye konutu.

HEM YER ÜSTÜ HEM YER ALTI EHR BULUNMAKTA

Dünyann en iyi korunmu askeri yerleiminden, son olarak Mithrasn çkarldn hatrlatan Cokun, bu yapnn Romann dou snrndaki ilk tapnak olduunu belirterek öyle konutu:

Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapna ilimizin, bölgemizin ve ülkemizin turizmi açsndan son derece önemlidir. 1200 metre uzunluunda, 12-15 metre yüksekliinde surlarla çevrelenmi askeri yerleimde, kamu yaplarnn bulunduu güney alanda, 21 metre yüksekliinde gözetleme ve savunma kulesi (güney kule), kilise, yönetim binas, arsenal, kaya suna gibi mimari kalntlar yer almaktadr. Kuzeyinde de caddeler, sokaklar ve konutlar takip edilebilmektedir. Konutlarn bulunduu alanda ayn zamanda su sarnçlar, yer alt kilisesi, yer alt sna, dünyada bulunmu son, Romann dou snrndaki ilk Mithras Tapna tespit edilmitir. Surlarn dnda da yerleime su salayan kanallar, sunu çanaklar ve ta ocaklar nekropol alannda ise kaya mezarlar ve tonozlu mezarlar dikkati çekmektedir. Zerzevan Kalesinde hem yer üstü hem de büyük bir yer alt ehri bulunmaktadr.

Ana Sayfaya Git