Turizm için hazırlıklar

Dünyada etkisini sürdüren yeni koronavirüs (Kovit-19) salgınının ardından, tarih kokan şehir Diyarbakır, heyecanla ziyaretçilerini ağırlamayı bekliyor.

Haberler 13.05.2020 - 01:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer alan tarihi surlar ve Hevsel Bahçeleri, slamn 5. Harem-i erifi olarak kabul edilen Ulu Cami, Kültür ve Turizm Bakanlnn Türkiyenin en görkemli 13 köprüsü arasnda seçtii Malabadi ve Ongözlü köprüleri ile Zerzevan Kalesi, çkale Müze Kompleksi, camiler, kiliseler, hanlar, yöre mimarisine uygun ina edilen tarihi evleri ve çarsyla Diyarbakr, koronavirüs salgnnn ardndan turizm sezonuna hazrlanyor.

Tarihi Sur ilçesindeki çkalede Hazreti Süleyman Camisi ile 27 sahabe türbesinin bulunduu alan, Diyarbakr Müzesi ve çevresindeki Millet Bahçesi, Hasan Paa Han ve tarihi Ongözlü Köprü, Cahit Stk Taranc Müze Evi, Ahmet Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi, Diyarbakr Kültür Evi, çnar ilçesine 13 kilometre uzaktaki Demirölçek Mahallesi yaknlarnda bulunan, Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan Zerzevan Kalesi gibi birçok tarihi mekan ziyaretçilerini bekliyor.

ZENGNLMZE GÜVENYORUZ

Türkiye Seyahat Acentalar Birlii (TÜRSAB) Güneydou Anadolu Bölge Bakan Mehmet Akyl, 2020 ylnda yaklak 5.5 milyon turist beklentilerinin olduunu ancak koronavirüs nedeniyle ilkbahar sezonunu kaçrdklarn söyledi.

Koronavirüsün insanlara büyük bir korku saldn kaydeden Akyl, bundan sonraki sezonu iyi geçireceklerini düündüklerini belirtti.

Hükümetin turizm konusunda oteller ve restoranlarla ilgili sertifikasyon çalmas yaptn aktaran Akyl, hedefleri olan turist saysnn üçte bir ya da dörde birlik ksmn yakalayabileceklerini kaydetti.

Koronavirüsün etkisinden en rahat geçi yapacak bölge olduklarn ifade eden Akyl, öyle dedi:

Bu tür krizlere bölge esnaf ve turizm paydalar alk. Virüsün etkisi bittikten sonra biz hazrlklarmz yapp gelecek misafirlerimizi arlayacaz. Kültürel zenginliimize güveniyoruz. Kültürel ve tarih anlamnda dünyann çk noktas bu bölgedir. Tarih anlamnda çok zengin bir bölgedeyiz. talya, spanya ve Fransa bu yl turist almayacaklarn açkladlar. Özellikle tarihe merakl olan insanlarn bu bölgeyi seçeceklerine inanyoruz. Daha büyük gruplar deil de küçük gruplarn ziyaretini bekliyoruz.

çOK GÜZEL ESERLERMZ VAR

Diyarbakr Kültür Turizm ve Musiki Dernei Yönetim Kurulu Bakan Kenan Aksu da kentin yerleik yaama geçen dünyann en eski merkezlerinden biri olduunu belirtti.

Tarihi Sur ilçesinin binlerce yldr kesintisiz ehir olma özeliini tadn aktaran Aksu, surlarn 3 bin yllk geçmii olduunu kaydetti.

Surlar ve Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer aldn, kentin tantm açsndan bunun çok önemli olduunu vurgulayan Aksu, kentin önemli eserleri arasnda yer alan Zerzevan Kalesinin de UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesinde girdiini ifade etti.

Aksu, konumasn öyle sürdürdü:

Geçen yl yaklak 450-500 bin kii sadece Zerzevan Kalesini ziyaret etti. Türkiye dünyada dier ülkelere göre koronavirüsü daha az seyirde atlatyor. Bu bizim için bir frsat. Diyarbakr ve Türkiye bence kültür turizmi açsndan bir merkez olabilir. çünkü talya, spanya ve Fransaya insanlar gittii zaman endie ile gider ama Türkiye, alnan önlemler ve durumuyla daha çok güven verecek bir ülke konumunda. Bu potansiyeli deerlendirmemiz gerekiyor. Diyarbakr bu konuda hazr zaten. Her eyimizle turizm sezonuna hazrz. Koronavirüsün etkisi belki birkaç aya bitecek. nanyorum Diyarbakr turizmde patlama yapacaktr.

Ana Sayfaya Git