Turizm şahlandı

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin turizm merkezleri olan Diyarbakır, Mardin ve Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yerli ve yabancı turistlerin yoğun tercihleri ile otellerde rezervasyonlar doldu. İşletmeciler, turistlerin mağduriyet yaşamamaları için planlarını aylara bölmesi çağrısında bulundu.

Haberler 29.04.2022 - 01:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Güneydou Anadolu Bölgesinin turizm merkezleri olan Diyarbakr, Mardin ve Batmann Hasankeyf ilçesinde yerli ve yabanc turistlerin youn tercihleri ile otellerde rezervasyonlar doldu. letmeciler, turistlerin maduriyet yaamamalar için planlarn aylara bölmesi çarsnda bulundu.

Birçok medeniyete ev sahiplii yapan bata Diyarbakr, Mardin ve Batmann Hasankeyf ilçesi, yerli ve yabanc turistlerin gözde merkezleri arasnda yerini ald. letmeciler, özellikle son yllarda bata Avrupa olmak üzere Ortadou ülkelerinden de youn ilgi gördüklerini ifade etti. Zira bu ilgi, medeniyetlerin beii olan bu kentlerde otel hareketliliine ve doluluuna yansd. letmeciler, youn ilginin gerekçesini, kaliteli hizmet ve ekonomik avantaja balarken, turistlerin konaklama konusunda maduriyet yaamamalar için tatil planlarn aylara bölmeleri önerisinde bulundu.

Huzur geldi, oteller doldu

Diyarbakrda otel iletmecisi Serdar Ay, daha önce altn üçgen diye bir proje çalmas olduunu anmsatarak, Diyarbakr, Mardin ve anlurfada bundan ötürü youn bir turist akn olduunu söyledi. Bu aknn hem yerli hem de yabanc turistlerden olutuunu belirten Ay, Ramazan ay olmasndan dolay otellerimizde doluluk oranlar çok yüksek. Bizler, Mays ve Haziran aylar için hazrlk yapyoruz. Gerçekten otellerimizde yer yok. Hem Mardinde, hem de Diyarbakrda. Özelinde Diyarbakr, pandemiden dolay yaamadn u an yaamaya balad. Youn bir ekilde doluluk oranlar yükseliyor. çok da talep var. Daha çok kültürel gezilere talep var. Maske olaynn kalkmas hem yerli, hem de yabanc turist için çok baarl bir proje oldu. Avantajlar da çok var. çünkü vatanda rahat etmek istiyor. Herkesi bekliyoruz. Ama öyle üst üste ylmayacak ekilde bekliyoruz. çünkü ayn tarihleri seçiyorlar. Onlar seçtiklerinde çok ylma oluyor. Maduriyet olumamas için biraz planlarn uzun vadeye dökmeleri lazm dedi.

2022de 129 bin 800 yerli turist, 9 bin 200 yabanc turist misafir etmi bulunmaktayz

Diyarbakr Otelciler ve Turizmciler Dernei (DOTED) Bakan Veysi Kaya, 2022de pandeminin etkisinden kurtulmakla birlikte yaklak olarak 129 bin 800 yerli turist, 9 bin 200 yabanc turist misafir etmi bulunmakta olduklarn aktard. Bu saylarn dönülerinin kendilerine kaliteli konaklama ve kaliteli misafirperverlik unsurlaryla birlikte anket sonuçlarna göre geldiini belirten Kaya, Diyarbakra gelen misafirlerimizin yüzde 92,4ü memnun bir ekilde Diyarbakrdan ayrlmtr. Fiyat politikamz Diyarbakr dier illere göre daha ekonomik ve daha kaliteli bir konaklama hizmeti sunuyor. u anda d ülkelere dönüp baktmzda Almanyadan taleplerin arttn görmekteyiz. Avrupadan misafir arlamak bizi daha da mutlu ve daha da güvenilir bir ortamda bulunduumuzu öne çkarttn görmekteyiz. Yerli, yabanc, misafirlerimize çarda bulunmak istiyorum. Lütfen, medeniyete beiklik yapm, tarihi çin Seddi ile yat olan bir ehre gelin, görün yaayn ve kefedin çarsyla onlar Diyarbakra davet ediyorum diye konutu.

Turizmden umutluyuz

Diyarbakr Otelciler ve Turizmciler Dernei Yönetim Üyesi hsan Akkaya, Diyarbakrda turizm her geçen gün üstüne koyarak ilerliyor. Geçen yla göre bu seneki rakamlarmz daha yüksek bir seviyede. Turizmden umutluyuz, inallah bu ekilde devam eder. Bayram sezonu da açld, güzel olacak, youn talepler var. Neredeyse otelimiz tamamen dolu durumda. Rezervasyonlarmz ful gidiyor. Yüzde 80-90 doluluu imdiden bulmu durumdayz ifadelerini kulland.

Yüzde 100 bir doluluk oranmz var

Mardin Turizm Otelciler Dernei Bakan Özgür Gürgör ise Avrupadan baya bir misafir arladklar bilgisini verdi. Özellikle Almanyadan Ramazan ayn bu ekilde geçirdiklerini ifade eden Gürgör, Ama Ramazandan sonra mays aynda Ramazan Bayram ile beraber doluluk oranmz yüzde 100 diyebilirim. çünkü baya bir younluumuz var. çok talep geldi. Buras Mardin her bayram olduu gibi buras cvl cvl olacak ve yüzde yüzlük bir doluluk oranmz var. Rezervasyonlarn erken yapanlar odalar alm oldu. u anda baya bir talepte var ama maalesef misafirlerimize cevap veremez duruma geldik. Yani oda taleplerine cevap veremiyoruz eklinde konutu.

Sadece bayram için 300 binden daha fazla bir giri çkmz olur

Mardinin etnik yaps nedeniyle her kesimden insana hitap ettiini belirten Gürgör, sözlerini öyle sürdürdü:

Mardin biliyorsunuz özellikli bir il hem kültürünü hem tarihini ayn anda görebilen, yaatabilen bir ehir o açdan ilgi oda ve her gelen de burada büyüleniyor her kesime de hitap ettii için. Hem kilisenin, hem camini yan yana olduu bir il. O açdan gelen insanlar buradan büyüleniyor ve buradaki mistik havay solumak istiyor. Bayramda konaklama için yer bulamaynca günübirlik gelen misafir saymz çok yüksek. çünkü burada yer bulamaynca yakn illerde konaklama yapp ama Mardinde gezilerini tamamlyorlar onun için böyle bir rakam verme çok zor. Sadece bayram için 300 binden daha fazla bir giri çkmz olur.

Bayramdan sonra büyük bir younluk bekliyoruz

Batmann Hasankeyf lçe Kaymakam enol Öztürk de Hasankeyfin, hzl bir dönüüm gerçekletirdiini dile getirdi. Baraj gölü altnda kalan yerleim yerinin tandn belirten Öztürk, Tarihi eserler yeni yerlere tand, yeni konforlu mekanlar oluturuldu. Eskiden olduu gibi burada turizm yine ana geçim kayna. Gerek yerli turist, gerekse ulusal ve uluslararas bütün misafirlerimize sezonu açyoruz. Bayramdan sonra büyük bir younluk bekliyoruz. Ramazan boyunca gördük, insanlarn ilgisi var dedi.

Ana Sayfaya Git