Turizm zirvesi!

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan "Bölgede turizm ve kültür adına çok ciddi alt yapı yatırımları yapıldı. Bölgenin tanıtımıyla ilgili çok güzel çalışmalar yapılıyor. Dolayısıyla turizmin gelişmesi için çok güzel bir ortam var"

Haberler 09.11.2020 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr, Mardin ve anlurfann turizm potansiyelinin tantlmas amacyla Mezopotamya Kültür Rotas Projesi kapsamnda Diyarbakrda Kültür ve nanç Destinasyonu çaltay gerçekletirildi.

Valilikler, Karacada ve Dicle Kalknma ajanslarndan yetkililer ile Türkiyenin önde gelen turizm aktörleri ve acente temsilcilerinin katlmyla, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen çaltayda, Mezopotamyann altn üçgeni olarak nitelendirilen üç ilin turizm potansiyeli ele alnd.

Kültür ve Turizm Bakan Yardmcs Nadir Alpaslan, çaltayn açlnda yapt konumada, Diyarbakrda tarihi bir toplant gerçekletirdiklerini söyledi.

Bölgenin refah, gelimesi ve istihdam açsndan çaltayn kymetli olduunu belirten Alpaslan, insanln bu topraklarda baladn, çeitli medeniyetlerin izlerinin ve kültürünün burada olutuunu anlatt.

Bakanlk olarak Türkiyede turizmin tüm yla yaylmasn, Anadolunun her köesinde turizmin her çeidinin yaatlmasn istediklerini vurgulayan Alpaslan, bu amaçlarnn gerçekleebilmesi için en önemli basamaklardan birinin inanç ve kültür turizmi açsndan çok büyük deerlere sahip bölgenin turizmde gelimesi olduunu aktard.

Alpaslan, terörün minimize olduu ve sfrland bir süreçte bulunduklarna dikkati çekerek, Bölgede turizm ve kültür adna çok ciddi alt yap yatrmlar yapld. Bölgenin tantmyla ilgili çok güzel çalmalar yaplyor. Dolaysyla turizmin gelimesi için çok güzel bir ortam var. Elimizdeki tek negatif unsur tüm dünyay kasp kavuran koronavirüs. nallah en ksa zamanda tüm insanlk olarak kurtulursak bölge geliecek, büyüyecek. çok güzel bir ortam yakalayacaz. ifadelerini kulland.

Türkiyenin birçok sektörde olduu gibi turizm sektöründe de çok önemli baarlar elde ettiini bildiren Alpaslan, konumasn öyle sürdürdü:

Valilerimizin koordinasyonunda, bakanlk ve sektörlerimizle bu çalmalarda elimizi tan altna koyarak, terörün de panzehiri olan turizmi hzla gelitirerek bölgemizin hizmetine sunulmasndan büyük memnuniyet duyacaz. Ksa zamanda dünyada seyahat edenlerin en az yarsnn kültür, inanç ve gastronomi saikiyle seyahat edecei öngörülmekte. Bu da bölgenin avantajn ve frsatn daha net ortaya çkartmaktadr.

TÜM LLERN TURZM DEERLER TANITILACAK

Bölgenin dünyada daha iyi tantlmas ve deerlerinin daha iyi bilinir hale gelmesi için Türkiye Turizmi Gelitirme ve Tantma Ajans ile son derece güçlü destek salayacaklarn anlatan Alpaslan, tüm illerin turizm deerlerini çok güçlü ekilde tantacaklarn kaydetti.

Pandeminin ardndan bölgenin ziyaretçi aknna urayacana iaret eden Alpaslan, Diyarbakr, Mardin ve anlurfa altn üçgeninin kültür ve inanç turizmi açsndan çok büyük deerlere sahip olduunun altn çizdi.

Alpaslan, Geçen yl Göbeklitepe Yl olarak gördük ki burann farkndaln ortaya koyduumuz zaman akn akn insanlar gelmekte. Akn akn insanlar bu güzellikleri ve deerleri yerinde yaamak istemekte. diye konutu.

Cumhurbakanl Hükümet Sistemine geçildikten sonra Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann turizmi stratejik bir sektör ilan ettiini anmsatan Alpaslan, turizm üzerinden ülkenin refah ve istihdamnn gelimesi yönünde tüm bakanlklara gerekli talimatlar verdiini aktard.

Alpaslan, bu güçten yola çkarak çok hzl bir ekilde kararlar alp, gereken stratejileri belirleyerek, turizmin gelimesi adna önemli ve büyük admlar atacaklarn sözlerine ekledi.

TURZMN YAKITI HKAYEDR, HKAYE VARSA TURZMDE KAZANIRSINIZ

Diyarbakr Valisi Münir Karalolu da ehirlere bütüncül bir turizm yol haritas oluturmak, bölgenin cazibesini tüm dünyada görünür klmak, turizmin ehirlere sunduu katma deeri artrmak, gençlere i ve istihdam olana oluturmak ve ehirlerin refahn artrmak için ortak akl platformu olarak çaltay düzenlediklerini söyledi.

Bölgenin kültür ve inanç turizmi için esiz bir destinasyon olduuna dikkati çeken Karalolu, öyle devam etti:

Bu üç ehir bereketli hilalin kuzeyi, Yukar Mezopotamya havzasnn altn üçgenidir. lim, bereket, servet, medeniyet ve inancn deimez rotasdr. Turizm bir hikayenin peinden gitmektir. nsanlar hikaye dinlemek, hikayenin parças olmak isterler. Turizmin yakt hikayedir, hikaye varsa turizmde kazanrsnz. Diyarbakr, Mardin ve anlurfada, bu bereketli muhteem destinasyonda saylamayacak kadar çok hikayemiz var. Bölgedeki her tamz yeryüzü medeniyeti ile yat. Koca ülkelerin hikayeleri tek bir tamzn hikayesi kadar uzun deil. Diyarbakr, anlurfa ve Mardinsiz medeniyet tarihi yazlamaz. Buralar olmadan diller, inanç, gastronomi tarihi yazlamaz. Bu kadar önemli bir destinasyon üzerinde çalyoruz. Buras batya ve douya doru akan, insanlk nehrinin kaynadr. Buras insanln anavatan, özlemin addr. Özlenenle özleyeni bir araya getirmek de bizim misyonumuzdur.

Karalolu, üç ilde turizmin gelimesi için birçok çalma olduunu, güçlerini birletirerek yeni bir balangç yaptklarn anlatt.

Bölgede çok güzel huzur ve güvenlik ortam olduunu vurgulayan Vali Karalolu, Türkiye, deniz, kum ve güne üçgeninde çok baarl turizm operasyonu yapyor. En az onun kadar potansiyelimiz olan kültür ve inanç turizminde de inallah bu salondaki çalmamz balangç olur. deerlendirmesinde bulundu.

YÜZDE 80 ANTALYA, AYDIN, MULA, ZMR VE STANBULA GELM

Türkiye Seyahat Acentalar Birlii (TÜRSAB) Bakan Firuz Balkaya ise bölgede 12 bin yllk tarihi ile insanlk tarihini yeniden yazdran Göbeklitepe, UNESCO Dünya Miras Listesinin gözdesi Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçeleri, Dara Antik Kenti, Midyat, Malabadi Köprüsü ve yüzlerce eserin bulunduuna dikkati çekti.

Hala kültür ve inanç turizminde istedikleri yerde olmadklarna deinen Balkaya, unlar kaydetti:

Geçen yl ülkemize gelen 45 milyon yabanc misafirin yüzde 80i Antalya, Aydn, Mula, zmir ve stanbula gelmi. Kalan 76 ilimizin pay ne yazk ki çok düük. Yeni bir anlay ve birliktelikle 13 büyük medeniyete ev sahiplii yapm, mutfa, doas, insan ile esiz bir destinasyon olan Anadoluyu kültür gezginleriyle buluturmann, bu topraklardaki büyüleyici efsaneleri, hikayeleri tüm dünyayla paylamann zaman çoktan geldi. Altn üçgen olarak adlandrdmz Diyarbakr, anlurfa, Mardinin yanna bu bölgeden hangi ehrimizi eklesek altn dörtgen, altn begen olarak deer almaya devam edecektir.

Daha sonra çaltay kapsamnda, Mezopotamya Bölgesel Turizm Fuarnn 2021 ylndan balayarak her yl düzenlenmesine ilikin, TÜRSAB ile Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (TSO) arasnda protokol imzaland.

Ardndan, Fotono21 Fotoraf Dernei tarafndan üç kentin tarihi ve turistik yerlerinden fotoraflarn yer ald 3 ehir Tek Rota sergisi açld. çaltaya, anlurfa Valisi Abdullah Erin, Mardin Vali Yardmcs Recep Aydn, sivil toplum kurulularndan ve turizm sektöründen temsilciler katld.

Ana Sayfaya Git