Turizme açılıyor

Diyarbakır'ın Dicle İlçe Belediyesinin geçen yıl Yeşil mezrası ile Bozoba Mahallesi arasında yaptığı yeni yolu açma çalışmaları esnasında doğal mağara keşfedildi. Sarkıt ve dikitleri ile görenleri kendine hayran bırakan mağaranın turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı.

Haberler 25.05.2021 - 11:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Dicle lçe Belediye Bakan Felat Aygören, Diyarbakr l Kültür ve Turizm Müdürü Cemil Alp, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Kültür ve Sosyal ler Dairesi Bakan Ali çelik, l kültür ve Turizm Müdür Yardmcs Mehmet Ecer, Büyükehir Belediyesi Turizm ube Müdürü Abdullah Aydeniz ve Büyükehir Belediyesi Müzeler ube Müdürü Ercan Alpay, Dicledeki doal oluumlu maarada inceleme ile deerlendirmelerde bulundu. Maarada doal olarak kendiliinden oluan yaptlar görenleri hayrete düürürken, maarada yaplan incelemede definecilerin hedefi de olduu görüldü.

Devasa maarada yaplan incelemelerden sonra açklamalarda bulunan Dicle Belediye Bakan Felat Aygören, Dicle Belediyesi olarak, 1,5 yl önce çevre ve ehircilik Bakanlyla gerekli yazmalar yaptklarn ve u anda kültür varlklar tarafndan maarann tescil edilmi olduunu söyledi. Bakan Aygören, imdiye kadar yol olmad için genelde gelen misafirler eekle veya yürüyerek gelip görüyordular. Tabii köylünün de söylemesiyle herhalde 4-5 sene önce bir turist grubu gelmi buraya. Tabii bu yolu açtmzda biz de merak ettik. Geldik, baktk. Hatta 1,5 yl önce çevre ve ehircilik Bakanlyla gerekli yazmalar yaptk. u anda kültür varlklar tarafndan tescil edilmi. uan müdürümüz ve daire bakanmzla geldik. Artk gerekli çalmalar inallah yapp, turizme açacaz buray dedi.

Maaraya ulam kolaylatrdk

Göreve geldii günden beri millete hizmet etmeyi önemsediklerini ve öncelediklerini belirten Dicle Belediye Bakan Felat Aygören, Yeil mezra sakinlerinin ilçe merkezine gelmeleri için yaadklar ulam problemini gidermek için, yaklak olarak 6 kilometrelik yeni bir yolun açlmas talimatn verdiklerini, bu yeni yolun açlmas çalmalar esnasnda daha belirgin bir ekilde gün yüzüne çkan tarihi maaraya ulam kolaylatrdklarn ifade etti. Bakan Aygören, Geçen sene getirdiimiz arkadalar, içerisinde minarelerden oluan sarkklar var. Tabi çocuklar tarafndan tahrip edilmi. Bir buçuk senedir korumaya almz. nallah bundan sonra Kültür ve Turizm müdürümüzle, daire bakanmzla, Büyükehir Beledisiyle ortak çalmayla, çevre ehircilik Bakanlyla inallah yaknda buray turizme açacaz. Tescil çalmalar bitti, u anda tescilli. Bizim Bozoba Mahallesi var, bir de Yeil mezras var ikisinin arasndaki mesafe 6 kilometre, u an buraya direkt araçla buraya gelebiliyorsunuz. Bu yolu da 1,5 yl önce belediyenin imkanlaryla baladk, bitirdik. u an araçla çok kolay buraya ulalabiliyor. Dicle ehir merkezinden buraya 5,5 kilometrelik mesafe var diye konutu.

Maara definecilerin hedefi olmu

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Kültür ve Sosyal ler Dairesi Bakan Ali çelik ise maarann definecilerin hedefi olduunu kazlar yaplarak sarktlarn krldn gördüklerini aktard. Bakan çelik, Bu alanda çalma yapan uzmanlarn gelip, mevcut durumu tespit etmesi lazm. Tespitten sonra çkacak rapora göre gerek l Kültür ve Turizm Müdürlüümüz, gerek Büyükehir Belediyemize düecek ileri tasnif edip, ondan sonra en ksa sürede, ilk frsatta turizme kazandrmak için çalmalara birlikte balayacaz inallah. u anda buras doal bir yer. Dolaysyla içerde tabiat olaylarndan kaynakl bir takm sarkklar olumu. Sarkklar u anda gayet güzel gözüküyor eklinde konutu.

Maara insan emeiyle deil, doal olarak olumu

Maarann insan emeiyle yaplan bir yapnn olmadn, doal olarak olutuu bilgisinin paylaan Diyarbakr l kültür ve Turizm Müdürü Cemil Alp ise Doal olarak milyonlarca yl önce olumu bir yap. Yani insan emeiyle yaplan bir yap deil. 2011de bir yasayla Tabiat Varlklar, çevre ehircilik Bakanlna baland. Bizim Bakanla düen, bunun turizme kazandrlmas için bir çalma yürütmek. O da altyapnn uygulanmas, çevre yol ve güzergah, tabelalar, içerdeki yapy bozmadan bir klandrmann yaplmasdr. Bunu, Turizm Gelitirme, Tantma Ajansnda yurt içi ve yurt dnda tantmnn salanmas açsndan çalmalar yürütecek. Buna benzer birçok maara var diye konutu.

Ana Sayfaya Git