Turizme bakir Hasuni

Binlerce yıllık geçmişi bulunan Hasuni Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor.

Haberler 03.07.2020 - 01:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrn Silvan ilçesinde binlerce yllk geçmii bulunan ve içinde barndrd yaplarla bölgenin önemli ehir yerleim yerlerinden biri olan Hasuni Maaralar, tüm ihtiam ile turizme kazandrlarak yerli ve yabanc ziyaretçilerini arlamay bekliyor. Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas tarafndan UNESCO Dünya Miras Geçici Listesine alnmas için çalma balatlan Hasuni Maaralar, birbirine bal 300den fazla odasyla Ilsu Baraj sular altnda kalan Hasankeyfe alternatif olarak görülüyor.

Diyarbakrn Silvan ilçesi Albat Da eteklerinde bulunan Hasuni Maaralar, ilçenin en yüksek tepelerinde bulunuyor. Maara içersin de birbirine bal 300den fazla odayla geçmi yllarda yaplan çalmalarda, milattan önce 1000 ile milattan sonra 13üncü yüzyla ait kalntlara rastland. mezolitik devri günümüze tayan yap olma özelliini barndran Hasuni Maaralarnda yer alan su depolar, hamam, kaya merdivenleri, ta döeme yollar, kaya kilisesi ve kilisenin yannda mini amfi tiyatroyla tam bir görsel ölen sunuyor. Terör olaylarnda zarar gören maara, imdilerde güvenlik problemi olmadan vatandalarn urak noktas haline getirildi. lk yerleim yeri olan Hasuni Maaralar imdilerde turizme kazandrlarak yerli ve yabanc ziyaretçilerini bekliyor.

Hasankeyfin sular altnda kalmasyla Hasuni Maaralar turizmin cazibe merkezi olabilir

Silvan Muhtarlar Dernei Bakan Murat Ate, Hasankeyfin sular altnda kalmasyla kardei olarak bilinen Hasuni Maaralarna sahip çklmas ve turizme kazandrlmas gerektiini söyledi. Ate, uanda bulunduumuz yer, tarihi olarak dünyann ilk yerleim yerlerinden bir tanesindir. Sahipsiz kalm, geçmiimize bir türlü sahip çkmyoruz. Silvan Hasuni ile Batman Hasankeyf kardetir. Hasankeyfin sular altnda kalmasyla Silvan turizm olarak cazibe merkezi haline gelebilir. Biz bu imkanlar ilçemize sunmalarn istiyoruz. Silvana herhangi bir fabrika istemiyoruz, aslnda fabrika yerlerini binlerce kat tutabilecek Hasuni Antik Kent ve Malabadi Köprümüz gibi yerlerimiz var. Devletimizin ve özellikle Kültür ve Turizm Bakanlnn buralara eilmesi lazm, bu ile ilgilenen hangi kurum varsa Silvan tarihine sahip çkmas bizi onure edecektir. Keke 1990 yllarnda zamann olaylarn yaamasaydk ve o olaylar olmasayd, antik kentimiz turizm cenneti olabilirdi. Ama geç deil, hala imkanlarmz var, devletimiz yanmzda bunu biliyor ve hissediyoruz. Devletimizin tüm organlarndan el birlii ile Silvanda binlerce yapmz var sahip çkalm. Bizim bacasz turizmi çekecek fabrikalarmz var dedi.

Anadolunun ilk yerleim yerlerinden bir tanesi

Hasuni Maaralar alan sorumlusu Aslan Bakr da maaralarn Silvana 6 kilometre uzaklkta olduunu, söyledi. Hasuni Maaralarnda 300 oda ve ta kiliselerin de bulunduunu aktaran Bakr, Hasuni Maaralar Anadolunun ilk yerleim yerlerinden bir tanesi, ilçeye 6 kilometre uzaklkta uluslararas pek Yolu üzerinde bulunuyor. Tarih bakmnda çok geni kapsaml bir yer, ilk yontma ta devrinde insanlarn yerleim hayatna geçtii yerdir. Burada maaralar oyarak yaam alan ina ettiklerini görüyoruz. Yaklak 300 maaramz var, bu maaralarn içersin de ta kilise mevcut. Bu ta kilise Silvana özgü kesme talarla yaplm bir kilise. çerisinde su sarnçlar, hamam var ve dünyann ilk dubleks geçileri var, bir maaradan dierine geçi yapabiliyorsunuz. çerisindeki hava döngüsü bronit ve astm hastalklarna iyi geldii ile ilgili rivayet var. Toprak bütünlüü olarak baktmz zaman tatl incir aaçlarnn yetitii ve da kekiinin olduu toprak. Toprak verimlilii bakmndan neden insanlarn buray seçtiini anlayabiliyoruz. Güvenlik olarak artk eski dönem bitti, buras uan en güvenli yerlerden bir tanesi, biz herkesi buraya bekliyoruz. Devletimiz 2012 ylnda büyük bir proje ile turizme kazandrd, tesislerimiz mevcut, gönüllü olarak rehberlik hizmeti de yapyoruz. Biz herkesi Hasuniye bekliyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git