Turizmin merkezi SUR

Hendek ve barikat terörü sırasında tahrip edilen tarihi Sur ilçesi, uygulanan projelerle turizmin merkezi olmayı hedefliyor.

Haberler 31.03.2022 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 7 yl önce hendek ve barikat terörü esnasnda tahrip edilen Sur ilçesinde restorasyon çalmalar ve uygulanan projelerle büyük dönüüm yaanyor.

Örgüt üyelerinin çukur kazp, bombal saldr düzenlemesi sonucu büyük hasar gören ilçenin yeniden cazibe merkezi haline getirilmesi için çevre, ehircilik ve klim Deiiklii Bakanl, Vakflar Genel Müdürlüü ve dier ilgili kurumlarca hazrlanan projeler bir bir hayata geçiriliyor.

Teröristlerin saldrlarnda 6 mahallesi büyük zarar gören Sur ilçesinde yeni konutlar ve i yerleri ina edildi, dükkanlar yenilendi, tarihi ve kültürel eserler restore edildi, yeil alan miktar artrld.

K MAHALLEDE TESLM EDLEN KONUTLARDA YAAM BALADI

Dabanolu ve Özdemir (Fatihpaa) mahallelerinde yapm tamamlanan konutlarn anahtar teslimi yaplrken, vatandalar yeni evlerinde yaamaya balad.

çevre, ehircilik ve klim Deiiklii Bakanlnca ihalesi yaplan ve sözlemesi imzalanan, Suriçinin en ilek caddeleri Gazi, Melik Ahmet ve zzetpaa ile tarihi Yank çarnn Sokak Salklatrma Projesi kapsamnda yenileme çalmalar tamamland.

Projeyle 550 i yerinin cephesinin yenilenmesi sayesinde turizm ve ticaret aks olan 3 cadde önemli bir çekim merkezi ve cazibe alan haline geldi.

UNESCO tarafndan Dünya Kültür Miras olarak tescillenen Diyarbakr Surlarnn yüksekliini geçmeyecek ekilde 2 katl planlanan 268 yatak kapasitesine sahip 10 butik otelin tamamlanmas için çalmalar sürerken, esnaf yapm tamamlanan i yerlerinde hizmet vermek için hazrlklarn sürdürüyor.

HEM YAAM HEM DE TURZM ADASI OLUUYOR

Sur Kaymakam ve Belediye Bakan Vekili Abdullah çiftçi 7 yl önce çukur kazp barikat kuran terör örgütü PKKnn saldrlaryla ilçenin 6 mahallesinde büyük tahribata neden olduunu hatrlatt.

Bölgenin terör örgütünden temizlenmesinin ardndan devletin Surda çok büyük ihya ve ina çalmalar balattn anlatan çiftçi, 6 mahallenin yaklak 20 bin insann yaad, dar sokaklar, metruk ve kaçak yaplardan olutuunu söyledi.

Bunun getirdii salksz ehirleme bu bölgede terör olaylarnn zemin bulmasna sebep olmutu. Burada devletimiz youn bir çalma balatt. diyen çiftçi, Diyarbakr mimarisine, kültürüne, tarihine ve deerlerine uygun olarak koruma kurullarndan izin alnarak çalmalara balandn dile getirdi. çiftçi, öyle devam etti:

506 müstakil Diyarbakr kona eklinde konutlar tamamland. Bunlardan 304ü hak sahiplerine teslim edildi. Dier evlerin de hak sahiplerine teslimi noktasnda çalma var. 127 i yeri oluturuldu. Yenikap Caddesi ve Dört Ayakl Minareyi birbirine balayan 67 i yerinden oluan yeni bir cazibe merkezi oluturuldu. Mays aynda dükkanlarn açlmas hedefleniyor. Yerli ve ulusal markalarn bir araya geldii ticaret ve sosyal donat alanna kavumu olacaz. Surda öncekiyle kyaslanmayacak derecede çok daha ileri seviyede hem yaam hem de turizm adas oluuyor.

347 TESCLL YAPININ RESTORASYONU SÜRÜYOR

Ksmen zarar gören 347 tescilli yapnn restorasyon çalmalarnn devam ettiini belirten çiftçi, restorasyonun tamamlanmasyla burann, kentin mimarisine uygun yaplar ile eski Diyarbakr evlerinin bir araya geldii özel bir turizm adasna dönüeceini vurgulad.

çiftçi, böylece ilde yaayan ve ticaret yapan herkesin mutlu olaca bir alana kavuulacan dile getirerek, Vatandalarmz yeni evlerinden son derece memnun. Tamam müstakil yaplardan oluuyor. Hepsi avlulu, Diyarbakr kültürünü oluturan evler. Dükkanlar da kentin kültürünü yanstan özelliklerle dünya milletlerine hizmet edecek. dedi.

EVLERMZDE RAHAT ETTK

Surda yeni evine yerleen vatandalardan Saliha Kuluman, ilçede yaanan olaylar nedeniyle vatandalarn perian olduunu söyledi.

Allah devletimizden raz olsun evlerimizi yapt. diyen Kuluman, yklan evlerin yerine ina edilen evlerde rahat ettiklerini belirtti.

Kuluman, evlerin villa tarz ve doal gazl olduunu anlatarak, Evlerimizde rahat ettik. Allah binlerce kez raz olsun. Eski komularmz da gelmeye balad. u an 10 ev geldi. Bayramdan sonra da dier komular da gelecek. Sokamz hep eski komulardan oluuyor. Komularmz geldikten sonra yine eski günlerimize döneceiz. diye konutu.

Kamil Diri de komularyla yeni evinin avlusunda oturup, sohbet ettiini belirterek, Surda doup büyüdüm. Terör olaylar nedeniyle ev ve i yerlerimiz zarar gördü. Yeni evimi beendim. Sa olsunlar. Evim çok güzel. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git