Üç Aylar: Rahmet ve mağfiret vesilemiz

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu hafta "Üç Aylar: Rahmet ve Mağfiret Vesilemiz" konulu hutbe verdi.

Haberler 29.01.2022 - 01:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye genelinde tüm camilerde Diyanet leri Bakanl tarafndan irad edilen hutbede, Üç aylar; Allahn insanlara olan sonsuz rahmetinin bir eseridir. Feyiz ve bereketin saanak saanak üzerimize yad bir mevsimdir. denildi.

Cuma hutbesinde, u ifadelere yer verildi:

Allahm, Receb ve aban aylarn hakkmzda mübarek eyle ve bizi Ramazana ulatr. (Tabern, el-Mucemül-evsat, IV, 189)

Muhterem Müslümanlar!

Rahmet ve mafiret, muhabbet ve bereket vesilesi olan üç aylarn manevi gölgesi üzerimize dütü. Önümüzdeki çaramba günü Receb ayna kavumu olacaz. Perembeyi cumaya balayan gece ise Regaib Gecesini idrak edeceiz inallah.

Bizleri bu müstesna günlere ulatran Yüce Rabbimize sonsuz hamd ü sena, mübarek vakitleri nasl deerlendireceimizi öreten Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafaya salat ve selam olsun.

Aziz Müminler!

Üç aylar; Allahn insanlara olan sonsuz rahmetinin bir eseridir. Feyiz ve bereketin saanak saanak üzerimize yad bir mevsimdir. Sevgili Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem), çok kymetli ve faziletli olan bu mevsime ulatnda Cenb- Hakka öyle niyaz ederdi:

Allahm, Receb ve aban aylarn hakkmzda mübarek eyle ve bizi Ramazana ulatr.

Kymetli Müslümanlar!

Rahmet mevsiminin ilk cemresi, Regaib Gecesidir. Regaib Gecesi, bizler için büyük bir frsat... Bu gecenin kadir ve kymetini bilip Cenb- Hakka tam bir teslimiyetle yönelmek için... Gündelik hayatmz sorgulamak, bu gidi nereye diye kendimize sormak için... Ömrümüzü nerede ve ne urunda tükettiimizi düünmek, ölmeden önce kendimizi hesaba çekmek için... Dünya ve ahiretimize faydas olmayan eyleri terk edip hak ve hakikat mayasyla yorulmak için çirkin ve kötü huylardan arnp, güzel ahlak kuanmak için Hata ve günahlarmzdan piman olup nasuh tevbelerle Rabbimizin engin merhametine snmak için... Kiinin kardeinden, anasndan, babasndan, einden, çocuundan bile kaçaca, hiç kimsenin kimseye fayda veremeyecei o dehetli maher gününe hazrlanmak için

Deerli Müminler!

Elbette bize düen Rabbimizin ilhi lütuf zamanlar olarak bahettii, dualarn kabulüne ve günahlarn affna vesile kld üç aylarn manevi ikliminden istifade etmektir. Ancak biz biliyoruz ki Allaha kul olmak, sadece belli vakitlere mahsus deildir. Yln hangi ay, hangi günü ve hangi saati olursa olsun kulluk bilinciyle geçirilen her nmz kymetlidir. Nitekim Peygamber Efendimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem), bir kuts hadiste Allah azze ve cellenin öyle buyurduunu bize haber vermektedir: Ey demolu! Her durumda kendini bana kullua ada ki, gönlünü zenginlikle doldurup ihtiyacn gidereyim.

Aziz Müslümanlar!

Dünya ve ahiret saadeti, Cenb- Hakka iman eden, sadece Onun rzasn gözeten ve her nn salih amellerle bereketlendirenlerin olacaktr. Hutbemi Asr suresiyle bitiriyorum:

Andolsun zamana ki insan gerçekten ziyan içindedir. Ancak, iman edip, slih ameller ileyenler, birbirlerine hakk tavsiye edenler, birbirlerine sabr tavsiye edenler baka, onlar ziyanda deillerdir.

Ana Sayfaya Git