Üç yıldız paneli

Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Doğu’nun Kanatları" programı kapsamında "Doğu'nun Üç Yıldızı" paneli düzenlendi.

Haberler 29.04.2022 - 01:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR (SÖZ) - Diyarbakr Valilii ve Büyükehir Belediyesi ev sahipliinde gerçekletirilen Dounun Kanatlar program kapsamnda Dounun Üç Yldz paneli düzenlendi.

Büyükehir Belediyesinden yaplan açklamaya göre, Kültür ve Turizm Bakanl öncülüünde, Valilik, Büyükehir Belediyesi ve Dicle Üniversitesi (DÜ) i birliiyle düzenlenen Dounun Kanatlar program balad.

ki gün sürecek program kapsamnda Türk Tarih Kurumu ve DÜ i birliiyle 15 Temmuz Kongre Merkezinde Feqiye Teyran, Molla Ahmed-i Cezeri ve Ahmed-i Haninin ilham aldklar kaynaklar, eserleri ve etkilerinin alannda uzman akademisyenler ve tarihçilerce deerlendirilecei Dounun Üç Yldz paneli yapld.

Kuran- Kerim tilavetiyle balayan panelin açlnda konuan Kültür ve Turizm Bakan Yardmcs Ahmet Misbah Demircan, Diyarbakr Valisi Münir Karalolu öncülüünde kentte tarih ve kültür alannda önemli çalmalar yapldn söyledi.

Diyarbakr Surlarnn önemine deinen Demircan, restorasyon çalmalarnn hassasiyetle yürütüldüünü belirtti.

Demircan, Somut mirasmz bir yandan korumaya devam ederken somut olmayan mirasmz da var. Dilimiz, edebiyatmz, yememiz, içmemiz, yaam tarzmz. O yaam tarzmz korumak, gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya ilmimizi, irfanmz, yaam tarzmz anlatmak gayreti de vazifelerimizden. dedi.

Vali Karalolunun çarsyla 3 deerli ahsiyeti tantmak için proje gelitirdiklerine iaret eden Demircan, kentte bu ylki kültür sanat sezonuna Anadolunun en önemli ahsiyetlerinden Feqiye Teyran isminin verildiini anmsatt.

Demircan, Feqiye Teyran, Ahmed-i Cezeri ve Ahmed-i Haniyi de bir araya getiren bir etkinlie hep birlikte adm atm olalm. Bu süreçte TRT Feqiye Teyran ve Ahmed-i Cezerinin yaam hikayelerini konu alan film çekti. TRTyi alklyorum. ifadelerini kulland.

Vali Karalolu da bu önemli 3 ismi buluturan çalmalarn kentte yaplmasnn önemine iaret etti.

Karalolu, Bilimsel çalmalar, oradan çkacak teblileri de Diyarbakr Büyükehir Belediyesi olarak hem Türkçe hem Kürtçe basmn yapm olacaz. Tarihe bir kayt dümü olacaz. Ben bu önemli faaliyeti, Dounun Kanatlar programn Diyarbakrda icra etme karar alan bata Kültür ve Turizm Bakanmza ve deerli Bakan Yardmcmza teekkür ediyorum. diye konutu.

Türk Tarih Kurumu Bakan Prof. Dr. Birol çetin ve DÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoçun da birer konuma yapt programa, Kültür ve Turizm Bakanl Kütüphaneler ve Yaymlar Genel Müdürü Ali Odaba, Cumhurbakan Badanman Gülen Orhan da katld.

Üç oturumda gerçekletirilecek panelde sunulacak bildiriler daha sonra kitaplatrlacak.

Ana Sayfaya Git