Uca: Êzidî halkı göçe zorlanıyor

Êzidîler insan tacirleri eliyle Avrupa'ya götürülme vaadiyle göç yollarına zorlanıyor.

Haberler 29.06.2015 - 02:18 Son Güncelleme : 29.06.2015 - 02:18

zid halkının kaldığı kampta yaşananları ve zidlerin durumuna ilişkin Diyarbakır HDP Milletvekili Feleknas Uca önemli açıklamalarda bulundu.

Son günlerde zid halkının Avrupaya gitmek için bazı arayışlara girdiğini belirten Uca, zidlerin kamptan ayrılma düşüncelerine ilişkin HDP, DBP ve DTKnin kampta zidlerle ortak bir toplantı gerçekleştirdiğini kaydetti. Uca, Biz gitmek isteyen halkımızın gitme sebeplerinin ne olduğu konusunda belli arayışlara girdik. Neden gitmek istedikleri, sorunlarının ne olduğu, çözümünün ne olacağı ve nereye gidecekler konularında bir netleşme yapmak istedik sözleriyle yapılan toplantının amacını aktardı.

zidler göçe zorlanıyor

zid yurttaşlarla yapılan tüm görüşmelere rağmen, zid yurttaşların farklı kişi ve çevrelerce yönlendirildiklerine dikkat çeken Uca dikkat çekici açıklamalar yaptı. zid toplumu üzerinde kirli bir oyun oynanmak istendiğine dikkat çeken Uca, şunları söyledi: Dışarıdan gelen bazı kimseler başta Güney Kürdistandan, Avrupadan gelen, insan ticareti yapan bazı kişiler, halkımızı buradan koparmak isteyen bazı kesimler, kirli bir siyasetle zid yurttaşlarımız üzerinden kirli bir oyun oynamak istiyor. zid yurttaşlara, Avrupaya giderseniz sizi kabul ederler, gelin sınırda eylemler yapın Avrupa sizi kabul etmek zorunda kalacak. Türkiye devleti sizi yollayacak diyorlar. Tüm bu karanlık güçler zid yurttaşlarda kafa karışıklığı yaratıp onları bir göçe zorlamak istiyorlardı.

zidler Bulgaristana yönlendirildi

zid halkını göç ettirme politikalarına karşı yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi veren Uca, Bulgaristanı seçenek olarak sunmuşlardı, biz Bulgaristan Konsolosluğu ile bazı görüşmeler yaptık. Bulgaristan Konsolosluğu, ülkelerine zidlerin geleceği yönünde bilgiler geldiğini, kendilerinin ise, Bulgaristana gelmek isteyen kimselerin pasaportlarının ve vizelerinin olması lazım cevabını verdiklerini söylediler. Konsolosluk uzun zamandır bu konuda haber göndermiş. Herkesin bildiği gibi Türkiye devletinin kanunlarına göre kamptan topluca çıkmaları mümkün olmayacaktır. zid halkımızın devletin kanunlarıyla bir yere varamayacağı açıktır ifadelerini kullandı.

Vali zidlere söz vermiş!

Göçe zorlanan zidlerle yaptıkları görüşmede, zidlere devlet yetkilileri tarafından da bazı sözlerin verildiğinin aktarıldığını belirten Uca, Vali ve Kaymakam zidi halkına: Biz sizi sağlam bir şekilde oraya yetiştireceğiz diyor. Şimdi eğer tek bir aile çıkıp gitmek istese anlaşılır. Ancak kirli oyunlarla 2 gündür binlerce insanımız yollara düşmüş bulunmakta, bu da bazı şebekelerin, bazı ülkelerin parmaklarının işin içinde olduğunu gösteriyor diye konuştu.

TBMMye önerge vereceğiz

zid halkı üzerinde oynanan oyunlara dikkat çeken Uca, son olarak şu uyarıda bulundu : zidi halkımızı alet etmek isteyenler hesabını verecekler. Bugüne kadar zidi halkımıza sahip çıkmayanların temel amacı zidi halkımız üzerinden kirli oyunlar oynamaktır. zidi halkımız da bu oyunlara gelmesin. Diyarbakır Milletvekilleri olarak Şengalli yurttaşların statüsü ile ilgili önerge hazırladık, yarın TBMMye sunacağız. Vali, kaymakam, Güney Kürdistan ve insan ticareti yapanların rolü varsa da hepsini ortaya çıkaracağız.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır