Uçan Cezeri Diyarbakır’da

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye'nin ilk uçan arabası Cezeri, Diyarbakır'da düzenlenecek sergide vatandaşlarla buluşacak.

Haberler 25.03.2022 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Unlü slam alimi ve sibernetiin kurucusu olarak kabul edilen El Cezerinin 13üncü yüzylda kaleme ald makine çizimlerinin çalr makinelere dönütürüldüü Cezerinin Olaanüstü Makineleri Sergisi bugün açlacak.

Merkez Sur ilçesindeki Keçi Burcunda yarn açlacak sergide, El Cezerinin makinelerinin e ölçekte, ayn malzeme ve teknikle üretildii, slam aliminin yol göstericiliinden yola çkarak yaplm Filli Su Saati, Ylan Mekanizmas, çocuklu Otomatik Lavabo ve Kan Ölçme Otomat gibi ürünün 25 prototipi sergilenecek.

Baykarn gelitirdii, 15 Eylül 2020de ilk uçu testlerini baaryla tamamlayan Türkiyenin ilk uçan arabas Cezeri de sergide yer alacak.

GÜNÜMÜZ ROBOTN ATASI SAYILABLECEK MAKNELER

Belediye Kültür ve Sosyal ler Daire Bakan Ali çelik, bilim insan El Cezerinin Mezopotamya bölgesinde yetitiini, günümüzdeki modern robotiin kurucusu sayldn söyledi.

çelik, Cezerinin o dönem bilimsel çalmalarn yürüttüü tarihi Sur ilçesindeki Artuklu Saraynda bamühendislik yaptn belirten çelik, bundan dolay Diyarbakr açsndan ayrca önemli bir isim olduunu ifade etti.

Cezerinin o dönemde sanatsal boyutu çok güçlü makineler tasarladn, ayn ölçekte tasarlanan eserler ile bu makinelerin sergilenmesine de ev sahiplii yapacaklarn anlatan çelik, unlar söyledi:

Sergide, Cezerinin 8 yüzyl önce tasarlad makinelerin birebir prototiplerini sergileyeceiz. Durmu çalkan adnda bir vatandamz Cezerinin tasarmlarn günümüzde gerçekletirmek için 15 yl akn bir süre çalm. Buradaki makineler Cezerinin tasarlad makinelerle ayn ölçekte. Bu makineler günümüz robotiin atas saylabilecek makineler. Her bir mekanizma o dönemde tasarland ilevi görmek üzere u anda kullanlabilir durumda. Sergiyi ziyarete gelenler Filli Su Saatinden içecek otomatlarna kadar birçok makineyi birebir çalr durumda görebilecek.

DYARBAKIRLI GENçLER UçAN ARABAYI DYARBAKIRA DAVET ETTLER

çelik, her bir makinenin banda rehber bulunacan ve ziyaretçilere makinelerin çalma prensiplerini anlatacan bildirdi. Sergide Türkiyenin ilk uçan arabas Cezeri ile ziyaretçilere güzel bir sürpriz yapacaklarn ifade eden çelik, unlar kaydetti

Baykar tarafndan tasarlanan uçan taksiyi ziyaretçilerimiz burada görebilecek. Diyarbakrl gençler Selçuk Bayraktara bir çarda bulunmular, TEKNOFESTte uçan araba ziyarete açld zaman o arabann ilk uçuunu Diyarbakrda gerçekletirmesini istemilerdi. çünkü uçan arabaya Cezeri ad verildi. Cezeri bu topraklarda yetimi, uçan arabann da ilk atas saylabilecek bir isim. Dolaysyla Diyarbakrl gençler de uçan arabay Diyarbakra davet ettiler ve Selçuk Bayraktar da bizleri krmayarak sergimize katkda bulundu. Ziyaretçilerimiz sergimizde Cezeri uçan arabay da görebilecekler. Ayn zamanda uçan arabann çalma prensipleri ile ilgili olarak rehber arkadamz ziyaretçilerimize ayrntl bilgiler verecek.

Ali çelik, Cezerinin Olaanüstü Makineleri Sergisinin Diyarbakrl çocuk ve gençler için öneminin çok büyük olduuna iaret ederek, çocuklarmz okullardan geldikleri zaman mekaniin temel prensiplerini burada yaayarak elenceli bir ekilde örenebilecekler. dedi. Keçi Burcunda yarn açlacak sergi, 18 Mays çaramba gününe kadar ziyaret edilebilecek.

Ana Sayfaya Git