Ucuz et kuyruğu

Et ve Süt Kurumu Kombinası'nda satışa sunulan ucuz etten almak isteyenler, sabah erken saatlerinden itibaren satış mağazası önüne gelerek, oluşan uzun kuyruklarda saatlerce bekliyor. Et kuyruğunda bekleyenler, eti hem ucuz hem de güvenilir olmasından dolayı tercih ettiklerini söyledi.

Haberler 08.06.2017 - 09:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda et ve yiyecek sektöründe faaliyet yürüten ve Müstakil Sanayici adamlar Dernei (MÜSAD) Diyarbakr ube Bakan olan smail Özanl, yanl uygulanan et politikalar nedeniyle, dünyann en pahal etinin Türkiyede tüketildiini söyled

Ramazan ay ile birlikte AVM ve kasaplarda etin kilosunun 50 liradan satlmas karsnda alm gücü düen aileler, Et ve Süt Kurumu Diyarbakr Kombinas Sat Maazasna akn etti. Maazada, kubalk etin kilosu 31, kymann kilosu 28.75, et oran yüksek olan Bingöl kavurmalk eti 57 ve ya oran yüksek olan Yozgat ile Sincan kavurmalk et de 37 liradan satlyor. Sat maazasnda ayrca, sucuk, sosis, salam, dondurulmu tavuk eti ve et ürünleri de darya göre çok daha hesapl bir ekilde satlyor. Diyarbakr kombinasnda günlük yaklak 2 ton et satlrken, kesimler ise 8 veteriner hekim kontrolünde ve hijyenik ortamlarda yaplyor. Ramazan ayndan önce Saabah saat 08.00da sata balanan et ve et ürenleri, Ramazan ay ile birlikte saat 09.00dan itibaren satlmaya baland. Ancak, kurumda kota uygulamas uyguland için 2 tonluk et ölen saatlerine doru tükendii için kuyrukta bekleyen birçok kii et almadan evine dönüyor.

FYAT UçURUMU VAR

Sabah erken saatlerinden itibaren et ve üt ürünleri almak için kuyrukta bekleyenler, aldklar et ve et ürünlerinin piyasaya göre daha ucuz, daha kaliteli daha güvenilir olduu için Et ve Süt Kurumu Sat Maazasn tercih ettiklerini belirterek, Devlet kurumu olduu için burada kesimlerin hijyenik ortamlarda yapldn biliyoruz. Ucuz et satlyor ve güvenilir olduu için buradan et almay tercih ediyoruz. Darda 45-50 liraya satlan kubalk et burada 31 lira, darda 35-40 liraya satlan kymay buradan 28 liraya alabiliyoruz. Kimimiz emekli, kimimizin de alm gücü yok. Zaten ayda en fazla bir kaç kilo et alabiliyoruz o yüzden buraya geliyoruz. Ancak, satlan et yetmiyor. çok çabuk bitiyor. Baz arkadalarmz saat 07.00da gelip kuyrua giriyor. Saatlerce kuyrukta bekliyoruz ama sra bize geldii zaman et bitmi oluyor ve bazlarmz et almadan evlerine dönüyor. Yetkililer güzel bir i yapm ama kent merkezinde bir kaç ube daha açabilirler, maazada sata sunulan et miktarn arttrabilir, bunu bekliyoruz diye konutu.

DÜNYANIN EN PAHALI ETN TÜKETYORUZ

Diyarbakrda et ve yiyecek sektöründe faaliyet yürüten ve Müstakil Sanayici adamlar Dernei (MÜSAD) Diyarbakr ube Bakan olan smail Özanl, yanl uygulanan et politikalar nedeniyle, dünyann en pahal etinin Türkiyede tüketildiini söyledi. Özanl, öyle konutu:

Biz 2 ay önceden etin bu fiyata geleceini biliyorduk. Bu konuda Et Süt Kurumu Genel Müdürlüüne defalarca uyarda bulunmamza ramen önlem alnmad. Bu kurum et piyasasn kontrol etmek, dengede tutmak için kuruldu. Ama melesef bunun hiçbirini uygulamyor. Bakanl ve hükümeti de yanl yönlendiriyor. Ramazan 2 ay kala et ithal etmesi gerekiyordu. Dünyann en pahal etini tüketiyoruz. Buraya gelmeden önce Rusyada et fiyatlarna baktm. Kuzu etinin kilosu 4 euro, dana etinin kilosu 3 euro, yani 12 lira ile 16 lira arasnda deiiyor. Ama biz kuzu ve dana etinin toptan kilosunu 40-45 liradan tüketiyoruz. Kurum önünde günlerce vatanda kuyrua giriyor. Yazktr, günahdr. Brakn bu kurum piyasaya ve et tüketicisine et yetitirmeyi, kendi maazasndaki reyonlara et yetitiremiyor. Daha önce canl hayvan ve et ihraç eden bir ülkeyken, imdi et ithal eder duruma geldik. Kurumun et fiyatlarn dengede tutmas gerekir.

Hayvancln çok gerildiini belirten Özanl, bunun da yayla yasa ve benzeri uygulamalardan kaynaklandn anlatarak, u an sknt yayla yasa, köylerden göç etme. Daha önce köylerde besicilik yaygnd. Yayla yasa balaynca hayvanclk bu duruma geldi. Besi çiftliklerini hükümet desteklemesi lazm. Sfr faizli kredi destei vermesi lazm ki hayvanclk eski günlerine kavumal. imdi bu destei vermeye balasa bile eski duruma kavumas uzun sürecektir diye konutu.

Ana Sayfaya Git