Umuda yolculuk; ölümle savaştır

Yoksulluk ve içsavaştan kaçan Afgan göçmenlerin, "umuda yolculukları, ölümle savaşla" bir gerçekleşirken, 100 kişi olarak yola çıkan grup, 53 günlük zorlu yolculukta, Diyarbakır'a ancak 50 kişi ulaşabildi, diğerleri öldü.

Haberler 16.04.2021 - 01:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülkelerindeki savatan ve yoksulluktan kaçarak, Türkiye ve Avrupa ülkelerine snmak isteyen Afgan göçmenin zorlu yolcuklar yllardr sürüyor. Afganistandan yola çkp, ran üzerinden Türkiyeye yaklak 2 ayda ulamay baarabilen Afgan göçmenler, Van ve Diyarbakr gibi illerde kendilerine yardm edebilecek kiileri bekliyor. Diyarbakrda ehirleraras Otobüs Terminalinde bekleyilerini sürdüren onlarca Afgan göçmenlerin yiyecek ihtiyaçlar hayrseverler tarafndan karlanyor.

TÜRKYE, BZM çN GÜVENL OLDUU çN GELYORUZ

Afganistandan 100 kiiyle umut yolculuuna çktklarn söyleyen Mehdi (27), ancak 50 kiiyle Türkiyeye ulamay baardklarn söyledi. 50 kiinin bazs dadan düüp, bazlarnn da yaralandklar için öldüünü anlatan Mehdi, Afganistanda Taliban nedeniyle kaçp buraya geldik. Ülkemiz güvenlii deil. Türkiye, bizim için güvenli olduu için geliyoruz. Buraya gelenler vard, onlar duyduk biz de gelmeye karar verdik. Yürüdük, dalar atk, çou arkadamz yaraland, dadan düerek ölenler oldu. 100 kii olarak yola çktk, 50 kii varabildik buraya, dierleri öldü. Türkiyeye geçtikten sonra biraz arabayla yol aldk. Onun dnda hep yürüdük, ayaklarmzda arlar olutu. Yolculuumuzda çok aclar çektik. Buras Müslüman ülke. Burada yaayp çalmak istiyoruz. Yeter ki bizi Afganistana geri göndermesinler dedi.

YOLDA SUSUZLUKTAN, AçLIKTAN VE HASTALIKTAN ÖLENLER ÖLÜYOR

Ülkesinde sava olduu için kaçtn belirten Rahmetullah, ortada kaldklarn söyledi. Gençlerin sürekli öldüünü anlatan Rahmetullah, öyle konutu:

Afganistan sava yeri. Taliban diyor gel bizimle sava, devlet diyor gel bizimle sava, gençler hep ölüyor orada, biz ortada kalmz. Anne babamz da bizim Türkiyeye gelmemizi istedi, gidin orada çaln, Afganistan ne zaman iyi olursa o zaman geri dönün dediler. Yola 100 kii ya da 200 kii ayn anda çkanlar oluyor. Bazlar dadan düüyor, bazlarnn aya krlyor, susuzluktan, açlktan ve hastalktan ölenler ölüyor yolda. Türkiye snrna yetiebilenleri de asker brakmyor geçsin. Biz de gece kaçak olarak geçiyoruz. Türk milleti iyidir. Bize i veriyorlar. Burada kazanacamz paray ailemize gönderiyoruz. Nerde i bulursak orada çalrz. Yatacak yerimiz yok, terminalin bahçesinde kalyoruz. Bize ekmek su getiren olursa onu yiyoruz. Snr d edilen arkadalarmzn çou ran snrnda çeteler tarafndan rehin alnyor, ikence ediliyor. Ailelerinden fidye isteniyor. Fidye almadklar kiileri ikence edip öldürüyorlar. Bizim ülkemizde bar olsa orada yaamay istiyoruz ama orada sava var. Burada bize kimlik ve çalma izni verilmesini istiyoruz.

53 GÜN YÜRÜDÜK, 5 K çIKTIK YOLA, 2 K VARDIK BURAYA

Arkadalaryla 53 gün yol alarak Diyarbakra ulatn kaydeden Abdullah ise, 5 kii olarak yola çktklarn ancak 2 kiinin bunu baardn söyledi. Abdullah, kendilerine oturma ya da çalma izni verilmesini talep ederek, Tam 53 gündür yoldayz. Afganistandan gelerek buraya vardk. Burada bize bilet vermiyorlar baka yere gidelim. Düzceye gitmek istiyoruz ama gidemiyoruz. Yollarda çok zorluklar çekerek geldik. Son 3 gecedir hiç uyumadan yol yürüyerek geldik. Snrda bizi bir defa yakalayp geri gönderdiler, ama bizim geri gitme ansmz yoktu. Biz 5 kii çktk yola 2 kii vardk buraya. Biz bu kadar zorluklar çekerek geldik buraya. Gece burada uyuyoruz. Bize bilet vermedikleri için bir yere de gidemiyoruz. Ne oruç tutabiliyoruz ne uyuyabiliyoruz. Ekmek getirip bize datanlar var, onlarla karnmz doyuruyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git