UNESCO mirasına moloz

Diyarbakır'ın tarihi surlarıyla birlikte, 2015 yılında Türkiye'nin 14'üncü miras alanı olarak Dünya Mirası Listesi'ne eklenen Hevsel Bahçeleri, Dicle Nehri kıyısına dökülen hafriyatla kirletiliyor. Dicle Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Hevsel'in çöp alana dönüştürülmesinin üzücü olduğunu belirterek, "Hafriyat buranın doğal yapısını, burada yaşayan ve üreyen canlıları olumsuz etkilemektedir. Eğer bu genişlerse, listeden çıkma durumunda bile kalabiliriz. Bu büyük bir tehdittir" dedi.

Haberler 18.05.2020 - 23:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çok sayda hayvan türüne ev sahiplii yapan Hevsel Bahçeleri, Almanyann Bonn kentinde 2015 ylnda gerçekletirilen 39uncu UNESCO Dünya Miras Komitesi Toplantsnda kentteki tarihi surlar ile Türkiyenin 14üncü miras alan olarak Dünya Kültür Miras Listesine alnd. Ancak tarihi bahçeler, uyarlara aldr etmeyen kiiler tarafndan dökülen hafriyat nedeniyle kirletiliyor.

HEVSEL KRLETLYOR

Kysndan Dicle Nehrinin geçtii bahçelerdeki farkl birçok noktada dökülen moloz ynlar, bölgedeki kirlilii gözler önüne seriyor. Bahçelerin, younlukta kullanlan girii olan Keçi Burcundan geçen yolun kenarna konulan Hafriyat dökmek yasaktr yazl uyar tabelasna ramen Hevsele hafriyat dökülmesi doa harikas bölgede kirlilie nedeni oluyor.

Dicle Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Klç, bütün uyarlara ramen Hevsele hafriyat ve moloz dökülmesinin çok üzücü olduunu söyledi. Klç, hafriyat dökülen bölgenin genilemesiyle tarihi bahçelerin, Kültür Miras Listesinden çkarlabileceini belirterek, önlem alnmasn istedi. Prof. Dr. Klç, unlar söyledi:

DÖKÜLEN MOLOZLAR

Hevsel Bahçeleri, UNESCO Kültür Miras Listesinde yer alyor. Oldukça önemli bir yer. Burada kular, memeli hayvanlar, çeitli böcekler, salyangozlar, bulunuyor. Sürüngenlerin yan sra mekan da çok önemli. Üzülerek duyuyoruz, koruma altndaki bölgeye hafriyat dökümü var. Bu oldukça üzücü bir durum. Ben eminim yetkililer bundan haberdar deildir. Haberdar olursa bunu kesinlikle engellerler. Toplumun büyük bir kesimi zaten buraya sahip çkyor. Muhtemelen kendini bilmezlerin veya ucuza ii getirmeye çalan birkaç kiinin döktüü malzemedir. Ama buras bize torunlarmza brakacamz emanettir. Buray korumamz lazm. Hafriyat burann doal yapsn burada yaayan ve üreyen canllar olumsuz etkilemektedir. Eer bu genilerse, listeden çkma durumunda bile kalabiliriz. Hal bu ki ülkemizin UNESCO ile ibirlii var. Dünya ile ibirlii var. Bizim bunu korumamz lazm. Her vatandamza bu konuda görev düüyor. Hemehrilerimizden beklentilerimiz o dur ki, bu gibi ihmalkar davranlar ya da suiistimaller varsa bunu ilgili yerlere bildirmeleridir.

Ana Sayfaya Git