Üniversite'de üzüm tesisi!

DÜ Ziraat Fakültesi üzüm ürünleri işleme tesisi açılışı ve tadım etkinliği yapıldı

Haberler 18.09.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi üzüm ürünleri ileme tesisi açl ve tadm etkinlii düzenledi.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve GAP illerinde bacln gelitirilmesi amacyla yürütülen projelere bir yenisi daha eklenerek Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Üzüm Ürünleri leme Tesisinin açl gerçekletirilirdi. Açl konumasn yapan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, bölgenin temel ürünü olan üzümün deer zincirinin güçlendirilmesi, katma deerli farkl ürünlere ilenmesinin salanmas, bu konuda yeni modeller oluturulmas, ulusal ve uluslararas rekabet edilebilirliinin arttrlmas, üretimden pazarlamaya kadar ihtiyaç duyulan eitim ve yaym hizmetlerinin karlanmas ile özellikle ARGE, üretim, markalama, tantm ve pazarlama konularndaki eksikliklerin giderilmesi amacyla üniversite olarak projeler yürüttüklerini belirtti.

ÜZÜM ÜRÜNLER TESS

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Prof. Dr. Davut Karaaslan, Üzüm Ürünleri leme Tesisinin temellerinin 2015 ylnda Karacada Kalknma Ajans tarafndan desteklenen Diyarbakr linde Organik Üzüm Yetitiriciliinin Yaygnlatrlmas projesi ile atldn ifade etti. letme kurulumunun ardndan 2017 ylnda Sanayi ve Teknoloji Bakanl Güneydou Anadolu Projesi Bölge Kalknma daresi Bakanl tarafndan Üzümün Katma Deerli Farkl Ürünlere Dönütürülmesi ve Besin çeriklerinin Saptanmas projesi ile makine ve ekipmanlar alnarak üzüm suyu üretimi ile ilgili ARGE çalmalarna balandn her iki projenin de Dicle Üniversitesi Bilimsel Aratrma Projeleri Koordinatörlüünün e finansman ile gerçekletirildiini kaydetti.

BÖLGEDE YETTRCLK

Projelerin Koordinatörü Prof. Dr. Gültekin Özdemir ise, yürütülen projeler kapsamnda bölgede yetitirilen ya üzümlerin katma deerli farkl ürünlere ilemesini salamak amacyla Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Üzüm Ürünleri leme Tesisini kurduklarn aktard. Özdemir, Bu tesis ile Diyarbakr ilinde yetitiricilii yaplan yerel çeitlerin üzüm suyu üretimine uygunluklar konusunda ARGE çalmalar devam ettirilmektedir. Üzüm suyu üretiminde modern üzüm suyu üretim yöntemleri kullanlmaktadr. Tesiste ya üzümden ylda 5 ton üzüm suyu ve 5 ton pekmez üretimi gerçekletirilebilmektedir. Üretilen üzüm sular 250 milim cam ielerde Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi döner sermayesi aracl ile sat bürosunda sata sunulmaktadr. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Üzüm Ürünleri leme Tesisinde üretilen tüm üzüm sular EKOREZ markas ile tescillenmitir. u anda ba tesisinden üzüm yetitirme tekniklerine ve elde edilen ya üzümün katma deerli farkl ürünlere ilenmesinden markalatrlarak pazarlanmasna kadarki tüm süreçler ile ilgili önemli bir model oluturulmu durumdadr. Ziraat Fakültesi bölgede üzüm ve üzüme dayal sanayinin gelimesi için yeni projeler ile eitim, ARGE, markalama ve pazarlama konusundaki çalmalarna devam etmektedir dedi.

Ana Sayfaya Git