Utandıran çöplük!

Diyarbakır’ın Silvan ilçesine 6 kilometre uzaklıktaki, milattan önce 1000 ile 13'üncü yüzyıla ait kalıntılar bulunan Hasuni Mağaraları ile İncesu köyü arasındaki çöp alanından çıkan koku ve duman, turistleri de köylüleri de rahatsız ediyor. Köylüler mağaralara ve köye yaklaşık 500 metre mesafede olan çöp alanının başka bir yere taşınmasını istiyor.

Haberler 25.10.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Silvan ilçe merkezine 6 kilometre uzaklktaki Albat Da eteklerinde bulunan ve Anadolunun en eski yerleim yerlerinden olan Hasuni Maaralar, 300den fazla odas ve kiliseleriyle kentin önemli turizm noktalarndan biri durumunda. Yaklak 10 kilometre uzaklktaki tarihi Malabadi Köprüsü ile de urak mekanlardan olan ve Yontma Ta Devrinde kurulan Hasuni Maaralar, 2012 ylnda ST alan olarak ilan edildi. çerisinde su depolar, hamam, kaya merdivenleri, ta döeme yollar, kaya kilisesi ve kilisenin yanndaki amfi tiyatroyla birçok dönemin izlerini tayan Hasuni Maaralarnn turizme kazandrlmas beklenirken, buraya gitmek için yaplan yan yolun karsndaki çöp alan hem turistleri hem de yolun karsndaki ncesu köylülerini rahatsz ediyor. Maaralar ile köy arasndaki çöplük alandan çkan duman ve kötü koku nedeniyle rahatszlklarn dile getiren köylüler, çöplerin baka yere dökülmesini istiyor.

20 SENEDR BÖYLE

ncesu köyünden Eref Erylmaz, çöpten çkan koku ve dumann rahatszlk verdiini belirterek, Bu çöplerden dolay rahatsz oluyoruz. çöpün kaldrlmas bizim için daha iyi olacak. Yaklak 20 senedir burada. Biz de rahatsz oluyoruz bu durumdan, turistler de rahatsz oluyor. Keke bu çöplük alan buradan kaldrsalar dedi.

Hasuni Maaralarnn iletmecisi Aslan Bakr, maaralarn tarihiyle ilgili bilgi vererek, 2012 ylnda Silvan Kaymakaml Köylere Hizmet Götürme Birlii tarafndan Hasuni koruma altna alnd. 629 metrekare alan tellerle çevrilmi vaziyette. Birinci derece arkeolojik ST alan olarak geçiyor. Anadolunun ilk tarihi yerlekelerinden bir tanesi. Konum itibaryla Hasuni Vadisinde kurulu bir yer. En yüksek tepesinde kurulan bir yer. Hasunide yaklak 300 maara var. Maaralarn çou dubleks, tripleks eklinde birbirine bal. çinde hava döngüsü var. Hava döngüsünden dolay yaama çok elverili bir yer. Onun dnda da oyularak su sarnçlar yaplm. Hasuni Vadisinin en üst noktasna giden talar oyularak merdiven yaplm. Yaplan merdivenle Hasuni Vadisinde ovann tamamna hakim tepeden ku bak görüntüye sahip olabiliyorsunuz. Ayrca 2 kilisemiz var. Biri Silvana özgü kesme talar yaplm ta kilise. Bir kilisemiz de maara kilisesi. Hristiyanln yayld dönemde kullanld varsaylyor. 17nci yüzyla kadar da kiliseler aktif olarak kullanlm. Hasuni, turizm alan olarak açk durumdadr. Herkesi bekliyoruz diye konutu.

Ana Sayfaya Git