Uydudan kontrol!

Diyarbakırlı üretici uydudan kontrol edilen traktörle tarlasını işliyor

Haberler 02.06.2020 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrl üretici Sebahattin Karabulut, uydu üzerinden kontrol edilen traktörle tarlasn iliyor.

Dünyann en prestijli kalknma hamlelerinden biri olan Güneydou Anadolu Projesi (GAP) sayesinde bereketli topraklarn suya kavuturulmasyla refah seviyesi yükselen yöre çiftçisi, artk üretimini modern yöntemlerle gerçekletiriyor.

Diyarbakrn Bismil ilçesinde 3 bin dönümlük arazide msr ve pamuk üretimi yapan Sebahattin Karabulut, traktörüne, direksiyona geçmeden tarlay sürme, ekim, ilaçlama ve gübreleme süreçlerini de insansz ekilde tamamlama olana sunan sistem monte etti.

Uydu üzerinden ald sinyal ile oförsüz olarak hareket eden traktörle hem i gücünden tasarruf eden hem de milimetrik hesaplarla arazisinde ekim yapma imkanna kavuan Karabulut, bu sayede daha fazla ürün hasat ediyor.

- Biz durursak sofralar bo kalr

Karabulut, arazisinde modern teknikle msr ve pamuk yetitirdiini söyledi.

2005 ylnda damla sulama ile tasarruflu ve çevre dostu sulama modeline geçtiklerini aktaran Karabulut, Son olarak traktörlerimize uydu sistemi taktrdk. Daha çok kazanrsak daha modern teknikleri uygularz. dedi.

Uydu sisteminin sürümde hatlarn düzgün çekilmesiyle gübreleme ve ilaçlamada büyük fayda saladn aktaran Karabulut, Direksiyonu brakyorsun traktör kendiliinden tarlada gidip, geliyor. Sra banda traktörü döndürüyorsun. Biz durursak sofralar bo kalr. 24 saat çalmamz lazm diye konutu.

- Ekim yaplmayan bir kar alan kalmad

Bismil Tarm ve Orman Müdürü Remzi çekiç de ilçenin çok verimli geni arazilere sahip olduunu söyledi.

Ylda iki ürün almak suretiyle ülke ekonomisine katk sunulduunu dile getiren çekiç, çiftçimiz üretim modellerinde yenilie açk. Toprak altndan damla sulama yapyor. Gelien teknolojiyi kaliteli üretim için kullanyor. Hatta akll traktör sistemini kullanan üreticilerimiz var. Bismil adeta tarmsal ST alan ilan edilmi halde. Ekim yaplmayan bir kar alan kalmad. ifadelerini kulland

Ana Sayfaya Git