Uygun kurban nasıl kesiliyor

Diyarbakır Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar "Kurban kesimini 4 güne yayacak şekilde yapmalarını öneriyoruz. Böylece kesimhanelerde randevu sistemiyle Kovid-19 tedbirlerine uygun kesim yapılmış olur"

Haberler 30.07.2020 - 01:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Tarm ve Orman l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Kurban Bayramnda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine uygun kesim yaplmas uyarsnda bulundu.

Kurban Bayram öncesi Diyarbakr Canl Hayvan Borsasnda denetimde bulunan Atalar, yetitiricilerle görütü, veteriner hekimlerle alanda inceleme yapt.

Alnan tedbirlere ilikin gazetecilere açklama yapan Atalar, bayramn salkl artlarda geçmesi için gerekli tedbirleri aldklarn, bu kapsamda çalmalarn da sürdüünü söyledi.

Atalar, salk ve hijyen kurallarnn tamamna dikkat edilerek hayvan kesiminin gerçekletirilmesi ve kesim için kullanlan aletlerin de sk sk dezenfekte edilmesi gerektiini ifade ederek, kesim yapan kasaplarn ve dier kiilerin önlük ve maskelerinin mutlaka olmas gerektiini aktard.

Her kesimden sonra üzerlerindeki giysileri ilgili kutularda imha etmeliler. Bu kurallara uyarak kesimler tamamlanmal. diyen Atalar, öyle konutu:

Kurban kesenler, kesimhane önünde kuyruk oluturmamak adna, bayramn ilk gününde srarc olmamal. Kurban kesimini 4 güne yayacak ekilde yapmalarn öneriyoruz. Böylece kesimhanelerde randevu sistemiyle Kovid-19 tedbirlerine uygun kesim yaplm olur. Kesimhaneye gidecek olan hayvan sahiplerinin, aile boyu gitmemelerini, sadece bir kiinin giderek kesime nezaret etmesi önem arz etmekte. Bu konulara dikkat edilmedii takdirde virüsün yaylmasyla ilgili kurallar çinemi oluruz ve risk alrz. Bunlara meydan vermemek lazm.

Bayramda hayvan sat ve kesim yerlerinin belirlendiini ifade eden Atalar, kesim ve sat yaplacak yerlerde Kovid-19 nedeniyle Salk Bakanl tarafndan belirlenen 14 kurala uyulmas zorunluluunu bildirdi.

Atalar, hijyen kurallarna harfiyen dikkat edilmesi gerektiine iaret ederek, unlar kaydetti:

Kiisel bakmdan sosyal mesafeye, maske ve dezenfektan kullanmna kadar birçok konuya riayet edilmesi lazm. Özellikle bu konuda yaplacak olan dezenfenksiyon çalmas çok önemli. Bunlar denetliyoruz. l genelinde 62 veteriner hekim, bayram boyunca görevli olacak. Kesimhane ve sat yerleriyle ilgili denetim çalmalarn sürdürecekler. Küçükba hayvanlarda 1, büyükbata 2, deve kesilecekse 5 yan doldurmas ve salkl hayvanlarn kurban edilmesi gerekmekte. Küpelerinin mutlaka olmas gerekmekte. Hayvann evraklarnn ve asnn tam olmas lazm.

- Uygulama ile hayvann geçmii sorgulanacak

Atalar, Tarm ve Orman Bakanlnca gelitirilen TÜRKVET mobil uygulamasn vatandalarn telefonlarna indirmesiyle, hayvann kulak numaras girilerek bütün geçmiinin örenilebileceini aktard.

Hayvan kesildii zaman küpesinin atlmamas uyarsnda bulunan Atalar, Sistemden düürülmesi için küpe, en yakn Tarm ve Orman Müdürlüü veya hayvan kesim alanlarna braklmal. Kurbanlklar ac çektirilmeyecek ekilde uygun yerlerde kesilmeli. Belirlenen alanlarn dnda kesim kesinlikle yasak ve cezai ilem uygulanacak. Hayvanlarn iç organlar orta yerde bulundurulmamal ve evcil hayvanlara verilmemeli. çünkü hastalkl olursa hastalk önce o hayvanlara, daha sonra insanlara bulaabilir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git