Uzmanlar uyardı: Dicle Nehri yüzmek için güvenli değil

Diyarbakır’da havaların ısınmasıyla birlikte Dicle Nehri´nde biri balık tutan, diğer serinlemek isteyen 2 kişi boğuldu. Açık su yüzme sporcusu, cankurtaran Hüseyin Nazlıoğlu, Dicle Nehri'nin yüzmek için güvenli olmadığına dikkat çekerek, "Biraz serinleyeyim derken boğulabilirsiniz. Nehirde akıntı yüksek. Aynı zamanda yosun ve ağaç kökleri var. Bunlara takılıp boğulma ihtimali var" dedi.

Haberler 03.06.2021 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hava scaklnn mevsim normallerinin üzerinde seyrettii Diyarbakrda vatandalar, serinlemek için Dicle Nehrine gidiyor. Nehrin souk sularna giren kiiler, tehlikeye davetiye çkaryor. 21 Maysta Yeniehir ilçesinin krsal Hantepe Mahallesinde Hamdullah Polatn (37) balk tutmak için girdii nehirde bouldu. 30 Maysta da Sur ilçesinin krsal Karpuzlu Mahallesinde serinlemek için nehre giren Serhat Günel (16) akntya kaplp kayboldu. Aramalarda Günelin cansz bedeni bulundu.

Açk Su Yüzme Sporcusu, Cankurtaran ve Dalgç Hüseyin Nazlolu, Dicle Nehrinin serinlemek için güvenli olmadn söyledi. Nazlolu, Yüzme bilmeyen kiiler suya girmemeli. Dibini görmediimiz suda, yüzmememiz gerek. Eer yüzmek istiyorlarsa da güvenli alanlar var. Cankurtaran olan yerler var. Yüzmek için havuz tercih edilmeli. Özellikle yüzme bilen kiilerin yannda suya girilmesi gerekiyor. Dicle Nehri güvenli bir alan deil. Aya bile suya sokmak tehlikelidir. Her an ne olacan bilmezsiniz. Biraz serinleyeyim derken boulabilirsiniz. Zaten boulmalarn çou da bu ekilde yaanyor. Nehirde aknt yüksek. Ayn zamanda yosun ve aaç kökleri var. Bunlara taklp boulma ihtimali var. Ters aknt da var. Su durgun görünüyor ama kii girdiinde aknty fark ediyor diye konutu.

ETMSZ BR CAN KURTARMAYA KALKIMAMALI

Paramedik ve lk Yardm Eitmeni Cumali Yldz ise cankurtaran ve yüzme eitimi almayan birinin boulma tehlikesi geçiren kiiye müdahale etmemesi gerektiini söyledi. Yldz, çünkü boulan kii, yardma giden kiiye sarlacaktr. Dolaysyla, giden kiiyi de boma ihtimali çok yüksektir. Biz yaklalmamasn tavsiye ediyoruz. p, tahta parças veya bir cisimle, ya da bot varsa, can yelei taklarak güvenli bir ekilde kiinin sudan alnmas gerekiyor. Direkt yaklamak büyük bir hata olacaktr. Deniz gibi suyu s olan bir yerdeyseniz eer, boulma vakasn aldnz ve geliyorsunuz, artk s suya gelince kurtarma orada balanmal. Yani suyun içerisinde solunum verilerek balanabilir. Suyun içinde balanrsa, o süre azalm olur. Dolaysyla biz bunu istiyoruz, s suda artlar uygunsa, orada ilk yardma balanlmasnda fayda var. Profesyonel deilse, bir cisimle o kiiyi kendimize doru çekeceiz. Güvenli alana alndktan sonra ilk yardma balanmaldr ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git