Vaka sayısı önlenemiyor!

Tüm uyarılara rağmen sosyal mesafe ve yanlış maske kullanımı Diyarbakır’da vaka sayısında patlamaya neden olurken, yasak olmasına rağmen düğünde halay çekilmesi pes dedirtti.

Haberler 06.07.2020 - 01:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Maskenin yanl kullanm ve sosyal mesafeye dikkat edilmemesi sonucu Diyarbakrda art göstermeye balayan koronavirüs vakalar nedeniyle pandemi hastaneleri dolulua yakn bir oranda hizmet vermeye balad. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar Anabilim Dal Bakan ve l Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen, kentte özellikle son 4 gün içerisinde kiisel dikkatsizlik nedeniyle vakalarda art yaandn belirterek, Bu art oran yüzde 15 civarndadr. Bu artn tek sebebi maalesef yanl maske kullanmdr dedi.

Diyarbakrda, normalleme süreciyle birlikte oluan rehavet ve dikkatsizlikle art göstermeye balayan koronavirüslü hasta says nedeniyle, pandemi hastanelerinde klinik saylar artrld. kinci dalga endiesinin hakim olduu kentte 10 Haziranda, sokaa maskesiz çkmak yasakland. Yasaa ramen, scak havann da etkisiyle az ve burnu kapatacak ekilde kullanlmayan maske, sosyal mesafeye dikkat edilmemesi gibi nedenlerle vaka saylarndaki art devam ediyor. Kentte, son 4 gün içerisinde vaka says yüzde 15 art gösterirken, pandemi hastaneleri dolulua yakn hizmet vermeye balad. Durumu ar olmayan hastalara da evlerinde karantina uygulanmaya balad.

YANLI MASKELER HALA KULLANMAYA DEVAM EDYORUZ

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalklar Anabilim Dal Bakan ve l Pandemi Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal çelen, yüzde 15 oranndaki artn nedeninin kiisel dikkatsizlik olduunu ifade ederek, Maske kullanmna gerekli özen gösterilmiyor. Yanl maske kullanm uyarlara ramen hala devam ediyor. En önemli nokta, yanl maskeleri hala kullanmaya devam ediyoruz. Lütfen siyah bez maskeleri ya da renginden bamsz bez maskeleri kullanmayalm. Bunlar tekrar ykanabilir ve kullanlabilir diye belki kolay geliyordur ama bunlarn etkinlii, koruyuculuu yüzde 10un altndadr. Bu nedenle bu maskeleri kullanmayalm, cerrahi maskeleri kullanalm ve telli ksmn mutlaka burnumuzun kvrmlarna denk gelecek ekilde ayarlayalm. Bu maskeleri burnumuzu ve azmz kapatacak ekilde kullanalm. Arkadalarmzla sohbet ederken burnumuzun altna ya da çenemize kadar indirmeyelim. O zaman hiçbir etkinlii olmayacaktr. Yani, vaka saylarndaki artn tek sebebi maalesef yanl maske kullanmdr dedi.

Kentte, vaka saylarndaki artla birlikte denetimler sürerken, yanl maske kullanmyla birlikte, toplu tama araçlarna maskesiz binenlerin, maske takmayanlarn ve maskelerini çenelerine ya da ellerine takanlarn çounlukta olduu gözlendi. Maskeyi kuralna uygun kullanan vatandalar, yanl maske kullanmn sürdürenlere yönelik denetimlerin artrlmasn istedi.

HALAYDAN VAZGEçLMYOR?

Tedbirlerin uyulmad bir düünde onlarca kiinin kol kola çektii halay görenleri hayrete düürdü. çileri Bakanlnca koronavirüs tedbirleri kapsamnda bir süredir kapal tutulan düün salonlar, 1 Temmuz itibaryla kaplarn açt. Bakanln düün salonlarnda tak töreni, maskesiz salona girmek, oyun, dans, halay ya da gösteri yaplmamas yönündeki yaynlad genelgeye ramen, Diyarbakrda bir düünde çekilen görüntülerde koronavirüs tedbirleri hiçe sayld. Turistik bir otelin havlusunda önceki akam bir düünde çekilen görüntülerde, yöreye ait oyun havalarnn çalnmasyla, sosyal mesafe unutularak maskesiz onlarca kii kol kola halay çekmesi dikkat çekti.

Ana Sayfaya Git