Vakada pikteyiz, aşıda da dipteyiz

Günlük vaka sayısının 500'e ulaştığı Diyarbakır’da, salgın bayram sirkülasyonuyla pik yaptı. Tabip Odası Başkanı Elif Turan, halkı aşı olmaya çağırdı.

Haberler 26.07.2021 - 09:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs (Kovid-19) salgn konusunda atlan normalleme admlaryla birlikte hem dünyada hem de Türkiyede vaka saylarndaki art yükselmeye balad. Günlük vaka saysnn 5 ila 6 bin arasnda seyrettii Türkiyede, Delta varyantnn da görülmesiyle tehlike büyüdü. Vaka saysndaki arta ramen alama oranlarnn yüzde 20lerde kald bölge kentleri için ise tablo daha da vahim bir noktaya geldi.

Salk Bakan Fahrettin Kocann paylat verilere göre, Diyarbakr, Siirt, Ar ve Bitlis vaka saysnn giderek artt iller arasnda bulunuyor.

Diyarbakr Tabip Odas Bakan Elif Turan, alama orannn düük kalmasnn yan sra salgn tedbirlerinin yeterince uygulanmamasndan dolay risk haritasnda krmzya dönen Diyarbakrdaki durumunu deerlendirip, uyarlarda bulundu.

REHAVET UYARISI

Diyarbakrn vaka artnda ilk be ehir arasnda yer aldna dikkati çeken Turan, yaz sezonu balangcnda tedbirlerin ortadan kaldrlmasyla dolaysyla bu durumu öngördüklerini dile getirdi. Tedbirlerin kaldrlmasyla insanlarda rehavet olutuunu söyleyen Turan, nsanlar koranavirüs bitti diyerek, neredeyse maske kullanmayacak duruma geldi. Fakat tekrar söylüyoruz; pandemi daha bitmedi, devam ediyor diye uyard.

Turan, geçen yln yaz döneminde yaananlar konusunda dair ise u hatrlatmalarda bulundu: O pikler zirveyi görünce durum çok kötü. Geçen yaz bunu ac bir ekilde yaadk. Neredeyse her evden bir kiiyi kaybettik ve her evden en az iki kiinin testi pozitif çkt. Hastaneye yat yapamadk çünkü yer yoktu. Daha önceden de hastanelerimizde yer sorunu ve salk personeli says yetersiz olduu için bu süreci daha derinden hissettik. Sedyelerde hastalar yat için bekliyordu.

VAKA PKTE, AI DPTE

uanda da dördüncü pikin yaandn söyleyen Turan, Yani zirveye doru gidiyoruz. Vaka saysnda ciddi bir art var. Diyarbakrda 15 gün öncesinde pozitif says 140 idi, fakat imdi günde 400-500 kiinin testi pozitif. Hastaneye yatan hasta says ise 160, ki bayramda bir kstlama olmad ve bir sirkülasyon oldu. Bunun etkilerini de ilerleyen günlerde göreceiz. Vakalarda piki yayoruz fakat alama da dipteyiz maalesef. Birinci dozda dahi Türkiye ortalamasnn çok çok altndayz. Birinci dozda yüzde 39larda, ikinci dozda ise yüzde 17lerdeyiz diye konutu.

DELTA VARYANTI

Diyarbakrda da görülen Delta varyantnn daha hzl yaylp, bulatn belirten Turan, vaka saysndaki artn bundan kaynakl olabileceini kaydetti. Sürecin bandan beri pandeminin bilimsel yöntemlerle yönetilmesi gerektiini vurguladklarn belirten Turan, çünkü baka çk noktas yok. Vakalar arttnda tedbirleri alalm, azalnca kaldralm olmaz. Toplum katlmn salamadan ve güven verici bir ekilde pandemi yönetilmeden süreç ilemez. Yaz gelince kaldrp, k gelince tedbir almak insanlar da rehavete düürür. Böyle olduunu da gördük diyerek, yetersiz tedbirleri eletirdi.

MASKE MESAFE HJYEN

Tabip Odas Bakan, pandemi sürecindeki yetersiz bilgilendirmenin alama sürecine yansdn da ifade etti. A konusunda bir zorluun olmadn, randevusuz da gidilebileceini dile getiren Turan, ancak bu konuda toplumda kafa karkl, güvensizlik ve yan etkileri konusunda tedirginlikler olduunun altn çizdi. Bu konuda toplumun sayg duyduu kimi isimlerden gelen çarlarla 20 gün öncesine kadar yüzde 20lerde olan alama orannn yüzde 39lara yükseldiini paylaan Turan, öyle devam etti: Fakat bu yeterli deil. Yeterli bir toplumsal bakln salanmas için yüzde 75-80in alanmas gerekiyor. Yoksa daha da yaylmasna ve yeni varyantlarn çkmasna neden olacak. Hastaneye yatanlarn yüzde 75i a olmayanlar. A yaparak daha hafif atlatabiliriz. Ve maskeye, mesafeye, hijyene dikkat etmeye devam edelim.

TEK çIKI AI

Alama orann yükseltmek için hem Türkçe hem de Kürtçe dillerinde çarlarda bulunduklarn belirten Turan, uan tek çk noktamz a. çünkü halen etkin bir tedavi yöntemi yok. Ancak semptomatik tedavi yapabiliyoruz. En büyük avantajmz alarmzn olmas. Bu alar hastal daha hafif ve az zararla atlatmamz salayacak. Alar bulac hastalklar önleme açsndan en önemli araçlarmzdan biri. Bugüne kadar birçok hastalk alar sayesinde yok edildi. Bu bilinçle hareket etmeliyiz. A olmak, toplumsal sorumluluumuz dedi.

Ana Sayfaya Git