Ve tedbirler başladı

İçişleri Bakanlığının, yeni tip koronavirüs ile mücadele genelgesi kapsamında, restoran, lokanta ve online yemek sipariş firmaları dünden itibaren, saat 20.00'den sonra sadece telefon ya da online sipariş hizmeti verecek

Haberler 21.11.2020 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AVM içindekiler dahil kafe ve restoran gibi yeme içme yerleri, bugünden itibaren her gün 10.00-20.00 saatlerinde sadece paket servis ya da gel-al hizmeti verecek ekilde açk olabilecek

Alveri merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri bugün saat 20.00de kapanacak ve yarndan itibaren her gün 10.00-20.00 saatlerinde hizmet sunabilecek. Sokaa çkma kstlamas ise yarn saat 20.00den itibaren uygulanacak, hafta sonlar 10.00-20.00 aras sokaa çklabilecek. 65 ya ve üzeri kiiler 10.00-13.00, 20 ya alt bireyler 13.00-16.00 saatlerinde sokaa çkabilecek.

çileri Bakanlnn, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele amacyla valiliklere gönderdii genelge kapsamnda uygulanacak tedbirler, dün itibariyle saat 20.00de balad.

Bu kapsamda, alveri merkezi, market, berber, kuaför ve güzellik merkezleri, bugün saat 20.00de kapanacak. Bu yerler bugünden itibaren her gün 10.00-20.00 saatlerinde hizmete açk olacak.

AVM içindekiler dahil restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme içme yerleri de 10.00-20.00 saatleri arasnda sadece paket servis veya gel-al eklinde hizmet verecek. Pastaneler ile simit, börek, poaça vb. ürünleri üreten ve satan i yerleri sadece bu ürünlerin satn sabah 08.00den itibaren gel-al eklinde yapabilecek.

Bu yeme-içme yerleri, dünden itibaren saat 20.00den sonra sadece telefonla ya da online sipari alacak. Kstlamadan, yerleim sahasnda bulunmamak kaydyla kara yollar kenarnda yer alan ve ehirler aras toplu ulam ve lojistik amaçl araçlara hizmet veren baz dinlenme tesislerindeki yeme içme yerleri muaf tutulacak. Bu yerler, l ve lçe Umumi Hfzsshha kurullarnca belirlenecek.

Dün 20.00 itibaryla sinema salonlar yl sonuna kadar kapatlacak, kahvehane, kraathane, kr bahçesi, internet kafe/salonu, elektronik oyun salonlar, bilardo salonlar, lokaller ve çay bahçeleri ile hal sahalarn faaliyetleri ise yeni bir karar alnncaya kadar durdurulacak. Daha önce faaliyetleri durdurulan nargile salonlar ile ilgili uygulama da devam edecek.

- Sokaa çkma kstlamas yarn balayacak

Tedbirler kapsamnda getirilen sokaa çkma kstlamas bugün balayacak. Buna göre, tüm illerde yarndan itibaren 65 ya ve üzeri kiiler 10.00-13.00, 1 Ocak 2001 ve sonrasnda doan 20 ya alt bireyler ise 13.00-16.00 saatlerinde sokaa çkabilecek. Bu kiiler, belirtilen saatler dnda sokaa çkamayacak. çalanlar, i yerleriyle illiyetlerini gösteren çalma, SGK kayd gibi belgeleri ibraz etmeleri halinde kstlamadan muaf olacak.

Ayrca hafta sonlar tüm kesimler sadece 10.00-20.00 saatleri arasnda sokaa çkabilecek. Bu saatler dnda sokaa çkma kstlamas uygulanacak. Üretim, imalat ve tedarik zincirindeki kurum ve kurulular kstlamadan muaf olacak ve hizmet vermeye devam edecek.

Bu dorultuda bugün saat 20.00den 22 Kasm Pazar günü saat 10.00a kadar, 22 Kasm saat 20.00den 23 Kasm Pazartesi günü saat 05.00e kadar sokaa çkma kstlamas uygulanacak. Yeni bir karar alnncaya kadar hafta sonlarnda da uygulama bu ekilde sürecek.

Hafta sonlar sokaa çkma kstlamasnn uyguland süreler içerisinde vatandalarn özel araçlaryla ehir içi ya da ehirler aras seyahate çkmamalar esas olacak.

Vatandalarn youn bulunduu/bulunabilecei cadde, sokaklar, ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu tama duraklar gibi alanlarda uygulanan sigara içme yasa, l ve lçe Umumi Hfzsshha kurullarnca geniletilebilecek.

l Umumi Hfzsshha kurullarnca, yerel yönetimler tarafndan ehir içi toplu ulam araçlarndaki younluu azaltacak, seferlerdeki seyreklemeyi salayacak ekilde bata sefer saylarnn artrlmas olmak üzere her türlü tedbirin alnmas salanacak.

- Nikah törenleri aras en az 20 dakika olacak

Nikah törenleri, maske, mesafe, temizlik kurallarna uyulmas, asgari düzeyde katlm ve her nikah töreni arasna en az 20 dakika süre artyla gerçekletirilecek.

Düünler oturma düzeni, maske, mesafe ve temizlik kurallar ile nikah merasimi eklinde en fazla bir saat süre içerisinde yaplacak.

Ayrca 30 Temmuzda yaymlanan genelge çerçevesinde toplu taziye yaplmamasna ilikin hükümler eksiksiz uygulanacak.

çileri Bakanlna ait e-Bavuru ve Alo 199 sistemleri üzerinden ya da valilik/kaymakamlklara dorudan bavuru yoluyla, Seyahat zin kurullarndan izin alnarak özel araçla seyahat edilebilecek.

Alnan kararlara uymayanlara Umumi Hfzsshha Kanununun ilgili maddeleri gereince idari ilem yaplacak, konusu suç tekil eden davranlara ilikin Türk Ceza Kanununun 195. maddesi kapsamnda gerekli adli ilemler balatlacak

Ana Sayfaya Git