Vebali çok ağır

Ramazan ayında aleni bir şekilde yeme-içmenin büyük bir vebal olduğunu belirten Diyarbakır Ulu Camii İmam Hatibi Osman Yağmur, bu tür davranışların büyük günahlara yol açtığını söyledi.

Haberler 21.04.2022 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Eskiden Müslüman toplumda oruç tutmayanlarn tutanlara saygl olduunu hatrlatan Diyarbakr Ulu Cami mam Osman Yamur, imdi ise Müslüman toplumlarda oruçlu olmayan bir kimsenin oruçlu olanlara kar saygsnn kalmadn söyledi.

Bu ayda Müslümanlarn dikkat etmesi gereken hususlarn olduunu hatrlatan Yamur, Mübarek Ramazan ay içerisindeyiz. Cenab Allah Kuran- Kerimde, oruç geçmi milletlere farz klnd gibi ayn ekilde ümmeti Muhammede de farz klnmtr. buyurmaktadr. Oruç dediimiz zaman bir Müslümann arnmas ve yardmlamas demektir. Dolaysyla arnma ve yardmlama ay olan bu ayda, Müslümanlarn dikkat etmesi gereken hususlar vardr. Allahn kesin ve kati bir emri olan bu Ramazan aynn elbette ki olmazsa olmaz yoktur. Cenab Allah; hasta, yolcu, özürlü, engelli yani sal skntl olanlara oruç tutmama noktasnda ruhsat tantmtr. Güç yetiremeyenler, yal, pir-i fani, seferde, hasta olanlara Cenab Allah farziyetin yannda bir de esneklik getiriyor. dedi.

Ramazanda lokantalarn ve yemek tüketilen yerlerin açk olduunu görüyoruz

Müslüman toplumunda oruç tutmayanlarn açktan yemek yememesi gerektiini ifade eden Yamur, Dolaysyla Müslüman 11 ayn sultan olarak nitelendirdiimiz bu ay iyi deerlendirmemiz gerekiyor. Fakir fukaraya yardm elimizi uzatmamz ve Kuran iyi alglamamz lazm. Sözde yüzde 99u Müslüman olmasna ramen çarda, pazarda tutmayan insanlar görüyoruz. Özellikle lokantalarn ve yemek tüketilen yerlerin açk olduunu görüyoruz. Açk olsun mu? olmasn m? O bizim karacamz bir mesele deil. Olabilir ki hasta var, gider yemeini gizli yer ya da yolcu olan biri kimsenin göremeyecei yere gider yemeini yiyebilir. Bu aya hürmeten bir Müslüman evlad olarak çar-pazarlarda yemek yemenin, çar-pazarlarda adeta cenab Allaha kafa tutmann bir mant olamaz. çünkü bir insan dier ibadetler; namaz, hac, zekt ve orucun farziyetine inanmyorsa kanaat getirmiyorsa zaten bunu dinle bir irtibat kalmam, Allah muhafaza dinden çkm demektir. ifadelerini kulland.

Oruç hiçbir zaman çarda aleni bir ekilde yenmemelidir

Yamur, Kii Müslüman ama tembelliinden, alm olduu yanl eitimden ya da farkl duygulardan dolay oruç yiyorsa onu dinden çkm diye telakki edemeyiz ama büyük günaha girdiini ve günahkr olduunu söyleyebiliriz. Dolaysyla oruç hiçbir zaman çarda aleni bir ekilde bir Müslüman evlad tarafndan yenmemelidir, sayg duyulmaldr. Eskiden bu toplumda deiik kültürler yayorlard. Dinimize müntesip olmamalarna ramen Müslümanlara sayg olsun diye dükkanlarn kapatarak eve gidip yemeklerini yiyip çaylarn içip geliyorlard. Neden? Müslüman bir topluma saygdan dolay. eklinde konutu.

Ramazan aynda azgn eytanlar kilitlenir, zincirlere vurulur ve rahmet kaplar açlr

Ramazanda aynda Müslüman bir topluma yakacak olan Allahn emrettii ekilde oruçlarn tutmaktr diyen Yamur, konumasn u ekilde sürdürdü:

Peygamber Efendimiz bir hadis-i eriflerinde Ramazan aynda kasten bir gün yenilen oruç, Ramazan dnda bir sene oruç tutarsa dahi Ramazan aynn bir günkü orucun yerine geçemez. buyurmaktadr. Ramazan aynn o kadar faziletli olduuna vurgu yaplyor. çünkü Ramazan aynda azgn eytanlar kilitlenir, zincirlere vurulur ve rahmet kaplar açlr. çünkü Ramazan ay evveli rahmet, ortas mafiret ve sonu ise cehennemden azat olmak aydr. Bir Müslümann Ramazan aynda oruç tutmamas ne demektir? Eer Rabbim bir nevi ben Ramazann rahmetine, senin merhametine, mafiretine ihtiyacm yok ya da cehenneme girme diye bir korkum yoktur, cehenneme girersem de girerim mantyla hareket edilirse Allah muhafaza çok tehlikeli durumlar meydana gelir. Onun için özetleyecek olursak Ramazan aynda Müslüman bir topluma yakacak olan Allahn emrettii ekilde oruçlarn tutmaktr ve oruç tutamayacak kiiler ya hastadr ya seferidir ya da yaldr. Bunlarn dnda keyfi olarak oruç tutmama diye bir lüksü olamaz Müslümann. Cenab Allah Ramazan ayn hakkyla ve laykyla idrak edenlerden eylesin. Gençlerimizi ve insanlarmz Ramazan aynn faziletine inanarak istifade edebilenlerden eylesin.

Ana Sayfaya Git