(VİDEO) Devegeçidi Baraj Gölü canlılar için yeniden yaşam alanı oldu

Diyarbakır'da iklim değişikliğinin etkisiyle yaşanan kuraklıktan etkilenen Devegeçidi Baraj Gölü'ne Dicle Baraj Gölü'nden yapılan 27 milyon metreküp su takviyesi canlılara yaşam kaynağı oldu.

Haberler 26.05.2022 - 23:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda iklim deiikliinin etkisiyle yaanan kuraklktan etkilenen Devegeçidi Baraj Gölüne Dicle Baraj Gölünden yaplan 27 milyon metreküp su takviyesi canllara yaam kayna oldu.

Devegeçidi çay üzerinde sulama amacyla 1972de kurulan ve 220 milyon metreküp su toplama hacmine sahip baraj gölü, göçmen kular için önemli besin ve yumurtlama alan.

Tatl su balkçl yaplan, tarmsal üretimde sulama amaçl kullanlan, Frat ve su kaplumbaas gibi birçok türe ev sahiplii yapan baraj gölünde iklim deiiklii, ya azl ve buharlamayla yaanan kuraklk, canllar da olumsuz etkiledi.

Diyarbakr Kuraklk Kriz Koordinasyon Merkezince alnan karar dorultusunda DS 10. Bölge Müdürlüünce yürütülen çalmayla Dicle Baraj Gölünden 27 milyon metreküp suyun, Kralkz Dicle Ana Sulama Kanal ile Devegeçidi Baraj Gölüne tanmas barajdaki su seviyesini artrd.

Kanallar vastasyla, 6 milyon kilovatsaat enerji kullanlarak 59 kilometre mesafe kat edilerek tanan su sayesinde, Devegeçidi Baraj Gölü ve havzas göçmen kulara, yaban ördeklerine, yabani ku türlerine, Frat ve su kaplumbaalarna, kurbaalara yeniden ev sahiplii yapmaya balad. Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Bakan Prof. Dr. Ahmet Klç, uzun yllar bölgede tür çeitlilii üzerinde çalmalar yaptklarn söyledi.

Failed to load the video

Ana Sayfaya Git