Yağış, Diyarbakır karpuzunda rekolteyi artırdı

Nisan ve mayıs ayında düşen yağış, Diyarbakır karpuzunda rekolteyi artırdı.

Haberler 26.07.2017 - 13:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçmite arl nedeniyle develerle tanp klçlarla kesilen, Dicle Nehri vadisindeki çakll ve kumlu arazide güvercin gübresi verilerek yetitirilen Diyarbakr karpuzu, bu yl rekoltesiyle yüz güldürüyor.

lde fidelerin toprakla bulutuu nisan ve mays aynda metrekareye düen ya miktar geçen yl 70 kilogram iken bu yl 129 kilograma yükselince veriminde art salanan karpuz, bu yl hem üreticisini hem tüketicisini mutlu etti.

Hissedilen scakln 45 dereceye ulat Diyarbakrda serinlemek isteyenlerin vazgeçilmezi karpuz, hasatla birlikte tarladan sofralara ulamaya balad.

Diyarbakr karpuzu kymetli

Karpuz üreticilerden Abdulmenaf Demir (60), AA muhabirine yapt açklamada, her yl Dicle Nehri kenarnda kiraladklar arazilerde karpuz yetitirdiklerini söyledi.

Nisan ay ile tohumlardan elde ettikleri fideleri toprakla buluturduklarn anlatan Demir, bu aya kadar çapalama ve sulama ilemlerini yaptklarn, imdi ise hasada baladklarn belirtti.

Diyarbakrn karpuzu tatldr, büyüktür. Arl 60-70 kilograma kadar çkyor. Batda yetitirilen karpuzlar en fazla 12-13 kilogram oluyor. Diyarbakr karpuzuna güvercin gübresi verdiimiz için iri ve tatl oluyor. Bu nedenle Diyarbakr karpuzu kymetli. diyen Demir, yetime süresine göre 3 kez hasat yaptklarn aktard.

Türkiyede en güzel karpuz Diyarbakrda yetiiyor

Ailesiyle Diyarbakr-Mardin karayolunda karpuz sat yapan Mehmet Öncü, Türkiyede en güzel karpuz Diyarbakrda yetiiyor. Burada kz istemeye bile Diyarbakr karpuzu ile gidilir. Buradan geçen herkes Diyarbakr karpuzu almadan gitmez çünkü biliyorlar ki gittikleri yerde bu karpuzu bulamazlar. ifadelerini kulland.

Bu karpuzu yiyen satn almadan gitmez buradan. diyen Öncü, Almanyaya dahi karpuz gönderenlerin olduunu aktard.

Öncü, Depresyondaysanz, moraliniz bozuksa, keyfiniz yerinde deilse bir Diyarbakr karpuzu kesin keyfiniz, neeniz yerine gelir. Hiçbir dert tasa kalmaz. dedi.

Diyarbakr karpuzu çkmadan karpuz yemeyiz

Kentte iletmesine Diyarbakr karpuzu alan müterilerden Abdullah Kan, zevkle tükettikleri karpuzu herkese tavsiye ettiklerini belirtti.

Diyarbakr karpuzu çkmadan biz karpuz yemeyiz. diyen Kan, Diyarbakr karpuzu sata sunulduunda ise gönül rahatlyla tükettiklerini kaydetti.

200 bin tona yakn rekolte bekliyoruz

Gda, Tarm ve Hayvanclk l Müdürü Mustafa Ertan Atalar, bu yl kentin ald ya ve uygun hava koular nedeniyle karpuzda hem kalitenin hem de verimin yükseldiini söyledi.

çiftçinin bu yl karpuz üretiminden memnun kaldn dile getiren Atalar, 2016 ylnda 170 bin ton üretim gerçekleti. Bu yl 200 bin tona yakn rekolte bekliyoruz. Hasat devam ediyor. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git