Yarıştırılacak karpuzlar depoda, satış tarlada

Diyarbakır'da, büyüklüğü nedeniyle geçmişte develerle taşınıp, kılıçlarla kesilen, kentin sembolü karpuzların hasadına başlandı. 'Karpuz Festivali'nde yarıştırılacak büyük karpuzlar, soğuk hava deposunda tutulurken, satılacak olanlar ise tarlalarda kaldı. Festivalde dereceye giren karpuzlar, devlet büyüklerine hediye gönderiliyor.

Haberler 01.09.2018 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, büyüklüü nedeniyle geçmite develerle tanp, klçlarla kesilen, kentin sembolü karpuzlarn hasadna baland. Karpuz Festivalinde yartrlacak büyük karpuzlar, souk hava deposunda tutulurken, satlacak olanlar ise tarlalarda kald. Festivalde dereceye giren karpuzlar, devlet büyüklerine hediye gönderiliyor.

Geçmite büyüklüü dolaysyla klçlarla kesilen ve develerle tanan mehur Diyarbakr karpuzlarnn hasadna baland. Merkeze bal Erimli köyü ile Bismil ilçesinden geçen Dicle Nehrinin kenarnda, nisan aynda ekim yapan çiftçiler, karpuzlar topluyor. Diyarbakr karpuzlarnn bir ksm, her yl düzenlenen festival için hazrlanrken, geri kalanlar ise iç piyasaya satlyor. Her yl eylül aynda düzenlenen festivalde yartrlacak karpuzlar, Et ve Süt Kurumundaki souk hava depolarnda bekletiliyor. Üreticilerden karpuzlar festival için tartarak, alan yetkililer, özel souk hava deposuna götürüyor. Depoya konulan 98 karpuzun kilosunun 35 ile 60 arasnda olduu belirtildi.

BU YIL KARPUZ ÜRETM DE VERM DE AZ

Tarm ve Orman Müdürlüü teknikeri Ramazan çaran, 16 Austos günü teslim aldklar karpuzlarn yaklak 35 gün depoda bekletildiini söyledi. çaran, 98 karpuz, u an depoda bulunuyor. Yeni tartlacak olan karpuzlar var. Onlar da 5 Eylülde gelecek. 35 kilonun altnda olan karpuzlar diskalifiye oluyor. Bunlar Bismil bölgesinden gelen karpuzlar. Sur ilçesi Erimli köyünden gelecek karpuzlar önümüzdeki hafta alacaz. Büyükehir Belediyesinin katklaryla gübre datld, güvercin gübresi. Festivale katlacak ve dereceye giren karpuzlara para dahil çeitli ödüller veriliyor. Topran yapsndan iklim ve bölgeye has özellii olan karpuzlar var. klim deiikliinden dolay özellikle bu yl için söylüyorum; karpuz üretimi azald. Havalarn scak olmas nedeniyle yanmalar oldu, hastalklar oldu. Bu yüzden karpuz üretimi ve verimi de az oldu dedi.

ÜRETCLER FAZLA EKMED

Merkez Sur ilçesine bal Erimli köyünde yaayan karpuz üreticilerinden Ramazan Kaya ise üretimin bu yl çok az olduunu belirterek, Karpuzlarn ekimi ve hasadna kadar en az 80-90 gün geçmesi gerekiyor. Fideleri kavanozlarda yetitiriyoruz. çok meakkatli ve masrafl ilgi, emek isteyen bir i. Eskiden ku gübresi veriyorduk, bu yüzden hem lezzetli hem de büyüktü. Ama imdi ku gübresi azald. Bu yüzden hem karpuz üretimi azald hem de lezzeti kaybolmaya balad. Havalarn scak olmas nedeniyle de üreticiler fazla ekmedi. Bu yüzden masraf fazla, kar marj az olduu için üreticiler, karpuz ekiminden ziyade kar marj daha yüksek olan ürünlere yöneldi. 10 dönüm alanda ekim yaptn zaman dünya kadar gübre, mazot, traktör içilik ve emek istiyor. Üreticiler bu yüzden fazla karpuz ekmedi diye konutu.

Türkiye statistik Kurumu (TÜK) Diyarbakr Bölge Müdürlüü verilerine göre, Türkiyede 2017 ylnda, 904 bin 884 dekar alanda ekim yaplrken, 4 milyon 11 bin 313 ton karpuz üretildi. Adana, 831 bin 684 ton karpuz üretimiyle ilk srada yer alrken, 487 bin 794 ton ile Antalya 2nci, 196 bin 544 ton ile zmir 3üncü ve 163 bin 218 ton ile Diyarbakr 4üncü srada yer ald.

Ana Sayfaya Git