Yarım asırlık dava!

Diyarbakırlı 74 yaşındaki Haydar İzgi, 50 yıl önce dedelerinden kalan 80 dönümlük arazinin aslında 150 dönüm olduğunu öğrendi.

Haberler 29.10.2019 - 11:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakrn çermik ilçesinde yaayan Haydar zgi, 1970 ylnda dedelerinden kalan 80 dönümlük arazinin, tapu kadastro ekiplerinin yapt inceleme sonucu 150 dönüm olduunu örendi. Aradaki 70 dönümün kendilerine verilmesi için 50 yl önce itiraz davas açan 74 yandaki Haydar zgi, davann ylan hikayesine döndüünü belirterek, sonuçlanmas için yetkililerden yardm istedi.

YARIM ASIRLIK ARAZ DAVASI

Diyarbakrn çermik ilçesinde 1920 ylndan beri dedeleri tarafndan ilenen 150 dönümlük arazi, daha az vergi vermek için 80 dönüm olarak gösterildi. Yllarca büyük dedeleri tarafndan ilenen arazi, daha sonra torunlarna miras olarak kald. 1970 ylnda torun Haydar zgi tarafndan çarlan tapu kadastro çalanlarnn ölçümü sonras arazinin 80 dönüm deil, 150 dönüm olduu örenildi.

80 DÖNÜMLÜK ARAZ DAVASI

zgi ailesi, arazilerinin 150 dönüm olduunu belirterek dededen kalma arazilerinin kendilerine verilmesi için dava açt. 1970 ylnda açlan dava, aradan geçen 50 yla ramen bir türlü sonuca varmad. zgi ailesinin fertlerinden 74 yandaki Haydar zgi mahkemeye gidecek gücü kalmadn, mahkemeye gidip gelmekten yorulduunu söyledi. zgi, yetkililere çarda bulunarak arazilerinin kendilerine verilmesini ve ailelerine paylam yaplmasn istedi.

HAYATIM MAHKEMEDE GEçT

Yaad sorunla ilgili hlas Haber Ajans (HA) muhabirine konuan Haydar zgi, arazi davalarndan dolay hayatn mahkeme köelerinde geçirdiini söyledi. Arazilerini geri alamadklarndan dolay madur olduklarn dile getiren zgi, Tarlalar dedemden bize kalm. O günden 1970e kadar vergimizi ödüyorduk. 1970te tapu kadastro geldii zaman, biz tarlamz 80 dönüm biliyorduk, meerse dedemler vergiden kaçmak için tarlann dönümünü az kaydetmiler, ölçüm yapld 80 dönüm deil de 150 dönüm olduunu örendik. Bende itiraz ettim, 40 yldr gidip geliyorum, 4 yl önce Ergani ilçe tapu kadastro hakimi dosyam Diyarbakra gönderdi ve bana gözümün aydn, varisimin 7 kiiden baka olmadn söyledi. Amca çocuklarmz ile kendi aramzda tarlalarmz böldük, imdiki tarlam tapu kadastrodan harita mühendisini götürerek tarlamn hazine mal ile beraber 150 dönümü olduunu tespit edildi. Mahkemenin sonuçlanmas için Cumhurbakanmz Recep Tayyip Erdoan, Maliye Bakanmzdan rica ediyorum, benim yam 74 gidip gelmekten yoruldum, tapunun bana verilmesini istiyorum. Bu mal varl sonuçland zaman iki tane yeenlerim var onlarn paylarn vereceim, sonuçlanmad için paylarn da veremiyoruz. Herkes bu durumdan dolay madur, yeenlerimin vekili de benim dedi.

Ana Sayfaya Git