Yardım Bekliyor!

Diyarbakır'da Diyaliz-Der adında bir dernek kuran diyaliz hastaları, kendilerine yer tahsisi konusunda yardımcı olunmasını bekliyorlar.

Haberler 19.07.2017 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda diyaliz hastalarna yönelik kurulan Diyaliz-Derin Genel Bakan Mehmet Seven, kendilerine mekn tahsis edilmedii için toplantlarn seyyar olarak yapmak zorunda kaldklarn söyledi.

Diyaliz hastalarn motive edip, tbbi bilgilendirme yaptklarn belirten Seven, yetkililerin mekn konusunda kendilerine yardmc olmasn ve diyaliz hastalarnn kamuda çalma olanaklarnn oluturulmasn istediklerini belirtti.

Diyaliz hastalar için daha iyi tedavi olanaklar oluturmak için kurulduklarn dile getiren Seven, Dernek olarak öncelikle kurulma amacmz bu hastalarn kaliteli bir tedavi almasn salamak, sonraki süreçte organ naklinin yolunu açabilmek. Bu bölgede özellikle kadavra bann yok denecek derecede az oluu bu hastaln gitgide artmasna sebep olmakta. Ülkemizde yaklak 60 bin civarnda böbrek nakli bekleyen hasta bulunmaktadr. Bir nebze de olsa organ naklinin önünü açabilmek, farkndalk yaratabilmek için dernei kurduk. dedi.

Bize mekn destei lazm, en büyük skntmz bu

En büyük sorunlarnn faaliyet yürütebilecekleri bir yerin olmamas olduunu ifade eden Seven, sözlerine öyle devam etti: En büyük engel mekn sknts. Öncelikle üyelerle oturup kaynaabilmek, sorunlar rahat bir ekilde dile getirebilmek, tbbi tedavilerle ilgili konferans ve seminerler gibi etkinlikleri yapabilmek için bize mekn destei lazm. En büyük skntmz bu. Bununla ilgili henüz kalc bir çözüm bulamadk. çünkü neticede i gidip gelip ekonomiye dayaldr. Diyaliz hastalarnn da yüzde 90dan fazlas çalmayan grup. çünkü rapor derecesi yüzde 90 ve yukars olduu için devlet mevzuata göre sizi yatalak sayyor. Yani i göremez olarak kabul ettiinden dolay kamu zaten size i vermiyor. Özel sektör de buna binaen destek sunmuyor.

Diyaliz hastas ailesine baml olarak yaamaktadr

Kamusal alanda çalamadklar için diyaliz hastalarnn ailelerine baml olarak yaadklarn belirten Seven, Dolaysyla diyaliz hastas ailesine baml olarak yaamaktadr. Hastalkta zor bir evredir. En salkl bir aile içinde bile diyaliz hastas bir yük olarak kabul edilmekte. Aile, belli bir noktadan sonra artk kendisini büyük bir sorun olarak kabul etmekte. Bu da doal olarak hastaya yansmaktadr. Hasta moral ve motivasyonu dütüü zaman da istediiniz kadar dört dörtlük bir tedavi sunun, hastay geri döndürme ansnz yoktur. ifadelerini kuland.

Gerekli i alan oluturulmuyor

Seven, özellikle dernekleri için yer tahsisi konusunda kendilerine yardmc olunmasn isteyerek, çünkü bir diyaliz hastasnn en büyük ihtiyac olan konu moral ve motivasyonudur. Biz de bu gruplara moral ve motivasyon salayabilmemiz için mekn desteine acil ihtiyaç duymaktayz. Devlet mevzuatna göre, yüzde 40 ve yukar raporunuz mevcut ise siz engellisiniz. Fakat öyle bir ey ki bir diyaliz hastasnn görüntüsüne baktnz zaman normal bir insandan fark yok. Sadece iç rahatszlklar var. imdi i de yapamyor, gerekli i alan da yaratlmyor. Rapor düzeyinde de bavuru yaptnz zaman Siz yatalaksnz, i yapamazsnz. diyorlar. eklinde konutu. (LKHA)

Ana Sayfaya Git