Yargı; su zammı eşitlik ilkesine aykırı

2020'de içme suyuna yapılan yüzde 35 ila 330 oranındaki zam, mahkemeden döndü. 1'inci İdare Mahkemesi, su zammını "eşitlik ilkesine" aykırı bularak, iptal etti. Gözler İstinaf Mahkemesine çevrildi.

Haberler 24.06.2021 - 00:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr 1inci dare Mahkemesi, Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin içme suyuna yapt yüzde 330kuk su zammn iptal etti. Av. ahin Koyun, belediyenin mahkeme kararn hemen uygulanmas gerektiini söyledi.

Diyarbakr Barosu çevre ve Kent Hukuku Komisyonu, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon daresi (DSK) Genel Müdürlüü tarafndan 1 Ocak 2020den itibaren suya yaplan yüzde 35 ila yüzde 330luk zammn iptali için dava açt. Komisyon adna avukat ahin Koyunun Diyarbakr 1inci dare Mahkemesine sunduu dilekçede, su zamm ve fiyat artlarnda Aylk Tüfe (Tüketici Fiyat Endeksi) uygulanmas kararnn, hukuka, kamu yararna, salkl ve dengeli bir çevrede yaam hakkna ve sosyal hukuk devleti ilkesine açkça aykr olduunu iddia ederek yürütmeyi durdurma talepli iptal davas açt.

DAVA KARARA BALANDI

Mahkeme, açlan davay karara balad. Kararda, mevzuat hükümleri incelendiinde, belediyelerin verilen su, atk su hizmetlerinin karl olarak Belediye Meclisince belirlenecek tarifeye göre ücret almaya yetkili olduklar, ancak 2560 sayl stanbul Su ve Kanalizasyon daresi Genel Müdürlüü Kurulu ve Görevleri Hakknda Kanunun uygulanma mecburiyeti bulunan büyükehirlerde, su tarifesi belirlenirken idarelerin snrsz bir takdir yetkisinin bulunmad hatrlatld. Kararda, 2560 sayl Kanunun amac göz önüne alndnda yasa koyucunun, vatandalar için temel ihtiyaç niteliinde bulunan temiz suyun tekel salayc konumunda bulunan belediyelerce ticari bir met haline getirilmemesini ve su bedeli belirlenirken tüm belediyelerce ölçülü ve adil bir bedel belirlenmesini öngördüü anlald kaydedildi.

BELEDYENN ZAM TARFES

Kararda, dava dosyasnda bulunan bilgi ve belgelerin incelenmesinden, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi DSK Genel Müdürlüü Ücret Tarifesine göre, Meskenler için su bedelinin 3,34 TL, atksu bedelinin 1,66 TL olarak belirlendii, toplam bedelin 5,00 TL olduu, fiyatlama yaplrken Diyarbakr ilinin 3 gruba ayrld, Kayapnar, Sur, Balar, Yeniehir ilçelerinin 1. Grup, Ergani, Bismil, Silvan ilçelerinin 2. Grup, çermik, çnar, çüngü, Dicle, Eil, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp, Lice ilçelerinin 3. Grup olarak belirlendii ifade edildi. Kararda, 1. Grup ilçeler olarak belirlenen Kayapnar, Sur, Balar, Yeniehir ilçelerinde temel fiyat olarak belirlenen 5,00 TL üzerinden yüzde 29 indirim uygulanarak 1. kademe olarak kabul edilen 0-15 m3 için su bedelinin (1 m3) 2,35 TL, atk su bedelinin (1 m3) 1,18 TL olmak üzere toplam bedelin 1 m3 için 3,55 TL olarak belirlendii,

2. kademe olarak belirlenen 15 m3 aan tüketim için su bedelinin yüzde 50 zaml olarak 1 m3 için 5,33 TL olarak,

2. Grup ilçeler olarak belirlenen Ergani, Bismil, Silvan ilçelerinde temel fiyat olarak belirlenen 5,00 TL üzerinden yüzde 30 indirim uygulanarak 1. kademe olarak kabul edilen 0-15 m3 için su bedelinin (1 m3) 2,34 TL, atk su bedelinin (1 m3) 1,16 TL olmak üzere toplam bedelin 1 m3 için 3,50 TL olarak belirlendii,

2. Kademe olarak belirlenen 15 m3 aan tüketim için su bedelinin yüze 50 zaml olarak 1 m3 için 5,25 TL olarak,

3. Grup ilçeler olarak belirlenen çermik, çnar, çüngü, Dicle, Eil, Hani, Hazro, Kocaköy, Kulp, Lice ilçelerinde temel fiyat olarak belirlenen 5,00 TL üzerinden yüzde 31 indirim uygulanarak 1. Kademe olarak kabul edilen 0-15 m3 için su bedelinin (1 m3) 2,30 TL, atksu bedelinin (1 m3) 1,15 TL olmak üzere toplam bedelin 1 m3 için 3,45 TL olarak belirlendii,

2. Kademe olarak belirlenen 15 m3 aan tüketim için su bedelinin % 50 zaml olarak 1 m3 için 5,25 TL olarak belirlendii,

Dava konusu tarife incelendiinde su ve atk su bedelinin hem ilçelere göre hem de tüketim miktarna göre kademeli olarak belirlendii görülmektedir.

ETLK LKESNE AYKIRI

Kararda, belde halknn müterek ihtiyac olan ebeke suyunun datm, depolanmas, atk suyun uzaklatrlmas ve fiyatnn belirlenmesi konusunda tekel konumunda olan Su ve Kanalizasyon darelerinin, belde halkna ekonomik olarak yük tekil edecek, makul saylamayacak uygulamalardan kaçnmas gerektiinin açk olduu vurguland. Mahkeme kararnda, Bu durumda, dava dosyasndaki bilgi ve belgeler ile mevzuat hükümlerinin birlikte deerlendirilmesinden; dava konusu tarife ile su ve atk su bedelinin hem ilçelere göre hem de tüketim miktarna göre kademeli olarak belirlendii, anlan mevzuat hükümleri gereince, su bedeli maliyet bazl olarak belirleneceine göre, her bir metreküp su bedelinin eit olaca, bu bakmdan, maliyeti eit olann sat bedelinin de eit olmas gerektii, su bedelinin tüketim miktarna ve ayn beldede ilçelere göre kademelendirilmesi ise, eit maliyetli bir maldan daha fazla ücret alnmas sonucunu dourduundan, bu da eitlik ilkesine aykr olduu, keza, su tüketimine bal olarak tahakkuk ettirilen atksu bedelinin hesaplanmasnda da eitsizlik yaratacandan, dava konusu su fiyat tarifesinde hukuka ve mevzuata uyarlk bulunmamaktadr denildi.

KARAR PTAL EDLD

Mahkeme, açklad nedenlerle stinaf yolu açk olmak üzere dava konusu su fiyat tarifesinin iptaline karar verdi. Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin dare Mahkemesinin iptal kararn stinaf Mahkemesine tayp tamayaca ise itiraz süresi dolmad için imdilik bilinmiyor.

ZAM ORANLARI YENDEN GÜNCELLENMES GEREKYOR

Av. ahin Koyun, belediyenin yapt yüzde 330luk zammn ve vatandalarn su kullanmn kstlayacak haksz tasarruflarda bulunmasnn mahkeme kararyla hukuka aykr bulunduunu hatrlatarak, karar gerei zammn iptal edileceini, yeni enflasyon orannn dikkate alnarak yeni bir güncel fiyat tarifesi belirleneceini söyledi. Belediyenin ilk zam orann düürmesi gerektiini ifade eden Av. Koyun, belediye tarafndan suya yaplan ikincin zam orann da ilk zam oranna göre yeniden belirlenmesi gerektiini kaydetti. Av. Koyun, zam kararnn uygulanmas için istinaf kararnn beklenmesine gerek olmadn ve hemen uygulanmas gerektiini ifade etti.

MAYISTA ZAM YAPILMITI

DBB Diyarbakr Su ve Kanalizasyon daresi Genel Müdürlüü (DSK), kentte en son Mays banda içme suyuna yüzde 14 ile 40 arasnda zam yapmt. Kent merkezinde 3,58 TL olan metreküp su fiyat yüzde 14 zamlanarak 4 TLye, Bismil, Silvan ve Ergani ilçelerinde 2,30 TL olan metreküp su fiyat yüzde 40 zamlanarak 3,20 TLye, çnar, çüngü, Dicle, Hazro, Kocaköy, Kulp, Lice, çermik, Hani ve Eil ilçelerinde ise 1,80 TL olan metreküp su fiyat ise yüzde 33,4 zamlanarak 2,40 TLye yükseltilmiti. Zam karar, 5 Mays 2021 tarihi itibariyle yürürlüe girmiti.

Ana Sayfaya Git