Yarım Asırlık Tecrübe Usta

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Ferzende Gülyuva, 53 yıllık meslek tecrübesiyle asırlık dikiş makinelerini hayata döndürüyor.

Haberler 02.10.2018 - 09:09 Son Güncelleme : 02.10.2018 - 09:10

Gelien teknolojiyle saylar her geçen gün azalan zanaatçlardan biri olan Gülyuva, 8 yanda çrak olarak balad terzilikte, arzalanan diki makinelerini de tamir etmeyi örendiini ve hiç eitim almamasna ramen azim ve kararllkla kendisini bu ite gelitirdiini söyledi.

Sal elverdii sürece mesleini sürdürmek istediini vurgulayan Gülyuva, aradan geçen 53 yla ramen mesleine ilk günkü ak ve heyecanla bal olduunu dile getirdi.

nsanlara faydal olmaya çalyorum. diyen Gülyuva, 150-200 yllk diki makinelerinin tamirini de sevgi ve akla yapmaya çalyorum. Bu makineleri geçmiin birer hatras olarak görüyorum. ifadelerini kulland.

Gülyuva, eski diki makinelerinin teknolojiye ramen ilevini koruduunu, müterilerinin sadece Surdan deil yakn il ve ilçelerden de geldiini anlatt.

nsanlarn kendileri için deerli olan diki makinelerini atmak istemediine iaret eden zanattç, Kimileri ninesinden kimileri annesinden kalan makineleri getiriyor. Kulp, Silvan ve Hani gibi ilçelerin yan sra Mardinden dahi müteri geliyor. Bu makineler yenilerinden daha salam. diye konutu.

Gülyuva, geçmite gelinlere çeyiz olarak verilen makinelerin, bozulsa da atlmak istenmediini anlatarak, eski makineleri tamir ederek teknolojiye kar ilevlerini sürdürmelerini saladklarn kaydetti.

- çrak bulmakta sknt yayor

Diki makinesi tamiri ile ailesinin geçimini saladn, elinden geldii kadar da iini yapmaya devam edeceini ifade eden Gülyuva, çrak bulmakta sknt yaad için kimi zaman ileri zor yetitirdiini aktard.

Surda 3 yl önceki terör saldrlarnda i yerinin zarar gördüünü anlatan Gülyuva, Ona ramen iimi sürdürmeye devam ettim. imizi sürdürmek zorundaydk. Teröre ramen, her türlü skntya ramen yine de çalyoruz. çalmaya devam edeceiz. ifadelerini kulland.

Müterilerden Remziye Can (53), annesinden kalan diki makinesinin tamiri için geldiini söyledi.

Can, Eskiden annelerimiz diki makinelerini çok kullanrd. Konfeksiyon bu kadar gelimedii için genellikle evde kyafet dikilirdi. imdi evlerde hobi olarak diki dikenler var. Arzalan makinem ustann elinde can buldu. Mutlu oldum. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git