Yarın başlıyor

2022 Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği" 9 Haziran'da başlıyor.

Haberler 08.06.2022 - 01:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Aratrma Kurumu (TÜBTAK) tarafndan, 2022 Uluslararas Diyarbakr Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinlii düzenlenecek.

Valilikten yaplan açklamaya göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlnn himayesinde Gençlik ve Spor Bakanl, Kültür ve Turizm Bakanl, Valilik, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi, Karacada Kalknma Ajans ve Turizm Gelitirme Ajansnn (TGA) destek ve katklaryla TÜBTAK koordinasyonunda geçen yl ilki düzenlenen Diyarbakr Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinlii büyük ilgi gördü.

UNESCO tarafndan Dünya Miras Geçici Listesine giren 3 bin yllk Zerzevan Kalesinin mistik ortamnda gerçekletirilen gökyüzü gözlem etkinliine bu yl da katlm için rekor bavuru yapld.

9 HAZRANDA BALIYOR

9 Haziranda balayacak, Türkiyenin dört bir yanndan 1000i akn gök bilim meraklsnn bir araya gelmesi beklenen etkinlikte profesyonel ve amatör astronomlar gökyüzünü inceleme frsat bulacak.

Katlmclar dünyann en iyi korunan Mithras Tapnanda binlerce yl önce gerçekletirilen astronomi çalmalar hakknda bilgi alacak.

Milli Uzay Program vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisinin artrlmasnn amaçland etkinlik boyunca, seminerler, yarmalar, gök bilim ile ilgili birçok atölye ve etkinlik düzenlenecek.

Etkinliin gerçekletirilecei Zerzevan Kalesi ve Mithras Tapnann gök bilimi açsndan özel bir önemi bulunuyor.

Roma mparatorluunun doudaki son tapna olan ve tarihte önemli astronomlara ev sahiplii yapan Mithras Tapna dünyada gökyüzünün izlenebildii en iyi yerler arasnda gösteriliyor.

Etkinlik, tarihi Zerzevan Kalesinde 12 Hazirana kadar sürecek.

Etkinliin açlnn, Sanayi ve Teknoloji Bakan Sayn Mustafa Varank ile Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapolu tarafndan yaplmasnn beklendii belirtildi.

Ana Sayfaya Git