Yaş pastadaki 'sentetik' tehlike

Gıda Mühendisi Ali Manavoğlu, kimyasal ürünler kullanılarak üretilen sentetik gıda boyalarından elde edilen resim baskılı ve süslemeli yaş pastaların, çocuklarda hiperaktivite bozukluğuna, bağışıklığı güçlü olmayan kişilerde de deri dökülmesi, astım, kanser gibi rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi.

Haberler 23.02.2021 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doum günü ve özel günler için farkl renklerde hazrlanp, aile fotoraf, animasyon film karakteri ile l l süslenen ya pastalarda kullanlan sentetik gda boyalarnn sala zarar ortaya çkt. çar, pazar ve marketlerde kolaylkla satn alnabilen gda boyalarnda, kimyasal sentez yoluyla elde edilen renklendiricilerin fazla kullanmnn, bakl zayf olanlarda astm ve alerjiye, çocuklarda da hiperaktivite bozukluuna yol açt belirtildi.

HPERAKTVTE BOZUKLUU, ASTIM, ALERJ, KANSER

Gda Mühendisi Ali Manavolu, gda boyalarnn son zamanlarda çocuklarn, yetikinlerin bilerek ya da bilmeden tükettii bir ürün haline geldiinden bahsetti. Yönetmelikte renklendirici, katk maddesi olarak geçen gda boyalarnn pasta, dondurma, merubat yapmnda kullanldna deinen Manavolu, Gda boyalar doal ve sentetik olarak ikiye ayrlabilir. Doal gda boyalar bitkisel veya hayvansal ürünlerin renk pigmentleri alnarak elde edilir. Bunun yan sra kimyasal ürünler kullanlarak üretilen sentetik gda boyalar var. Doal gda boyalarnn insan sal üzerine olumsuz etkileri fazla tespit edilememi. Sentetik gda boyalarnn ise özellikle çocuklarda hiperaktivite bozukluu, bakl güçlü olmayan kiilerde deri dökülmesi, astm, kansere gidecek kadar etkileri olduu kantland. Tüketici bilerek ya da bilmeden bir çok gda boyal ürünü tüketiyor diye konutu.

PASTADAK RESM BASKISI, FLM KARAKTER SÜSLEMESNE DKKAT

Doum günü kutlamalarnda tercih edilen ya pasta süslemesinde kullanlan gda boyasnn organik olmasna dikkat edilmesi gerektiinin altn çizen Manavolu, unlar söyledi:

Özellikle çocuunuz için doum günü pastas yaptrdnzda, sevdii film karakteri süslemeleri ya da bir resim basks pasta üzerine oluturuluyor. Burada dikkat edilmesi gereken, eker hamuru üzerine kullanlan gda boyasnn doal m, sentetik mi olduudur. Doal ise fazla sknt yok. Sentetik boya kullanlyorsa dikkat edilmesi gerekiyor. Dünya Salk Örgütü sentetik gda boyalarnn kullanmnda snr belirler. Belli bir miktardan fazla tüketilmesi insan saln olumsuz etkileyeceinden limit belirler. Alnan ürünün içerisinde sentetik ya da doal gda boyas kullanld bilinmiyorsa, mutlaka eker hamuru ya da o ürünün boyal ksm syrlarak içerisindeki pastay tüketebiliriz. çocuklar üzerinde ciddi alerjik etkilere sahip.

PASTA, DONDURMA, MERUBATTA KULLANILIYOR

Tüketicinin bilinçli olmas gerektiini vurgulayan Manavolu, satn alnan ürünün neden yapldn, ne tür gda boyas kullanldnn iletmecilere mutlaka sorulmas gerektiini kaydetti. Etiketli, ambalajl ürünlerin içeriinin okunmasn öneren Manavolu, gda boyasnn dondurma, frn ürünleri, merubat üretiminde youn kullanldna deindi. Manavolu, bu ürünlerin imalat yerlerinin ilgili kurumlar tarafndan sk sk denetlenmesi ve kullanlan gda boyas limitinin incelenmesi, ihlal durumunda da gerekli yaptrmlarn uygulanmas çars yapt.

Ana Sayfaya Git