Yasak geliyor

Okul servisinin içinde ölen küçük Alperen, servis araçlarının camlarındaki ilanları gündeme taşıdı. Eylülde yapılacak çalıştayda servis araçlarının camlarına ilan yapıştırılmasına yasak getirilecek.

Haberler 22.08.2017 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

3 yandaki kre örencisi Alperen Sakinin trajik ölümündeki ihmaller zinciri nedeniyle hükümet yeni koruyucu yaptrmlar için harekete geçti. Küçük Alperenin servis aracnda unutulmas ve aracn camlarnn ilanla kapl olmas nedeniyle dardan görünmemesi, servis araçlarndaki kaplamalar gündeme getirdi.

Olay sonras ilk müdahalenin hemen yaplamamas da ilk yardm eitiminin ne kadar yeterli olduuna dair tartma yaratt. Bu iki konuyu gündemine alan hükümet, 12-13-Eylülde Ankarada düzenlenecek olan Karayolu Yolcu Tamacl çaltaynda masaya yatracak. Emniyet Genel Müdürlüü koordinasyonunda düzenlenecek çaltaya, çileri, çalma, Ulatrma ve Milli Eitim Bakanlklar ile sivil toplum kurulular katlacak. çaltayda alnan kararlarn ardndan mevzuatta yaplacak düzenlemeyle okul servis araçlarnn camlarnn effaf olmas zorunlu hale getirilecek. Yolcu tayan herkesin ilkyardm eitimi almas zorunlu klnacak.

Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Bakan Mustafa Yldrm, olayn ardndan raporlar incelediklerini belirterek, Alperen Sakin servis aracnda uyumu ve muhtemelen küçük olduu için fark edilmemi. Uyanp alam ancak sesini duyuramam. Camlar effaf olsayd onu birileri görebilirdi dedi.

CAMLAR EFFAF OLMALI

Yldrm, yasal mevzuatla ilan kaplamasnn önüne geçilebileceini belirtti. Olay sonras ilkyardm hizmetinin de yaplamadna dikkat çeken Yldrm, Biz yolcu tayan herkesin ilkyardm eitimi almas gerektii yönünde bir çalma hazrlyorduk. Maalesef bu ac olay bunun zorunlu olduunu bir kez daha gösterdi diye konutu.

çaltayn ana temasn Karayolu Trafik Güvenlii Stratejisi ve Eylem Plan ile karayolu yolcu tamaclnn iyiletirilmesi olarak özetleyen Yldrm, Hükümet trafik kazalarnn ve bunlardan kaynaklanan ölümlerin 2020 sonuna kadar yüzde 20 azaltlmasn hedefliyor ifadelerini kulland.

KAçAK çALIANA PLAKA KISKACI

Türkiyede 80 bin civarnda servis arac bulunuyor. Bunun 35 binini okul servisleri oluturuyor. Okul servislerinin 17 bini stanbulda bulunuyor. stanbuldaki korsan servis saysnn 2 bin 500 civarnda olduu, Türkiye genelinde ise bunun 5 bini bulduu öngörülüyor.

Korsanlarla birlikte toplam okul servis says 40 bini buluyor. Korsan servis araçlarnn önüne geçilebilmesi için stanbulda Büyükehir Belediyesinin ibirlii ile plaka uygulamas balatlyor.

Ana Sayfaya Git