Yaşam azimleri

Kas hastalığı nedeniyle 5 yaşından bu yana yüzde 98 bedensel engelli olarak yaşamlarını sürdüren kardeşler Sabiha ve Ayşe Özbayhan'ın birbirlerinden aldıkları güçle yaşama dört elle sarılması takdir görüyor

Haberler 16.01.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Sur ilçesinde kas hastal nedeniyle 5 yandan bu yana yüzde 98 bedensel engelli olan kz kardeler Sabiha ve Aye Özbayhann, yaam azmi örnek oluyor.

Surun krsal Dökmeta Mahallesinde yaayan Özbayhan ailesinin 8 çocuundan Sabiha (25) ve Aye (26), kas hastal nedeniyle 5 yandan itibaren yürüyememeye balad. Günden güne kaslarnn erimesi nedeniyle yataa mahkum hale gelen kardelerin bütün bakmlarn anneleri yapyor.

Tek katl evlerinden tekerlekli sandalyeyle dar çkabilen kardeler, bütün olumsuzluklara ramen birbirlerinden aldklar güçle hayata dört elle sarlyor. Günlerini evde birbirleriyle sohbet ederek, akalaarak geçiren kz kardeler, kendi aralarnda sosyal medya hesaplarnda takipçi says konusunda yaryor.

Gülen yüzleriyle hem ailelerinin hem de çevrelerinin nee kayna olan kardeler, yaam enerjileriyle çevrelerinde de örnek oluyor.

Sabiha Özbayhan, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Bakanlnca yaplan sürprizle ilk kez doum gününü kutlamann heyecann yaad.

HER EYE RAMEN HAYATTAN KOPMADIK

Sabiha Özbayhan, AA muhabirine, kas hastalnn 5 yandan itibaren ortaya çktn, sadece 1. snf okuyabildiini belirterek, kendisi gibi engelli ablasnn desteiyle okuma yazma örendiini söyledi.

Evde tüm ihtiyaçlarnn annesi ve kardei tarafndan karlandn ifade eden Özbayhan, günden güne eriyen kaslarndan dolay yemek bile yiyemediklerini, hareketlerinin kstlandn, bundan dolay ayn hastal tayan ablasyla tüm günlerini evde geçirdiklerini belirtti.

Özbayhan, ablasyla sosyal medyada zaman geçirdiklerini dile getirerek, öyle konutu:

Ablam dostum, annem, babam her eyim oldu. Birlikte zaman geçiyoruz. Onun can yand zaman sanki benim de canm yanyor. Birbirimizi çok seviyoruz. Allah hiçbir zaman bizi ayrmasn. Annem de çok fedakar. Oruç tuttuumuz zaman önce bizim karnmz doyuruyor sonra kendisi orucunu açyor. Yemek bile yiyemiyoruz. Sabaha kadar baucumuzda. Kendisini bize feda etti. Elimiz, ayamz, kolumuz tutmuyor. Her eye ramen hayattan kopmadk.

Herkese mücadele etmeleri, hayattan kopmamalar çarsnda bulunan Özbayhan, Elimiz ve ayamz tutmuyor diye yaamdan kopmadk. Mücadele etmelisin, gülmelisin, yaamdan kopmamalsn. Her zaman hamdediyorum. çok zor bir hayatmz var ama zorun üstesinden gelmeyi biliyoruz. Ablam benim güç kaynam. dedi.

Özbayhan, bugüne kadar doum gününü hiç kutlamadn aktararak, sosyal medyadan bir doum gününün daha buruk geçtiine yönelik paylamda bulunduunu, bunu gören Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Bakanlnn kendisine sürpriz yaptn kaydetti.

çok mutlu olduunu ifade eden Özbayhan, Hayatmda tatmadm bir mutluluu o gün tattm. Allah onlardan raz olsun. diye konutu.

ÖLMEDEN ÖNCE SON ARZUM CUMHURBAKANI ERDOANI GÖRMEK

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan çok sevdiklerini belirten Özbayhan, 2 yl önce Diyarbakr ziyaretinde kendilerini görmek için gittim ancak ksmet olmad. Ölmeden önce son arzum Cumhurbakan Erdoan görmek, onunla konumak. çok iyi bir insan. Engellilerin babas. Allah ondan raz olsun, Türkiyemizin bandan eksik etmesin. Allah yar ve yardmcs olsun. ifadelerini kulland.

Aye Özbayhan da hastalndan dolay okula gidemediini, çabalaryla örendii okuma yazmay kardeine de örettiini belirtti.

Kardeiyle sohbet ettiini, sosyal medyay aktif kullandklarn anlatan Özbayhan, O benim için çok deerli. Kardeim olmasayd bu hayata adapte olmam çok zor olurdu. Bana güç veriyor. Üzüntü ve sevincimizi paylayoruz. Birlikte sorunlarmz aabiliyoruz. eklinde konutu.

BZLERE MORAL VERYOR

Diyarbakr Büyükehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Bakan Hayrullah Akyldz da yal ve engellilere yönelik çalmalar yürüttüklerini, onlar için çok sayda kurs ve etkinlii hayata geçirdiklerini söyledi.

Sosyal medyada Sabihann paylamn gördüünü, bunun üzerine onu ziyaret etmeye karar verdiini anlatan Akyldz, unlar kaydetti:

Kardeler akl banda, hayata çok bal. Yüzde 98 engelli ve yatalak olmalarna ramen bize dünyann güzellikleri, Allahn verdii yaam sevincini anlatyorlar. Sabihaya doum günü sürprizi yaptk. lk kez doum gününü kutladn örendik. çok sevindi. Onun o sevinci bize de sevinç oldu. Engellerine ramen hayata nasl balanlmas gerektiini gösteriyorlar. Bu da bizlere moral veriyor.

Ana Sayfaya Git